България: 451 по Фаренхайт

Днес е 22 юни 2010 г. В деня-начало на календарното лято температурите навън доста паднаха. А в България за пръв път в модерната й история достигнаха 451 градуса по Фаренхайт.

Никога не съм вярвал, че ще доживея този ден - денят, в който в България ще се унищожават КНИГИ!!!

Група спецкомандоси от Главна дирекция за борба с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ (пиша го така, за да усетите по-ясно за какво говорим) унищожи сървъра на сайта Chitanka.info.

На този сайт нямаше никаква престъпност - имаше хиляди, десетки хиляди КНИГИ! Повечето от тях не могат да се намерят никъде или са много трудни за откриване. Някои не са издавани от десетилетия! Имаше не само цели книги, но и отделни произведения - разкази, повести, есета... Сред тях имаше и такива, които бяха предоставени от самите им автори или преводачи - на полза роду. Иначе казано, Chitanka.info беше една библиотека. Една обикновена библиотека, само че онлайн.

Освирепели терминатори горят книги - това сме го виждали: в старите ленти от времето на фашизма. Или във филма на Франсоа Трюфо „451 по Фаренхайт". Или сме го чели - в книгата на Рей Бредбъри, по която е заснет филмът. Тя описваше едно бъдеще, в което властта предпочита хората да не мислят извън официалната линия и затова забранява издаването, четенето и притежаването на книги. А когато намира укрити такива, ги унищожава.

Вярвате или не - доживяхме да видим това бъдеще със собствените си очи...

Да, официалната линия ще ви бръщолеви нещо за някакви уж нарушени авторски права, интелектуална собственост, пирати, престъпна дейност и прочие дивотии.

Но ако умеете да мислите сам, лесно ще стигнете до някои доста смущаващи противоречия.

1.Библиотеките не са забранени от никакъв закон. Онлайн библиотеките - още по-малко. Тогава за какви нарушения на авторското право говорим?!

2.Ако Chitanka.info нарушава авторски права, то тогава най-големият нарушител на същите права е Националната библиотека „Кирил и Методий". Кога да чакаме командоси и спецчасти да я затворят? Както и всички останали други библиотеки в държавата, след като библиотечната дейност се оказва изведнъж незаконна...

3.Акцията била извършена по сигнал на някаква асоциация, съюза на преводачите и няколко издателства (МВР не уточнява кои). Щом са протестирали, значи техни права са нарушени и са настъпили някакви имуществени вреди. А какви ТОЧНО права на издателствата са нарушени?

4.Chitanka.info съдържа дигитални версии на книги. НИТО ЕДНО издателство в БГ не предлага и дигитални версии на издаваните от него книги, поне ако говорим за чужда литература. Аз лично знам само едно, което предлага някои произведения от БГ автори и в дигитален вид.  Тогава как можеш да претендираш за имущестени вреди от нещо, което дори не предлагаш?!

5. Chitanka.info няма нито реклама, нито иска SMS-и, нищо - това си е една обикновена безплатна онлайн библиотека, тя НЕ извършва никаква търговска дейност. Отново - какви вреди може да нанесе на издателствата? И за каква „престъпна дейност" говорим, която не носи никакви приходи на „престъпниците" - нито продават книгите, нито има реклама на сайта им?

6. На какво основание въпросните издателства изобщо са поискали да се разследва дейността на Chitanka.info? Имат ли те в договорите си с авторите, преводачите и чуждите издателства изобщо клауза, която да им разрешава каквото и да било онлайн разпространение? Да ги оторизира ИЗРИЧНО и КОНКРЕТНО ТЯХ да се занимават с онлайн права? Съдейки по това, че не предлагат литература в дигитален вид, очевидно нямат...

7.Поискало ли е МВР или ГДБОП издателствата първо да докажат с документи (копия от договори), че НАИСТИНА притежават правата, които претендират, че са им нарушени? Ако не са, то излиза, че всеки може да отиде в ГДБОП и да каже просто така „еди кой си (конкурентна фирма) ми нарушава еди кви си права". И командосите на ГДБОП се вдигат на честна дума и попиляват въпросната фирма, организация или сайт... пък няма значение, че после съдът оневинява напълно жертвите на този брутален полицейски произвол.

8.Ако са били длъжни да поискат подобни документи и не са го направили, то дали дейността на служителите на ГДБОП може да се окачестви като „престъпна небрежност"?

9.Дори да приемем, че дейността на „Читанка"-та 1.не е библиотечна, и 2.някак нанася имуществени вреди на издателствата, то: 1.тези вреди първо подлежат на доказване, и 2.това става по реда на ГПК, а не на НПК. С други думи, издателствата следва първо да си заведат дела в съда, да си докажат претенциите за притежавани права (каквито нямат), да си докажат твърденията за претърпени вреди и пропуснати ползи (което е практически невъзможно, защото заради една прочетена онлайн книга човек може да се откаже да я купи, но може и именно заради това да я купи), да изчакат съдебно решение в тяхна полза и едва след това да се обърнат към МВР... към МВР, не към ГДБОП!

10. ... няма. Можем да отправим не 10, а 10 пъти по 10 въпроса към ГДБОП, но е безсмислено. Имената на модерните херостратовци също нямат значение.

Единственото, което има значение, е че в България в 21 век унищожават книги. По-чудовищно престъпление и посегателство срещу свободата на словото не може да има, с каквито и алинеи и параграфи да те замеря милиционерската пропаганда - някои неща се усещат със сърцето.

Ако не си съгласен с това - протестирай!

Варварите трябва да понесат своята отговорност за това, че посегнаха на Словото...

 

Бел.ред.: Поради обществената значимост на темата Webcafe.bg реши да публикува тази статия под лиценз Creative Commons 3.0. Можете свободно да я препубликувате, стига да спазвате следните условия - да посочите източника и името на автора и да поставите линк към челната страница на Webcafe.bg.

#1 strahil 22.06.2010 в 23:47:41

потресен съм... това не е държава, това не е управление, това е езичество от най-долна степен

#2 The_seeker 23.06.2010 в 08:05:45

напълно съм съгласен с ГДБОП ! Българите нямат право да се обогатяват културно ,чрез четена на книги!Трябва да се затворят всички библиотеки онлалйн не-онлайн ,за да може да се отвори място за поредното заведение(сайт) ,където младите българки да покажат как могат да го въртят "барабанчето".Потъваме в безкрайното море от чалга(простотия) и затварянето на "Читанка",само го потвърждава...

#3 JackASS82 23.06.2010 в 12:45:35

EPIC FAIL Поредната героично извършена епична простотия. Храбрите войни срещу организираната престъпност могат да се чувстват горди от постижението си. Имаше една народна мъдрост "Тъпият човек култура не търпи" Нашите управляващи и културно министерство я доказаха с действие. Да им е честита победата над културата! НАЗДРАВЕ!!!

#4 kafe na rabota 23.06.2010 в 12:52:20

"На какво основание въпросните издателства изобщо са поискали да се разследва дейността на Chitanka.info?" Не е луд, който изяжда зелника...

#5 galinabg 23.06.2010 в 13:01:41

Подписвам се под всяка дума в коментара! Под всяка точка и след 10-тата! Когато прочетох "новината" за супер акцията на ГДБОП онемях!!! Буквално! Не можех да повярвам, че е истина! "Видях",наистина ви казвам,"Читанка"-та в пламъци...Като във филма....Сигурна съм, че ако Бредбъри живееше в наше време това щеше да бъде неговия сюжет! Сега, искам да крещя. Не само тук във виртуала! Кажете кога и как да излезем и да протестираме с Глас срещу чудовищната "акция"!? Защото....много скоро ще се превърнем и във Виртуална държава, която....ГДБОП, може би, ще затвори. Едва ли толкова шумно, защото няма да има кой да им ръкопляска.....Ще публикувам коментара в своя блог, при спазане на поставените по-горе изисквания, разбира се! Оставам на разположеие за дискусия и не саамо!

#6 mittag 23.06.2010 в 14:23:29

Мисля, че тази акция показа истинското лице на правителството Борисов. Възмутен съм Браво за коментара!

#7 matwe 23.06.2010 в 14:41:52

СВИНЩИНА И БЕЗОБРАЗИЕ! Направо се уляха вече!!! За терминологията в прессъобщението на МВР не ми се говори, студена пот ми избива по гърба и се чудя в каква кочина живеем! Щом тези които би следвало да следят за спазването на закона го тъпчат, плюят и НАЙ НАГЛО И БЕЗЦЕРЕМОННО ЛЪЖАТ! ДА МВР ЛЪЖЕ!!!! ТОВА Е ИЗВОДА от случката!!! На всичкото отгоре има пълно медийно затъмнение офлайн! НИТО ЕДНА телевизия не излъчи "Великия подвиг на гологлавия съвроубиец" смешника и нахален неграмотник Яворчо!!! ДОЛУ ГДБОП!!! Време е да деийстваме офлайн! Няма какво да чакаме повече!!!

#8 margarit 23.06.2010 в 14:58:49

Ето и новата читанка - http://chitanka.gdbop.com/

#9 Agamemnon 23.06.2010 в 15:13:21

Сега всички служители на гдбоп ще бъдат задължени да прочетат книгите от читанката.

#10 YORI 23.06.2010 в 17:31:24

На простия са нужни две неща, да има власт и шепа подчинени. Не му е нужна много свобода за да го помнят цели поколения. ... С властта ще срине всякакви представи за ред, закон, морал и идеал. След себе си безумстваще остави с един въпрос: Защо ли е живял? Въпросът ще е впит в дланта народна, до кръв от простотия ще боли. Простак със власт и днес е още "модно" и днес той чупи светлите мечти. Но ти недей в простак се разпознава. Макар без власт, но умен, ти бъди. Със добрините си, човек остава и тлее като спомен без сълзи. Простащината няма стил и мода. Тя може всеки миг да сполети онези дето искат, но не могат да лидерстват над дребните мечти.

#11 darcas 23.06.2010 в 20:50:20

Дано тази нескопосана акция на отряда "Зеле и боб" на Ме Ве Ре да накара повече хора да четат. Защото първия закон на Нютон гласи, че всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Но в отряд "Зеле и боб" на Ме Ве Ре не четат книжки и няма откъде да го знаят.

#12 leleee 24.06.2010 в 11:50:51

Лелеее, и аз се изпотих от напрежение като чух НОВИНАТА. Тъкмо си бях избрала няколко книги , в чието дообработване ми се искаше да се включа. Така де, и аз да дам нещо на ползу роду. А то какво се оказа- че съм щяла да стана ЧАСТ ОТ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА. Майтапи,госпожа,Петрова- както се казваше в един любим стар виц.

Новините

Най-четените