Да го д...т бедните!

Прочутата фраза е от култовата комедия "История на света", където един от сенаторите в Сената на древен Рим докладва, че има остатък от бюджета и трябва да решат как да го използват - дали за да си построят нови дворци или за да подобрят живота на бедните. Някой се провиква "Да го духат бедните", следват масови овации и решението е прието!

В този дух е и политиката на собствениците на ЦСКА спрямо Сливен, Пирин и Миньор, на които дължат пари по трансферите на техни играчи при "червените" и по този начин малките клубове не могат да вържат бюджета си и да оцелеят финансово.

Вчерашната далавера с продажбата на Спас Делев обаче премина всякакви граници на наглостта.

Обявената сума от 120 000 евро е в пъти по-малка от цитираните по-рано числа, а и от действителната стойност на нападателя. Тя е и приблизително същата, за която "червените" купиха Спас от Пирин (и която още не са изплатили, впрочем).

В края на ноември от ЦСКА обявиха, че сделката с Волга е пропаднала, защото от руския клуб не давали повече от 500 000 евро, а преди броени дни от ЦСКА някой се изпусна, че вече били спазарили крилото за милион! Вчера президентът на клуба Димитър Борисов обаче заяви, че цената на играча е 120 000 и ги устройва.

Обяснението е ясно и за малките деца - останалите пари за Делев ще бъдат изплатени по други сделки през други фирми, за да е значително по-малък процентът, който ще получи родният клуб на футболиста Пирин. Според разпоредбите на ФИФА клубът, отгледал даден играч, има право на комисионна между 5 и 10%, което означава, че "орлетата" ще вземат нещо между 6000 и 10 000 евро, а по реалната сделка сумата би трябвало да е 5-10 пъти по-голяма.

Измама като за прокуратурата, но защо ли нещо ни подсказва, че едва ли разследващите органи ще направят каквото и да било.

По начина, по който сме свикнали да работи държавата (а тя наскоро и подкрепи частната фирма ЦСКА с 20 милиона лева чрез Българската банка за развитие, ръководена от бившия шеф на кабинета на финансовия министър Дянков Румен Порожанов), най-вероятно бедните отново ще го духат...

Новините

Най-четените