Най-добрите приятели на водката

Водка и ... сельодка. Колко от вас биха се сетили за тази комбинация? Вероятно доста, но ще трябва малко да ви разочароваме. Тук няма да играем на асоциации, а ще пренасочим въображението ви към съвсем различна и много вкусна посока - съчетанието на алкохол и храна, така че да е по-пълно удоволствието и от двете. Това е отделна приложна дисциплина на пълноценния живот, известна като foodpairing.

Универсална и неутрална напитка като водката предполага огромна гъвкавост по отношение на храната. Като се започне от кулинарната увертюра на аперитива и се стигне до основни ястия и плодове, водката винаги може да влезе в употреба.

Ритуалът започва с дегустацията й.

Сипете напитката в чаша, разклатете с кръгово движение, за да видите как се оттича по стените. Това е жокер за качеството. Помиришете водката, след това отпийте малка глътка и я разходете из небцето. Обикновено произведените от пшеница водки са по-меки на вкус, отколкото плодовите / зеленчуковите (картофи, грозде).

Aко се чудите коя от бутилките в алкохолния щанд да изберете, ще си един позволим съвет. Новата водка Mary Jane Silver Purity е отличен избор за любителите на пивката напитка с балансиран и мек вкус. Второ, но не по важност, е трикратната й филтрация и многостепенната дестилация. Благородният метал сребро, номер 74 от Менделеевата таблица, има уникални антисептчични свойства, така че може да се сте абсолютно сигурни в крайния продукт.

В киното водка винаги се пие на екс и на големи глътки, които задължително се редуват с нещо за хапване от богата трапеза - сушена риба, хайвер, кисели краставички, черен хляб, консервирано месо, варени яйца - все традиционни храни за Северна Европа, родината на „алкохолната вода". Урокът е, че водка не трябва да се пие на гладен стомах. Което отново ни връща на въпроса - с какво да я съчетаем?

Да започваме

Не с руска салата! Чудесен стартер на едно пълноценно хранене са маслините. Поради климатичните дадености, северните държави използват основно мариновани маслини, но тук ще ви представим един по-богат и определено южен вариант. Просто смесете маслини асорти със запечени семена резене (див копър) или други ядки, малко зехтин и портокалова кора. На водката ще й хареса.

Тук трябва да кажем нещо важно - сирената не се консумират само с вино или уиски. Добър партньор на водка Mary Jane са белите и по-меки сирена. Нормално, колкото по-остър вкус има млечният продукт, толкова повече той ще измества прозрачния баланс на водката. В този смисъл не е странно, че нашето бяло саламурено сирене е съвсем подходящо, особено ако допълнете с подправки или олио / зехтин.

Ако искате по-висок клас сирена, пробвайте с италианска Рикота, която се произвежда от биволско, краве или овче мляко. За истинско гурме изживяване, комбинирайте сиренето със сладко от смокини. Да, на водка Mary Jane ще й хареса.

Морски дарове и риба

Риба, раци, морски дарове, калмари  - все много добри приятели на водката. В това отношение особено се отличава хайверът. Ако гостите ви са гастрономически естети, поднесете купичката с хайвер в по-голяма купа с натрошен лед. Този е белуга е най-тачен, но съответно и по-скъп.

Панирани калмари с артишок, тиквичка, лук, пармезан и билки

В САЩ препоръчват хайвер от есетрови риби, в комбинация с Крем-фреш (френска заквасена сметана с масленост между 15 и 40 процента, която може да си приготвите в домашни условия), ситно накълцан червен лук и крекери. Обикновен хляб, намазан с тънък слой масло, върши отлична работа.

Руските палачинки също са с хайвер. Същите палачинки, които знаете как се приготвят от вашата баба, но гарнирани със заквасена сметана или масло. Слагате хайвер отгоре, завивате и консумирате задължително с водка. Това е традиционно ястие и в руския фолклор е свързано с края на зимата.

Към основното

Ще си позволим една типична руска рецепта - херинга с канела, карамфил и бахар, гарнирана с варени картофи, които се сервират топли след запичане на тиган със зехтин, горчица, лимонов сок и магданоз (по възможност и пресен лук). И да, сельодката е именно маринована херинга.

Стилен на избор за основен партньор на водката са шведските кюфтенца в грейви сос, може и не от традиционното за страната еленово месо. Важното е да използвате бахар, индийско орехче, разбира се яйце, лук и натрошен хляб в каймата. Иначе подходящ за вашите условия е вариант с равни количества телешко и свинско месо. Популярни основни ястия от Швеция са още пълнено пиле и картофи с аншоа.

В Италия пък приготвят Pasta alla Vodkа. Сосът се състои от накълцани домати, лук и чесън, които се задушават в зехтин с риган, босилек, червен пипер и запържени в масло печурки, като след това се добавя сметана и половин чаена чаша водка. Според друга паста - методология водката се добавя в много ранен етап, още преди доматите. С добре сварено класическо пене накрая много вкусно.

Плодове

Микс от пресни и сушени плодове е идеалният завършек на кулинарното ви изживяване в компанията на Mary Jane Silver Purity. Сушени кайсии и пресни смокини, звучи прекрасно, нали?

Новините

Най-четените