Митовете за руските туристи

„Още един руски туроператор фалира", „Пореден руски туроператор фалира" - тези и подобни новини чувахме многократно през миналото лято, почти всяка седмица нов и нов случай. Финансови проблеми срутиха множество руски туристически фирми и това беше първата предупредителна червена лампичка, който трябваше да предупреди родния туристически бизнес, че трябва да помисли за пренасочване на усилията към други пазари. Не се случи.

През есента дойде огромното поевтиняване на петрола и сривът на руската рубла, която спадна в един момент през декември почти до 1 евроцент за рубла.

Руската икономика е силно зависима от износа на петрол и горива и спадът в цените им неминуемо влияе на местната валута и на покупателната способност на руснаците. Това беше още един силен сигнал, че трябва да се мисли за други пазари. Не се случи.

Като цяло през 2014 година броят на руските туристи в България е спаднал с 20%, а броят на реализираните нощувки с 15%. Това е повече дори от спада на украинските туристи и нощувките им, който е 14%.

Русия е най-зле представящият се туристически пазар през миналата година и това трябва да говори много ясно за проблемите.

Обаче, дълго време никакви икономически данни не можеха да променят представата на родния туристически бизнес за Русия. Това беше митът за руския турист, на когото не влияят никакви икономически, петролни или валутни кризи. Едва сега той се пропука. Но беше пропуснато ценно време за бранша да работи по-активно на други пазари, които не са ударени от кризи.

Този мит е свързан с един друг мит за Русия - за необятния руски пазар.

Вярно, населението на Русия е голямо, около 140 милиона души, но средната заплата в Русия не е много по-различна от България (т.е. ниска е в европейски мащаб).

По-голямата част от руснаците нито ходят редовно на почивки в Европа, нито дори имат международни паспорти - според статистиката на ЕС дори в най-добрите години не повече от 5% от руснаците получават шенгенски визи (основно средната класа и жители на големи градове).

Това значи, че дори в добра година потенциалният пазар на руски туристи е 6-8 милиона и той се поделя между десетки европейски страни (при криза може да спадне с 30-50%). За сравнение, в Европейския съюз живеят над 500 милиона души, нямат нужда от паспорти и визи и имат многократно по-високи доходи.

Необятен е европейският пазар, не руският.

Това се вижда и от статистиката на България. Например, износът на България към ЕС е 27 пъти по-висок от износа на България към Русия. Делът на руските граждани сред чужденците, които посещават България, е около 7% през 2014 година. По-конкретно, ЕС има 57% дял, Турция 12%, Русия 7%, Македония 5%, Сърбия 5%, Украйна 4%. По отношение на нощувките на чужденци, делът на Русия е 17% през 2014 година, а Европейският съюз е с дял от 58%.

По отношение на приходите от международен туризъм, според платежния баланс делът на Европейския съюз е също около 58% - 1.8 милиарда евро. Делът на Русия е над три пъти по-малък.

Да не пренебрегваме и вътрешния български пазар, чиято важност ще покажем с няколко сравнения. Първо, внасяме от Русия горива за 5-6 милиарда евро годишно, а руснаците връщат обратно под формата на туризъм в България едва една десета от тази сума.

Така спадането на цената на петрола и природния газ има по-голям принос към българската икономика отколкото целия руски туризъм дори и в най-добрите години. И още едно сравнение - повече българи ходят на почивка в Гърция, отколкото руснаци идват на почивка в България (съотношението става още по-драстично, ако включим Турция, Италия и др. предпочитани от българите дестинации).

Защо толкова много българи избягват родните курорти, е въпрос, над който секторът трябва да се замисли. Това не означава, че Русия не е важен пазар за туризма - просто не бива да се надценява неговата роля и когато този пазар е в стагнация трябва да се насочат усилия към алтернативи. Руската икономика е в рецесия, но повечето европейски икономики вече са във фаза на възстановяване, което се случва дори по-бързо от очакваното.

И тук отиваме към мита за руснаците, които по принцип продължавали да пътуват в чужбина, но избягвали само и единствено България заради позицията на страната по санкциите.

Всъщност, руските туристи намаляват не само в България, но и в много други страни - в Гърция са спаднали с 18% през 2014 година и се очаква спад до 50% през 2015, в Кипър през октомври 2014 спадът на руските туристи е 30%, а за 2015 се очаква дори по-голям, в Анталия от началото на годината спадът на руските туристи е над 40%.

Като цяло, през 2014 година на руснаци са издадени със 17% по-малко визи за Шенген, а от началото на 2015 година международният туризъм в Русия е спаднал с 50-70% според Руския туристически съюз. Причината е сривът на рублата и икономическата криза, а не идеологически причини или протест срещу санкциите. По-евтини пазари като България ще пострадат по-малко, но когато по-малко руснаци пътуват в чужбина, това няма как да не се усети.

* Георги Ангелов е старши икономист в Институт „Отворено общество"

#1 Кръстанов 02.04.2015 в 17:11:24

"Когато фактите говорят и боговете мълчат." Да видим дали ще се намери някой, който ще опровергае горното с факти от официални източници. Иначе можем да продължим да си чешем езиците на тема Русия Темата е благодатна за целта.

#2 glavsek 02.04.2015 в 17:36:11

Туристическият и ресторантьорският бизнес в България да положат усилия да привлекат българския клиент!От това ще имат най-голяма полза.Ресторантьорите последните години се хвърлиха да защитават тютюнопушенето в заведенията,а не приятното обслужване и обстановката там!Хората вече не са глупаци и ще си дадат парите там където им харесва.Било то в Гърция,Турция или където и да е другаде.Най много клиенти за нашите туристически забележителности сме ние българите,така че постарайте се!

#3 Rowan 02.04.2015 в 18:32:24

Икономисте, икономисте, с тези "мъдри" анализи, кога пукне Сорос от глад ще умреш. Нещо да предложиш вакантни пазари за заемане? Танзания може би или Шири Ланка? Нищо друго няма да кажа под глупостите, които си написал. Мръсни душички сте, продажни, дано поне добре ви плащат…

#4 Reality Liberation Front 02.04.2015 в 18:56:41

Що ве Rowan-e, в твоето училище на великата дружба 2+2 = 5 а? Що не вземеш да попрочетеш Симеон Радев и неговите Строители на Съвременна България и да помислиш върху традициите в българо-руската аритметика преди да виеш от мъка по загубеното щастие?

#5 Мъц 02.04.2015 в 19:37:35

"Руската икономика е в рецесия, но повечето европейски икономики вече са във фаза на възстановяване, което се случва дори по-бързо от очакваното." Три НЕистини в едно изречение. Останалите в статията няма да коментирам. Гошко, предлагам да мине сезона и на есен да си говорим пак за митове. Бранша ще си каже. Бъди сигурен.

#6 sK 02.04.2015 в 19:58:03

Изключително точна статия която на 100% съвпада с мнението ми. В допълнение искам да обърна внимание на на строителния сектор по Черноморието който се развиваше доста добре през последните 10 години, половината от който благодарение на руските клиенти. От миналата година някой се опитва да ни втълпи че българските строители са живи единствено заради руските купувачи които закупили около 300,000 имота само в Бургаска област. Умът ми не го побира от къде се взема такава цифра при положение че всеки чужденец който е придобил имот се регистрира в Булстат в 7-дневен срок от датата на покупката а според Булстат за периода 2006-2014г руските граждани придобили имоти по цялото Българско Черноморие (и съответно регистрирани в служба Булстат - Варна и Бургас) са около 65,000 души. Относно приходите за България от руската вълна купувачи може да съдите по това че по тяхно време стана модерно жилището тип "студио" (разбирай стая с размер на хотелска стая обзаведена с евтини мебели от Метро) и се развъртяха рекламите в които най-важното преимущество на имотите е "дешево"* и "скидка"**. Инвеститорите които имат практика повече от пет години със сигурно ще си спомнят за качеството на английските клиенти които купуваха по-големи апартаменти на по-високи цени. Естествения въпрос е не защо руската пропаганда се опитва да ни втълпи лъжите си а защо българите сме толкова лековерни и приемаме всичко което се върти в СМИ за истина. *евтино **отстъпка

#7 Dox 02.04.2015 в 20:01:41

Да-а-а-а. Икономистът говори за "пренасочване на усилията към други пазари". Интересно как точно икономистът си представя това "пренасочване на усилията"? Може би икономистът има пред вид мощна рекламна и информационна кампания? Остава да се надяваме, че икономистът има все пак някаква бегла представа за цените на рекламните и подобни услуги. А може би икономистът счита, че туристическият бранш е същото като .... разносната търговия, например. Ми така де! Като тук не купуват, нарамваме саковете с огледалца, червилца и гребенчета и .... поемаме някак си така, пренасочено, на запад. Икономистът би следвало да е наясно с фундаменталния проблем на туристическия бранш у нас, защото според мен такъв има, но нещо не видях да го казва. Фундаменталният проблем се състои в липсата на каквато и да е визия, да не кажа дори и представа за това какво означава туристически бизнес. През 90-те се изсипаха огромни средства /особено по черноморието/ в застрояване и презастрояване, където може и където не може. В резултат изникнаха невероятно грозни сгради наплескани така, сякаш вятъра ги е духал и ги е насмел по брега. Някакви замъкоподобни грозотии с кули и бойници. Не случайно по това време се появи и израза "мутро-барок". Някой беше решил, че западния турист умира да дойде от Франкфурт /примерно/ на място с бетон, алуминий, стъкло, тенис-кортове, фитнес-зали, бинго-зали, дискотеки и чалготеки и палми /!?!?!?/, поставени в огромни каменни саксии. Да дойде на море и да се цопне къде - в басейна, който се намира на 10-на метра от морето. С една дума - кич и грозотия. Простащина и грандоманщина. Средно-статистическият западняк иска, когато отиде на почивка да се озове на тихо, спокойно място, със запазена естествена природа. Да се потопи в самобитната атмосфера на малки крайбрежни градчета и селца, където може да се разходи, да се полюбува на морето и лунната пътека. Да сръбне нещо в някое кафене с тиха и приятна музичка и да си побъбри с някой. Като пример за мъдър подход в това отношение бих посочил Гърция. Та ако става дума за пренасочване на усилия, аз бих ги насочил към разрушаване на поне две трети от сегашната база и .... давай отначало. Стига да има пари в излишък, разбира се

#8 тъп 02.04.2015 в 20:10:51

авторът е прав до границите на неговата професия. руските туристи са ценни за тукашните мутрохотелиери не с абсолютния си обем средства, а с това, че безропотно търпят, (поне докато са трезви), всички издевателства, които западняците понасят само веднъж по грешка и българите вече също!!! мога да си позволя със семейството си 2 почивки в гърция, но няма да стъпя на черноморието дори напълно безплатно!!!

#9 Никой 02.04.2015 в 20:38:18

Съветваме Ангелов да мине един опреснителен курс по "Economics". Това с намирането на нови пазари за какво се взема, да не би човек като върви из българските морски курорти и да търси на плажа... може някой пазар да се намери (както експертите на министерсво на икономиката намериха казакстанско /не руско/ ЛОГО за да направят ТУРИСТИЧЕСКИ БРАНД на БУЛГЕРИЯТА)!!! Това с мисленето за ЕВРОПАТА, за кво се има, като се ходи по същия този плаж, ако не намериш пазар, да вдишаш изпаренията на нечист въздух (п*куч, щот пречиствателните станции на курортите не сработват) и да не видиш грам зеленина, но много угарки по плажа Може би и ние (българите) трябва да се пренасочиме към Турция, както руснаците и трезвомислещите европейци, там може на морето да забележим рачета и разни други гадинки, които бяха естествен биотоп по черно море ПП: Да си припомним, че Турция строи три ядрени централи (едната руска) и взе нашия газопровод, щот търсим европейското

#10 ivod 02.04.2015 в 20:41:05

sK ,, Инвеститорите които имат практика повече от пет години със сигурно ще си спомнят за качеството на английските клиенти които купуваха по-големи апартаменти на по-високи цени." колко бяха , къде отидоха , защо не се връщат ( или като тези от Банско ) са при адвокатите си ? Защо в минало време ?

#13 Dox 02.04.2015 в 22:38:56

Само още нещо да кажа, другари. Нали може У нас, някак си като че ли се приема, че човек си почива, когато си почива тялото му. В други страни, обаче са на друго мнение. Там считат, че човек си почива истински, само когато си почива душата му. Аз съм на същото мнение.

#14 Никой 02.04.2015 в 23:01:03

!!!ТОВА Е ШЕГА (НЕ ПРАВЕТЕ ПРЕПРАТКИ КЪМ НК)!!! Имам велико предложение: Що не вземем да се развием малко, като направим референдум за присъединяване към Турция - при тях корупцията е на сносно ниво и такива неща като случая с КТБ гарантират бесило на ЦЕЛАТА БНБ т.е. ако бяхме турска провинция щяхме да имаме гарантирани пазари, нямаше да се нуждаем от 16 млрд. кредит и щяхме да си осигурим почивки на по-чисти плажове

#15 boris 02.04.2015 в 23:06:50

Dox ------------------------------------------------- Тука у България нема такива лигавщини. На българина, кога дойде време душата да му почива- почива..знаеш къде.

#16 Fedar 03.04.2015 в 00:12:23

Най-същественото в тази статия и единствено необходимо да се прочете от читателя е сбито в последното и изречение: "....старши икономист в Институт „Отворено общество"" Другия път направо с това почнете, за да знаем да не си губим времето да четем...

#17 Борката 03.04.2015 в 05:54:53

Жорката Ангелов,Мартин Димитров и Митака Чобанов и тримата правени у дупе , млади звезди в небосвода на българската астрология, и горди възпитаници на ИПИ, бивши кандидат депутати от ОДС, така втрещяват с изказванията си бащицата на всички американофилски отрепки, и НПО хрантутници -Иван Костов, че той споделя: "...Ако не знаеш какво ще се случи след 3-6 месеца, значи нямаш експертиза, ти си бърборко, коментираш баналности..." Освен фърлянето на боб и астрологията, основното занимание на Жорката са да "изчисли", кога идва "деня на свободата", ще рече денят , от който натам работим за себе си ,а не за държавата. Тук разбира се никакви усреднени показатели не могат да бъдат обективни.Със същия успех може да гадае как пълнолунието влияе на менструацията на котката. Та в общи линии, аз съм вътрешно убеден, че неговият анализ (в тази част която е негова), е толкова изпълнен със съдържание, колкото и твърдението му за България и гръцкия сценарий.

Новините

Най-четените