Цацаров иска от ВСС отстраняване на прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани временно от длъжност окръжния прокурор на Плевен Иво Радев заради повдигнато към него обвинение. Радев е обвинен, че се е опитал да убеди своя колежка да не иска по-високо наказание за осъден, с когото окръжният прокурор сключил споразумение.

Според прокуратурата Радев е говорил с колежката си Снежана Георгиева между 13 и 17 юни миналата година във връзка с две дела срещу Ивайло Ячков - за трафик на две момичета в Германия с цел проституция и за пране на пари, по които Георгиева е прокурор.

И двете му дела са са наблюдавани от Радев, който в този период е и ръководител на плевенската прокуратура. И за двете Радев се споразумява с Ячков, така че подсъдимият да получи присъда за трафик на хора - година и девет месеца, а за пране на пари - година и половина.

Първото разследване е проведено от съвместен екип с немските власти, като ръководител е Радев. След сключването на споразуменията и одобряването им от съда, присъдите са пратени за изпълнение при прокурор Георгиева. Според разследващите тя е преценила, че наказанията са прекалено ниски и е поискала да бъдат увеличени с 1/2, каквато възможност има в НК. Тогава Радев я извикал и се опитал да я убеди да оттегли искането си, за да остане само наказанието от споразумението. 

В момента Радев е на свобода срещу 3 хил. лв. гаранция.

Новините

Най-четените