Лудогорец се отърва, но не може да скрие, че ефектът "Генчев" се изпарява

Лудогорец отново е на 1/16-финал в Лига Европа и успя да преодолее тежката група H, за да постигне още един безспорен успех на европейската сцена.

Точката при 1:1 срещу Ференцварош у дома стигна за запазване на втората позиция в крайното класиране, а отборът успя да удържи на напрежението, което беше огромно.

И нямаше как да не е огромно, защото Лудогорец беше длъжен да успее. Всичко беше на страната на разградчани - играеха у дома, стигаше им дори равният, готвеха се отдавна за този мач и пестяха усилия в срещите от българското първенство.

Дори реферът се оказа услужлив и не отсъди чиста дузпа за Ференцварош още при 0:0.

Накрая целта беше постигната и това е по-важно от всичко останало, в такива случаи качеството на играта е на заден план. След години ще се помни единствено фактът, че класирането е постигнато и че Лудогорец стана единственият отбор от Източна Европа, който през последните няколко години достигна цели 4 пъти до елиминациите на евротурнирите.

В лагера на тима обаче трябва да си признаят, че не изиграха качествен двубой, даже напротив. Опасно би било за тях самите да се залъгват, че са играли добре в тези решаващи 90 минути.

Така се случи, че целият есенен дял от този сезон Ференцварош беше мерилото за Лудогорец. Първо, когато отстрани "орлите" в квалификациите за Шампионската лига и показа, че нещата в състава на Стойчо Стоев не вървят.

После Фради беше разбит с 3:0 на свой терен от онзи Лудогорец на крилете на вдъхновението в началото на октомври, когато Станислав Генчев вече беше поел отбора и сякаш го връщаше към най-добрите му времена.

Снощи Лудогорец за последен път този сезон премери докъде е стигнал в пряк дуел с унгарците и изводите не са добри - отборът се е приближил към онези месеци със Стойчо Стоев и предишното лутане с Антони Здравков и Пауло Аутуори.

Положителният ефект от назначаването на Генчев съвсем се изпари и това от известно време си личи и в българското първенство, където Лудогорец играе без кой знае какво желание и вдъхновение. Точките се трупат и първото място се съхранява по инерция, а в играта се наблюдава регрес и непостоянство.

В Европа бяха регистрирани две загуби от Еспаньол, втората от които истинска катастрофа с 0:6. Всъщност Лудогорец трябва да благодари на испанците, че миналия кръг измъкнаха 2:2 от Ференцварош с последен гол в 96-ата минута - иначе ситуацията преди финалните мачове щеше да е доста различна...

А снощи Лудогорец започна нервно срещу един съперник, който му отстъпва по класа. Станислав Генчев разполага с по-скъпите и качествени футболисти, но страхът в действията им си личеше при почти всяко изсипване на топката в наказателното поле на Пламен Илиев.

Лудогорец успя да открие резултата при едно от малкото си истински положения, дошло след преса в противниковата половина и отлична атака на скорост - неща, които обаче твърде рядко виждаме от отбора напоследък.

Оттам нататък домакините се задоволяваха да пазят преднината си, но веднъж гредата помогна на Илиев, а през втората част Исаел изпусна стопроцентово положение за гостите.

В добавеното време концентрацията на Лудогорец падна и беше допуснат изравнителен гол, но за щастие вече нямаше никакво време за пълен обрат.

Участието в Лига Европа и напролет ще повдигне духа на играчите, преди това обаче за тях предстои изключително важна зимна подготовка, в която Генчев отново трябва да подобри формата на отбора.

През пролетта вече няма да важат оправдания с натрупала се умора, с аклиматизиране на летните попълнения или с грешките на предишния треньор.

Генчев ще има възможността да проведе подготовката и ще носи цялата отговорност, а пролетният дял ще е истинският тест за треньорските му качества и за способността да води Лудогорец дългосрочно.

Възможните съперници за 1/16-финала на Лига Европа са внушителни - Базел, Севиля, ЛАСК, Селтик, Порто, Еспаньол, Гент, Арсенал, Истанбул Башакшехир, Манчестър Юнайтед, Брага, Аякс, РБ Залцбург, Малмьо, Интер, Бенфика.

Срещу по-голямата част от тях шансовете не изглеждат големи, срещу някои са направо нулеви.

Но в случая не само резултатът ще има значение, но и играта. Именно в тези срещи Лудогорец и Генчев ще трябва да докажат, че вървят нагоре и че имат бъдеще заедно - нещо, в което не успяха да убедят срещу Ференцварош.

Новините

Най-четените