Журналист: Притискат Желяз, за да свидетелства срещу другите

Името на Желяз Андреев не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компанията в Маями и мениджърите на офиса в София. Това заяви кореспондентът на Нова телевизия в САЩ Ясен Дараков по повод случая с българина, застрашен от 20-годишна присъда в САЩ за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

"Това, което прави американската прокуратура в такива случаи, е да притисне всички, срещу които може да повдигне дори най-малкото обвинение, за да може да ги използва като свидетели срещу другите. Именно такъв според мен е и случаят с Андреев", поясни той.

В четвъртък стана ясно, че от САЩ искат екстрадирането и на останалите четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Междувременно един от тях - Искрен Георгиев - коментира, че не е направил нищо нередно:

"Не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно. Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях", казва Георгиев. Той работи от 2010 г. в същата компания, продавалa самолетни части в разрез с амерканските закони.

"Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", разказва още той.

Новините

Най-четените