Съдът върна делото срещу директора на БТА Максим Минчев

Съдът върна делото срещу Максим Минчев на прокуратурата заради съществено нарушение, което пречи на подсъдимия да научи точно в какво престъпление е обвинен.

Минчев беше обвинен за сключване на неизгодни сделки за доставка на трапезна вода за нуждите на БТА срещу предоставянето на реклама и информационни услуги от страна на агенцията.

Според прокуратурата това е довело до вреди за БТА в размер на малко над 93 хиляди лева.

Софийският градски съд е преценил, че прокуратурата не е изпълнила задълженията си да очертае ясно и точно предмета на престъплението и участието на Минчев в него, което поставя съда в невъзможност да прецени дали твърденията на прокуратурата са доказани и да се произнесе.

Решението подлежи на обжалване в едноседмичен срок - в противен случай прокуратурата ще трябва да пренапише обвинителния акт.

Минчев ръководи Българската телеграфна агенция от 2003 г. досега, като последният му 5-годишен мандат беше подновен през 2017 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ.

Максим Минчев е журналист по професия, член на Атлантическия клуб, бивш ръководител на пресцентъра по посрещането на папа Йоан-Павел II в България през 2002 г. и пресаташе на инициативния комитет за посещението на американския президент Бил Клинтън в София.

#1 Онуфрий 11.12.2018 в 23:27:18

Иначе казано това е поредната неграмотна изцепка на прократурата, казано в почти прав текст от съда.

Новините

Най-четените