България - малката (не)доволна Швейцария

България е малка красива страна с хубава природа и ниски данъци. Звучи като Швейцария. В същото време българите постоянно недоволстват от нещо. Протест след протест разтърсва държавата. При това хората протестират за неща, с които правителството поне официално няма връзка - като цената на тока. И го правят постфактум. Както се казва, след дъжд - качулка.

Освен това българите искат държавата да им вдигне заплатите, нищо че работят в частния сектор и да свали цените по магазините, все едно тя ги определя. Изглежда много от хората все още умствено живеят в комунизма, като това важи и за част от родените след падането му. Въпрос на възпитание.

През тази година видяхме обаче няколко протеста, които променят статуквото. Бизнесът изпревари събитията, организира протести и успя да ограничи вдигането на цените на електрическата енергия за предприятията.

Полицаите също се опитват да изпреварят събитията и да запазят удобното за тях статукво на привилегии и безхаберие в МВР. И донякъде им се получава. Държавата леко отстъпи, но след това тегли чертата и обяви, че реформа ще има, само че не е ясно точно какво ще се реформира, освен че ще бъдат орязани някои разходи. В крайна сметка бюджетът на МВР за 2016 г. е доста по-висок от тазгодишния.

Само че мнозинството от хората остават инертни. Ако някой им каже за какво да протестират, веднага са готови да се включат, щом протестът ги касае, защото са перманентно недоволни от реалността в България. Ако обаче никой не им казва, те кротко чакат.

Например, догодина финансовият министър готви нови данъци и рязко увеличение на приходите от такси. А българите не предприемат нищо. Това е въпрос, който засяга цялото население, но изглежда маловажен на фона на скандалите с Волен Сидеров и изборните манипулации в Мало Бучино. Очевидно са им малко данъците на хората, щом вдигането на данъчната тежест въобще не ги тревожи.

Официално данъкът върху доходите в България е 10%. Той е много нисък и това има своите последствия. Тъй като потреблението на вътрешния пазар на богатите и недотам бедните българи не се различава съществено, а косвените данъци удрят по-силно най-бедните - тези над 40% от населението на страната, които са пенсионери, безработни или се трудят в сивия сектор.

В крайна сметка държавата не преразпределя 10%, а близо 40% от брутния вътрешен продукт на страната. С част от тези пари тя помага на бедните. Друга част отива за инвестиции в инфраструктура. Останалите си ги харчи сама. В Бюджет 2016 г. се планира повишаване на разходите на повечето министерства. Всъщност както приходната, така и разходната част са рекордни в новата българска история. Общо разходите на централната власт ще се увеличат с 2 млрд. лв. А в същото време дефицитът трябва да бъде намален до 2% от БВП.

За да покрие по-високите разходи, финансовото министерство планира да събере 2.4 млрд. лв. повече приходи. От тях 1.5 млрд. лв. са данъчни постъпления. Откъде ще дойдат тези пари?

Предвиждат се промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за данък върху добавената стойност, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

Освен това се актуализират ставките на акцизите, така че да достигнат минималните нива в Европейския съюз, което ще увеличи облагането на тютюневите изделия и горивата използвани за отопление.

Също така, по думите на финансовия министър Владислав Горанов, цената на годишната винетка ще нарасне от 67 лв. сега до близо 100 лв. през 2016 г.

Предвижда се поетапно повишаване на частта от минималния осигурителен доход, върху който се определят здравно-осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г., като всяка следваща година се увеличава с 5 на сто.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица е предложено да се предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях.

Също така се въвежда авансово облагане на доходите на населението от други източници освен заплатата и пенсията.

Предвижда се и приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство.

В Закона за местните данъци и такси се предлага промяна в чл. 10, съгласно която поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти.

Планира се въвеждането на административно-наказателни санкции при непредоставяне на ежедневна информация от общините на Министерството на финансите по електронен път.

По отношение на Закона за данък върху добавената стойност се предлага удължаване на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури.

Въвежда се и задължение фирма, която възнамерява да използва превозни средства и вещни права върху тях, с данъчна основа при придобиването над 5000 лева или недвижими вещи и вещни права върху тях, за които е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, да подава декларация в Националната агенция за приходите за разпределение на направените преки разходи по методика, която отговаря на предназначението на стоката. Съответно това ще води до намаляване на използвания данъчен кредит.

В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага прагът да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Финансовото министерство планира увеличение с 54% на приходите от такси и глоби върху гражданите и фирмите.

И така държавата иска да вземе 2.4 млрд. лв. повече от гражданите и бизнеса и никой не протестира. Очевидно българите не са чак толкова бедни, щом могат да си позволят такъв допълнителен разход.

#1 pepe 09.11.2015 в 10:26:29

Ами Николайчо, виждаш ли, "бизнеса" в България в продължение на десетилетия се държи душмански /не се сещам за по-добро определение/ към преобладаващата част от българския народ, далеч по-душмански, отколкото се държат чуждите бизнеси в страната... А сега очаква някой от българския народ да тръгне да протестира в негова защита? Сериозно ли? Защото като ги погледнеш тези закони - те доста малко засягат преобладаващата част от безимотните българи. Щели да ограничат извънбанковите разплащания до 5000 лева? Че кой в България дава повече от 5000 лева на куп в брой? Даже трета ръка кола човек си купува за по-малко. А и какво собствено му пречи да даде един път 5000 лева с дясната ръка, а остатъка да го даде с лявата? Просто всичко ще сепродава за до 4999 лева. Поземлени имоти в селищните граници, които не са застроени /т.е. върху тях не се намира единственото ти жилище/? Някой? Ще се увеличи събираемостта от глоби от паркирани върху тротоарите автомобили? Това дали има шанс да срещне възражения от страна на някой, който няма какво да паркира на тротоара, но е принуден да заобикаля огромни возила, заели целиятротоар по платното? ... Как мислиш? Ще протестират ли българите в защита на интересите на бизнеси, от които така или иначе нищо хубаво не виждат?

#2 Dox 09.11.2015 в 22:24:21

Господин Николай Киров е написал статия. В първите два абзаца на статията на господин Николай Киров се прокрадва въпроса - необходима ли ни е въобще държава, след като от нея вече нищо не зависи? Нито цени, нито заплати ...... нищо? Странно защо тогава господин Николай Киров не подхвърли и съвсем логичното твърдение в тази ситуация - като няма държава и от нея нищо не зависи, за какво ни е тогава Парламент, избори, комисии, държавни институции и ..... най-важното - плащането на данъци и осигуровки.? О, да, забравих - ами пенсионерите? Че какво има да се мисли толкова? Приема се "закон", според който всички навършили определена възраст незабавно да бъдат евтаназирани /при желание/, или да получават "право на пенсия" след навършването на 287-годишна възраст. Това е! Просто и лесно! И най-важното - ефективно! Това ще съкрати разходната част на бюджета поне наполовина, нали така? Пак в първите два абзаца на "статията" на господин Николай Киров четем велика мисъл - "българите все още умствено живеели в комунизма". Явно господин Николай Киров счита за възможно да се живее само умствено или пък ... само физически. Отговорът на този въпрос е единствено в компетенциите на господин Николай Киров. Смущаващо е само това, че господин Николай Киров /сигурно все още ненавършил 20/, не знае, че комунизъм никога никъде не е имало. Това, естествено би следвало да е само проблем на господин Николай Киров, но чрез горния текст, за съжаление, се превръща в проблем и на други, по-запознати с материята люде. Господин Николай Киров би следвало да знае следното: 1. Единствената институция, която би могла да осигури благоденствие на по-голямата част от населението на дадена територия, това е държавата и в никакъв случай бизнеса. Особено пък в днешно време и особено пък в България. 2. Бизнесът, като дейност основана на алчността и на нищо друго освен алчността, може да доведе единствено до грандиозни диспропорции и разрушителен, взривоопасен дисбаланс в обществото. Справка - 2007-2008 година. Да се счита, че бизнесът и пазарът са единствените панацеи за едно общество, може да твърди само човек, който е убеден, че няма такова нещо, наречено общиство или казано с други думи - човек, който въобще не познава света, в който живее. Точно това твърдеше една бакалска щерка, на име Маргарет Тачър в началото на 80-те години на миналия век. 3. За да не се случи описаното в т.2, е необходимо наличието на силна държава, което ще рече, че нито една компанийка или корпорацийка, да не бъде по-силна от нея. Ако съответният "бизнес" не е полезен за обществото, а произвежда некачествени стоки, вредни храни, смъртоносни лекарства, смъртоносни медицински процедури, бързо-повреждащи се стоки, то този бизнес незабано трябва да бъде прекратен от държавата, активите конфискувани, а собствениците на "бизнеса" - вкарани в затвора за нанесени вреди на обществото и въобще на човечеството. А това дали става в днешно време? 4. Човекът като вид, се развива и еволюира преди всичко в общество. Ето защо това общество трябва да бъде ръководено от елит, предан на духовни, просветителски а не на първично-материалистични принципи. Наличието на такъв елит предполага и наличието на не каква да е държава. В днешно време до това се приближава единствено Китай. Още в древността конфуциански Китай е използвал алчността като типична човешка черта, за да решава конкретни въпроси и проблеми. Но, само и единствено при условието на силен държавен контрол. На търговията се е гледало на нещо като сутеньорство или търговия с наркотици в днешно време. Но тази дейност е използвана от държавата, така както се използват и хора склонни да убиват, но полезни при защитаването на границите или отбрана при нападение. Въобще, осъзнаването на такъв баланс между добро и зло и превръщаннето му в политика за доброто на всички може да бъде прерогатив единствено и само на държавата. Не и на бизнеса. На свой ред това поставя и въпроса за "пазара", представян като едва ли не природен, естествен феномен, Оказва се, че това въобще не е така и величието и универсалността на т.нар. "пазар" е една от най-грандиозните измами в днешно време. И всичко това, господин Николай Киров, показва, че първичното и определящото е духа, а не материята.

#4 Seth Betruger 10.11.2015 в 18:42:17

Тия няма да изкарат 2016-та. Бойко пак ще падне, this time forever...)))

#5 Ролинс 12.11.2015 в 01:55:05

Dox | 09.11.201522:24 Кухано/Докс, няма да ти коментирам изкуфелите комунистически демеции и брътвежи, но само ще отговоря на върховната простотия, която изръси за Китай, че китайците "решавали проблеми". Ето една статия какво всъщност се случва в Китай: https://news.vice.com/article/chinas-censorship-war-against-sex-drugs-and-vulgar-content-is-now-hitting-online-music-streams Значи Китайската ком. партия (фашистка партия) решава кое е морално и кое не и цензурира в зависимост от това. Цензурират песни на Джон Бон Джови (?!?!?) и Маруун 5, и въобще всякакви намеци към наркотици, секс и насилие в текстовете на всяка песен. Да не говорим, че въобще цензурират еротични клипове и даже порно. Ако това такива изкуфяли чугунени тикви като тебе наричат това "решаване" на проблемите... Наистина е нужно да си замине и последния човек с комунистическо (или хайде социалистическо от мен да мине. Нали според теб нямало комунизъм, а само соц) съзнание, за да тръгнем напред.

#6 Conspirator 12.11.2015 в 02:46:34

Dox,поздравления! Произведен си в ''чугунена'' глава.Никога не съм допускал,че това може да е комплимент.Показателно е,че който разсъждава,още повече-убедително,моментално бива заклеймен,като в онези времена.Сещаш се...

#7 dedo adji 12.11.2015 в 08:55:46

Докси, Заминавай за Китай и остави Ролинс да върви напред към блатото. За комунизма си прав. Комунизъм не е имало дори в проект. Създателят на първата уж комунистическа държава, Ленин, още преди да вземе властта е планирал хлебен монопол, т.е. да сложи ръка на всяка троха хляб, а след това и на всички блага, и да дава по свой избор на който слуша. Не за щастието на човечеството а за утвърждаване на собствената си абсолютна власт. Когато се видяло, че това е невъзможно, той и след него Сталин олабили хватката, не преди да изтребят няколко милиона, и установили полугладно, полущастливо (от лозунги) общество. В Китай също, с повече жертви, ама китайци много, сто милиона нямат значение. В края на краищата и едните и другите са победени от пазара. Колкото и да ни е неприятно, пазарът е вездесъщ. ама не е свободен, даже и в меката на т. нар. свободен свят. Всички се опитват да намерят някакъв баланс между свободния пазар и контрола, засега без особен успех. В Китай, може би засега са най-напред, само че докога и до каква степен не се знае. А в т.4, за държавата, отиваш към др. Платон. Държава, ръководена от интелектуалния и духовен елит. Прекрасно. ама де го тоя елит? Назови ми един мъдър и духовно издигнат мъж на властова позиция, щото аз не се сещам за ни един. Дори при идеална демокрация този елит е неизбираем, първо защото отказва да ползва нечисти политически методи, и второ защото е неразбираем и непривлекателен за масите.. Даже ако някои отделни личности пробият, ще бъдат смачкани от останалата върхушка. Понякога ме спохожда мисълта, че вървим към прекрасния нов свят на Хъксли, ако, разбира се по пътя не се удавим в собствените си лайна.

#8 dedo adji 12.11.2015 в 09:03:52

Seth Betruger...Бойко пак ще падне... Много му здраве, а после?

#9 Dox 12.11.2015 в 18:45:28

Конспи, Съпдечен "чугунен" привет, друже! Чикиджията, "сътворил" коментар 5, за пореден път демонстрира крайно негативна поляризация на съзнанието. Но това си е негов проблем. Дано никога да не му се случва, на зАвалията, някой да му спре порното. Понеже си от тези, дето четат и най-важното мислят, реших да ти препоръчам този матреал, ако вече не си го чел, разбира се: http://philosophyclub.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6/ Това е първа част. В края има линк и за втора част.

#10 deowin 12.11.2015 в 20:04:51

Доживяхме чугунените глави да се поздравяват на чугуненост, убедени, че фалшивата им самоирония не е съвсем реално комично иронична.

#11 Conspirator 12.11.2015 в 21:21:48

Интересно!Не знаех за съществуването на този/чугунен/клуб. Какво чудесно съвпадение...цитирам. ''2. Злостната пропаганда на идеологически концепции, разединяващи и де-солидаризиращи обществото. 3. Медийна среда и система, възпрепятстваща ефективния информационен обмен.'' .................................... ''6. Разрушаването на държавността като основния инструмент за ефективна обществена организация. 7. Позволяването на практически безконтролна доминация на външно-политически интереси. 8. Допускането на демографски срив. 9. Допускането на изтичането на мозъци (brain-drain)и разрушаване на интелектуалния капацитет на обществото.'' ....................... Да де,ама чукча не читател.Чукча писател.Клавиатурчици!

#12 Dox 12.11.2015 в 21:35:21

Свински, Ми какво чакаш бе приятелю. След като най-после сте "доживяли" тоя момент - отваряй шампанското. Или викаш .... нямаш шампанско точно сега. Нека отгатна - нямаш, защото най-вероятно не си си купил - така - за "зор-заман". А не си си купил, защото струва скъпо сигурно /говорим за шампанско все пак, нали, при това - истинско/ и нямаш пари по кредитната карта /не си и помислям да говоря за твои пари в прехвалената ти "Америка"/. Ами ... тогава - както и до сега - опитайте се като истински американци да се снабдите с шампанско без да си плащате. Дългът ви вече отдавна е с астрономически размери, но ... важното е, че няма кой да ви го поиска да го връщате. Поне за сега. Така че - давай пишман-американецо! Потребявай! Поводът за това няма никакво значение.Вважното е да потребяваш. Щото ако не потребяваш, пишман-западняко, системата ще те изхвърли като употребявана тоалетна хартия в тоалетната чиния. Нали знаеш как изглежда?

#13 deowin 13.11.2015 в 18:02:21

Човек, ти изобщо някога купувал ли си шампанско? Цената му е сходна с тази на виното - непретенциозното е $10-$20, фьенси шампанското като Moet&Chandon e $50. Сега го сложи в контекста на това, че прост сандвич в Ню Йорк е $10, вечеря за двама е минимум $60 без алкохол, че месечният наем на едностаен апартамент е минимум $3К, и с данните за заплатите във финансовата индустрия, например: http://www.businessinsider.com/how-much-people-make-at-hedge-funds-2014-4 Честно, трябва да си ебаси мизерника за да имаш точно шампанското за луксозна напитка, която малцина могат да си позволят.

Новините

Най-четените