Кисели Facebook-гъзари

Шок! Ужас! Концерт на Слави! Днес Facebook прегря от възмущение заради провелия се вчера на Националния стадион „Васил Левски" концерт на Слави Трифонов. Първоначално реших, че имало сериозен гаф с организацията или Слави е отбил номера заради дъжда и е пял само 30 минути. Оказа се, че не са възмутени 60-те хиляди зрители, присъствали на концерта.

Възмутени са останалите. Тези, които не са били на концерта.

Възмутени са, че този концерт го е имало и че едни други хора са си прекарали добре. Тук вече трябва да си призная, че ми е трудно да разбера. А опитах.

Много хора не харесват Слави. Разбираемо е. Аз също не го харесвам.

Поне от 2000 - 2001 г.. Дори не става въпрос за качеството на песните му, за патриотичните му напъни или за политическото му криволичене между слагачество и изнудване на силния на деня. Хуморът в шоуто му е застинал някъде през 1999-та, а ако си имал допир до световни образци, просто звучи нелепо.

Но предполагам, че никой от тези, които не го харесват, не е бил на концерта. Почти сигурен съм, че всички 60 000, отишли на "Васил Левски" са го направили по свое собствено желание.

Не съм чул и концертът да е бил задължителен.

Нехаресването на Слави е проява на вкус. Харесването или не на един изпълнител винаги е проява на вкус. Добър или лош. Зависи от гледната точка. И от останалите изпълнители, които харесвате или не. Слава богу, шоубизнесът не е само Слави Трифонов.

Днес, например, има концерт на Ерос Рамацоти, а вчера можехте да отидете и да слушате пианистката Мария Каракушева. Въпрос на избор. Личен.

Така както, ако сте вегетарианец, просто си поръчвате салата, а не вдигате скандал на влизане в ресторанта, че сервират котлети.

Впрочем, същите коментари има за всеки концерт на телевизия „Планета", Веселин Маринов, Цеца, Графа, Поли Генова, Кичка Бодурова, 100 кила или Лили Иванова. За съжаление световните имена пропускат клетата ни родина, а ако някоя звезда се престраши да стъпи на българска земя, веднага е квалифицирана или като "пенсионирана", или като "бездарна", в краен случай и заклеймена от църквата.

"Този бездарник, който си е кръстил турнето "Секс и любов", защото е чул, че сексът продава..." се отнася за Енрике Иглесиас. Родните звезди винаги са жалки копия на световните, но световните, които идват, са хора без талант, пробили само защото са родени в САЩ например, за разлика от талантливите българи.

И пак отначало. Така е, животът е гаден. Особено за тези, които не умеят да му се радват.

На всички, които снощи са били на концерта, всъщност нищо им няма. За тези, които се фръцват при всяка (нарочно пропускам културна) проява, която не отговаря на високите им художествени изисквания, не съм сигурен.

Има много творци, които постоянно тръбят, че работят за избрани и са вечно недоволни от ниското ниво на масовата публика. Защо не се запознаете с творчеството им, може би то е точно за вас? Така всички ще са доволни.

#2 Mon4o 26.09.2015 в 19:36:13

Авторчето, ако живееше някъде в централните части на София щеше да има ярки впечатления не само от самия концерт ами и от предхождащите го няколко! дни на активен и пълноценен "саундчек" и вервай ми статията щеше да е на абсолютно съседния полюс.

#4 Виктория Пенелопова 07 27.09.2015 в 09:52:08

Орлине, няма как да се каже по-добре. Изразът:"...и аз не го харесвам, ама....не го гледам, ама ....." директно праща автора и подобните му на директния чалгарски коловоз. Отдавна вече е известно, че не "музиката" е дразнещото на чалгарите, а начинът на мислене и поведение. И 10 хиляди да са били, и 70 хиляди, все тая - утре ще са между нас и ще ни късат нервите с приматските си изпълнения. Старая се да игнорирам доколкото мога, но опростачената тълпа е страшно нещо.

#5 Harry 27.09.2015 в 11:21:09

Чалгата - всъщност циганският кючек, бе част от технологията за разрушаване на България, Слави е проект, обслужващ тази технология, също и Пайнера, абе вие как мислите, един бездарник и посредствен човек като Слави става шоумен, , щото е много талантлив? Слави е пън, дърво, очевадно е, най-бездарния водещ на ток шоу за всички времена, виждаше се ясно как му разчистват пътя от конкуренция - така отсвириха оня смешник Къци Вапцаров, Слави е американско творение, не случайно фирмата му не е българска а в щата Делауеър - офшорка е, и вижте в коя телевизия - собственост на юдейския цар - Лаудер, председател на Световния Еврейски Конгрес, и като такъв наемник той е част от Петата колона у нас, шоуто му пропагандира либерастията, толерастията, глобализма - все способи за разрушаване на националната държава, националния суверенитет, изличаване на националната идентичност... Слави Трифонов патриот, е оксиморон.

#7 КиселЕАвторът 27.09.2015 в 12:03:05

Авторе нещо много си кисел ми се струва? Теб какво те бърка кой какво харесва и какво не? Нали точно това пропагандираш, че никой не трябва да се бърка в работите на другия. А ти какво правиш? Цяла статия си родил от мозъчната си пръдня. Слави и тем подобни са символи на деградацията и упадъка на нашето общество и за едно си много прав - определено този "концерт" ми даде добра основа да видя кой да махна от Фейсбук. Светът не е розов, а ти ако се имаш за журналист, си пълна смешка, чалга драскач е по-точното ти определение. П.С. И си оправете валидатора на email на сайта, "+" е съвсем валиден символ............... Каквито ви авторите, такъв ви е и сайта.....

#8 Harry 27.09.2015 в 12:17:58

Тази технология не е нова, бе отработена в самите САЩ преди десетилетия, с нея наложиха латиното и рапа, и сега там това се слуша, каквото се пуска по медиите това - само цигания и простащина, лека-полека и с "реформи" в образованието направиха американците невероятно тъпа нация, до там че да си внасят инженери.

#10 Дракон с кисело зеле 27.09.2015 в 18:47:05

Я аз, като виден огнедишащ звяр със зелева чорба във вените, да си кажа... Принципно, значи, стадионните концерти са адски неприятно мъчение за живеещите в близост до съответния стадион, които не харесват изпълнителите и нямат намерение да ходят на изявите им. Предпоследният концерт на Judas Priest в София у нас се чуваше все едно групата ми свиреше в хола. Буквално това. А има и други проблеми - блокиране на улиците от десетки хиляди хора и така нататък. Обаче, хайде, голяма, чуждестранна група е, не се вижда всеки ден, преживява се. (А и не беше само една - тогава дойдоха и Whitesnake, Slade, Mike and the Mechanics и още световни величия.) Ама Трифонов се вижда всеки ден. Всеки в тая държава, без изключение, е бил подложен на простотията му. Доста хора му бяхме и почитатели едно време - когато не във всеки дом имаше Интернет и не знаехме достатъчно добре чужди езици, та да видим от къде крадат сценаристите му и колко е зле шоуто му спрямо тези, които се опитва да имитира. Естествено е да започнем да му се дразним. Особено като осъзнаем, че този човек е един от отговорните за опростачването точно на нашето поколение - тези, които бяхме на по дванайсет-тринайсет-четиринайсет, когато тръгнаха "Хъшове" и по-късно "Шоуто на Слави", за да натъпчат националния ефир с порнографски вицове, патриотарщина, гнусна чалга, кич и позьорщина. Горната снимка е страхотен пример именно за това, впрочем - кич, позьорщина и патриотарщина.

#11 Шамито 27.09.2015 в 19:18:18

От един прост човек.Щом Слави екзалтира толкова хора–културните защо спите и не се борите за нашето внимание.Нима трябва ние да се борим за Вашето внимание?Щом такива халтури като Слави просперира значи дефекта е във Вас а не от напориста на халтураджията.Нищо лично–БИЗНЕС.

#12 liberta 27.09.2015 в 20:28:11

Шамито, за беда това не става на сила.И за да бъде по ясно - Бетовен е много по-велик от Слави (макар че е кощунство изобщо да ги сравняваме) , но сред почитателите на Дългия няма нито един, който се възхищава от Бетовен, както и обратното. Любопитно би ми било да знам ако тези същите имат възможност да избират между концерт на Виенската филхармония и чалга-шоуто на Слави - какъв ще бъде техният избор - Слави разбира се! Не защото виенските виртуози не са успели да събудят интереса им, а защото нивото на нискочелите предопределя техния избор. Просто еволюцията на определен брой ( за жалост много повече от 70000 ) индивиди не е надхвърлила стадия на амебата. Така че - дори могъщтото въздействие на един класически Гений не е в състояние да пропука духовната нищета на примитива. Примитивът ще избере това, което е най-сходно, най-лесно смилаемо, най-разбираемо за него - т.е. Слави... За другото трябват повече гънки на веществото в черепната кутия - там е целият проблем

#13 Spider 27.09.2015 в 21:39:28

Тоя няма ли да се разкара най-накрая, ебем ти слабоумника. Беше поносим някъде до към 2002-2003 , след това запростя откровено. А снимката с рокерските одежди, на фона на народните носии си доказва слабоумието на Славчо. Заеби. П.С. Шмати, ти дълбаеш с тъпотията си момче. Ама то като си тъп, обикновено е за цял живот.

#14 Harry 27.09.2015 в 22:08:00

Преди години си направих собствено социологическо проучване, бях от грип в къщи няколйко дена и прерових Арената и Замундата, още имаше рейтинг на торентите, та най-сваляната музика беше ПОП и РОК, най-сваляната група беше Куин, следваше българска естрада от преди "демокрацията", после класическата и оперна музика, после български филклор, чалгата - кючеците на Азис извиванията на Софка и прочее бяха по-малко от 1%! Не ни е в гена кючека и това е, там никаква измама и пропаганда не може да го вкара. А се правят много усилия, защото хитреците са разбрали, че музиката е най-мощното средство за внушение на хората. Западната поп култура отдавна е под желязната пета на дегенератската секта, управляваща Запада, и Запада наистина е гнил.

#15 Conspirator 27.09.2015 в 23:13:00

Сеир и проява/културна/са две коренно различни събития. Всяка държава/в случая територия/си заслужава Джей Лено-то и съответно сеира или проявата/може и културна/.

#16 The Seeker 27.09.2015 в 23:48:56

Колко много, иначе различни характери, се обедениха с почти еднакво мнение относно темата на статията, невероятно . По темата, от няколко години с радост виждам залеза на чалгата като музика - все по-рядко се слуша, все по-малко се говори за нея, все по-малко се и търси. За жалост на нейно място влиза БГ рап-а, който с малки изключения е новата чалга - сменен е ритъма, текстовете не толкова. Както се казва, царя умря, да живее царя. Все пак е похвално, че има много хора, които слушаме и друга музика освен горните два стила. Апропо, Слави не е точно чалга, но е време да залезе с останалите чалга-мейкъри.

#17 pepe 28.09.2015 в 07:26:36

Значи статията се базира на тезата, че "Кой не скача е ЧОРБАР!"

#19 cheung 28.09.2015 в 10:42:55

Опростачването на музиката е световен процес. Вижте само явления като Ники Минаж и Тейлър Суифт - чиста чалга! Мисля че това започна със джаза на негрите - добре си бяха френските шансони и европейските шлагери, но после негрите извратиха музиката със тяхното РнБ и Рап и после след 80-те и европейската музика се зарази от тези влияния, че и по-рано. Под европейска разбирайте континентална , а не британска. Жо Дасен, Тото Котуньо, Шарл Азнавур, Демис Русос - ще ми липсват. Днес няма такива изпълнители.

#20 gothic 28.09.2015 в 10:52:24

Обобщение. Първо: Афтурът е типичен почитател на т.нар. Guilty pleasure. Да поясня: това е ситуация, в която гилти плежърецът се прави на светска и модърн личност в някое ърбън заведение около 22.00 часа. А между 03.00 и 04.00 кърши маанета върху масата в някоя чалготека. А на другия ден развива тези, като тези в статийката. Второ: На Фейсбук писанията се връзват само персони, на които нещо не им е чист косъма. Трето: Стадионът се оказа малък за селящината. Препоръчвам следващия път Корифей Славчо да спретне лайв някъде из Софийско поле. Ще има достатъчно място, пък и ще бъде по-близиúо до основния си таргет. А ние, малкото останали "кисели гъзари" ще си цедим бърбъна в също така малко останалите заведения с нормална музика за бели и цивилизовани индивиди и ще чакаме следващата подобна статийка. До скоро

Новините

Най-четените