Борисов към търговците на горива: Или излизате на светло, или ще има арести

Или всички от сектора с горивата минават "в бяло", или ще има се стигне до арести, затваряне на обекти и солени глоби. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето на тенденциите и нивата на незаконната търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

"Тези, които не се съобразиха от цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Моят най-колегиален съвет е всички от сектора с горива да си приведат бизнеса в "бяло". Има огромна съпротива срещу нововъведенията. Не искат да си плащат данъците, но излизат и викат: искаме държавата да ни направи пътища, да ни направи осветление, искаме увеличение на пенсии и заплати. Съпротивата е голяма. Приходите от бюджета дават възможност да се случи всичко това. Призовавам всички от бизнеса с горива да си го легализират", заяви Борисов.

"Видяхте в другите браншове какво става - по арестите са. И тях преди 2-3 години ги предупредих колегиално. Прокурорите, митниците, данъчните, полицаите работят активно по места и резултатите са видни. Всички работим да се изсветли бизнеса. Ето и сега отложихме касовите апарати до септември. Трябва ли да се краде от ДДС? Истински се надявам гражданският сектор да ни помогне. Вие журналистите също трябва да говорите и да обяснявате", призова министър-председателят.

По думите му за периода 2014-2019 г. приходите от алкохол, цигари, месо и захарни изделия са се повишили с 50% до 43,9 млрд. лв.

"Не искам да говоря за политика тук, но вие това го знаете много добре. Утре имаме съвещание с областните дирекции на МВР, защото те вече дават справка на Терзийски колко нелегални цигари, тютюн, алкохол са задържани. По същия начин действаме и с горивата. Всяка една Икономическа полиция ще се отчита. Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюденията и много почнаха да "скърцат". Искам всички да се обединим и всяко едно добре предложение да бъде реализирано. Целта ми е човешкият фактор да бъде сведен до минимум и да имаме нулева контрабанда на горива", обяви Борисов.

По време на представянето стана ясно, че делът на контрабандните цигари в България е намалял до 4,4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. Това сочат данните от последното преброяване на изхвърлените цигарени кутии, поръчано от петте най-големи тютюневи компании у нас.

Така на практика контрабандните цигари са "обновили" 11-годишното дъно, регистрирано през август миналата година, когато делът на нелегално внесените или произведени папироси с тютюн беше 5,8%. Най-високо е нивото на контрабандните цигари в Свиленград (29%), като сравнително висок е процентът и в Хасково, Перник и Плевен.

"Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари”, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

#2 Танер Ибрям.330709090884355 26.02.2019 в 15:14:08

Ами разбирай го така: Платете ми и няма да ви закачам. Още чакаме мерките, които щеше да взима срещу електроразпределителните дружества. А за пътищата... Там по добре да си мълчи, че карам по пътища които не са пипани откакто бях 5 клас, а вече съм на 40. Иначе винетки, такси, и все нямат пари. Ама докато не почнем да взимаме пример от съседите, така ще е. Лошия човешки материал отдавна попълва редиците на чуждите държави и не ще и да чува за връщане у дома, а тия окрадоха всичко и още искат.

#3 Nenimir 26.02.2019 в 16:34:29

"...искаме държавата да ни направи пътища, да ни направи осветление, искаме увеличение на пенсии и заплати.." И искаме да ги прави като хората, защото ги прави с НАШИТЕ пари. Не искаме да се обявява как е избран най евтиния "наш" човек, който доставя мизерно качество защото трябва да плаща на тия които са му осигурили да спечели проекта. Искаме държавата да спре некомпетентната си намеса пък ние сами ще си докараме по високите заплати. И да, бихме искали нормален управленец, а не селски говорител със средно образование.

Новините

Най-четените