Край на бриджа с НДК...

Преходът май наистина свърши. Щом НДК най-сетне влезе в правния мир. Досега Националният дворец на културата беше стопанско обединение - като ония ДСО-та от Татово време.

А директорът му Христо Друмев смени 13 правителства от 1988-а насам. Не само защото е единственият българин - световен шампион по бридж. (И с Георги Марков е играл често...) Четиринайстото обаче го отвя.

Да кажем, че пазарната икономика победи и последната отломка от соца. Ако разкарат и скелета на опакования от близо две години п.....к в градинката пред НДК, съвсем ще е добре. След като стопанин на НДК вече ще е Министерството на културата, кой, ако не министър Вежди Рашидов, скулптор по призвание и професия, е редно да разчисти т.нар. монумент...

Какви ли драматични усилия е коствало днешното решение на Министерския съвет на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков?! Все още имам едно наум дали премиерът Бойко Борисов няма да го отмени - ако неколцина отидат да го помолят на крака.

23 години НДК беше като град-държава в София. България не я броим.

Концерти, панаири, борси, изложения, постоянни наематели. И никакви отчети, никакви баланси, за данъци и дума да не става. Колко са приходите от наеми на площи в подлеза, в самия комплекс... Странно, как са сключвани договорите и са обявявани обществените поръчки.

Един Друмев си знае. Сега вече и одиторите, които проверяват - първо, обществените поръчки за последните 3 години, после - и другите книжа, стига да ги открият.

Бившият вече изпълнителен директор обича да казва, че от 1991-а НДК се самоиздържа. Подтекстът е, че едва ли печели толкова, че да заделя и за държавата. Как да вярваме, като не сме видели. Може и да е на червено, ако отдава площи под наем на цени като за партийни клубове - по стотинки на квадратен метър...

Факт е обаче, че близо четвърт век комплексът е работел в сивата икономика. И Симеон Дянков го извади на бяло - за добро или зло, ще разберем.

Чака се противноковият отбор да каже пас, контра или реконтра.

#1 Чинчифон 04.05.2011 в 18:35:40

Дали финансовата криза в България ще продължава докато Дянков е министър на финансиите или пък Дянков ще остане министър само ако кризата продължава?

#7 sis 05.05.2011 в 11:17:14

Не, противниковият отбор няма няма да каже пас, а за контра и реконтра - дума да не става. По-скоро ще се опита да подмени анонса... (ако мине номерът. Не се ли нагледахме на подобни сценарии?!) Всичко зависи до каква степен противниковият отбор е наистина "противников". А пък ако си е направил няколко робера, голяма работа, че токът спрял и играта свършила. Дано "взятките" не са делени.

#8 pueblo 05.05.2011 в 14:23:10

сега вече щему еб.т майката на петоъгълния шесторъб!!!категорично

#9 scorpio-2 05.05.2011 в 19:40:32

..преживял 13 правителства, но 14-тото го "отвяло"... колко поетично, колко одобрително звучат тези думи... И всичко това няма нищо общо с апетитите на ГЕРБ за четири етажа от административната сграда на НДК? Наели одитори, дописнички и каква ли още не паплач, за да си "постелят" меко пътя заобикалящ закона...

#13 Весел Патилан 12.05.2011 в 16:19:08

Христо Друмев може и бридж да е играл, може и сантасе или белот. Той е известен като играч на ПОКЕР с Батето, Янчо Таков и т.н. и като такъв го е описал Георги Марков. Цялата му кариера се дължи на тези му връзки и на умението му да бъде удобен и приятен за тях. Това го доказва и оставането му за директор на НДК при постоянносменящи се правителства. За мене свалянето му от този пост е една загадка, която, може би, никога няма да бъде разкрита.

Новините

Най-четените