Да превземеш телеграфа

Някога Мартин Карбовски беше хроникьорът на циничните '90, като описваше без патетика екзистенциалните абсурди на изгубеното поколение. Беше поет, беше "Егоист", беше напук на всичко.

Каквото беше, беше.

Три десетилетия по-късно Мартин Карбовски има. Има всеизвестно име, има продуцентско студио, има седмично авторско предаване в национална телевизия, има и няколко сайта за коментари в стил "Когато Корнелия Нинова и Ангел Джамбазки се срещнат в двора на баба Дора".

Това, което вече няма, е сравнително широката аудитория от Facebook-последователи, която беше натрупал през четири групи: Отечествен фронт, Лентата, Фронт.бг и официалния си журналистически профил.

Причината: съдържанието им не отговаря на стандартите за публикуване в социалната мрежа, които съвсем наскоро бяха променени с цел ограничаване на ксенофобски и расистки материали.

"Метафорично казано - телеграфът е в ръцете на фашистите. Днес те искат по телеграфа да се разменят само реклами на палмово масло и котенца. А партийните щабове има огромен ресурс да плащат на хора, които хронично да докладват определени статии и позиции. Доносничеството достигна предели, непомечтани от Гестапо и Държавна сигурност. Мечтата на тираните се сбъдва - живеем в доминация на чужди и частни интереси. Под шапката на "безплатно е и винаги ще е". На нас оставиха безплатно да бъдем роби с права. Примерно правото да бъдем роби хомосексуалисти", пише "Екип Карбовски" в Лентата.

"Обяснения за дейността на корпорацията няма... Фейсбук е фалшива форма на свобода", се казва още в статията.

Топлата вода беше открита в търсене на колелото, така да се каже. Демокрацията ни отне Карбовски.

Ако трябва да сме честни - не можем да се начудим на тази ирония на съдбата. Хората с по-услужлива памет вероятно си дават ясна сметка, че сайтове като "Лентата" (и не само) никога нямаше да съществуват във вида си, ако не съществуваше Facebook.

Не, че до 2007 г. в новинарските форуми или самоделните онлайн-групи по интереси не се лееше същият кален поток от откровен расизъм, възхвала на Фюрера или носталгия по тоталитарния режим, когато "редът" се налагаше с танкове и трудово-възпитателни общежития.

Това, с което Facebook "допринесе", е, че даде изключително мощен мегафон в ръцете на всевъзможната човешка маргиналия - лява и дясна, консервативна и либертарианска, конспиративно-теоретична и научно-фантастична, свръхобидна и свръхобидчива, инфантилна и простофилска, пуританска и порнографска.

Платформите подреждат съдържанието си на базата на три принципа: бързина, персонализиране и провокация към емоционална реакция. Колкото по-силна е провокацията, толкова по-голяма е ангажираността на неволния наблюдател, толкова по-висока е вероятността той да репликира и умножи емоционално-натовареното съдържание. И толкова по-силен импулс тръгва по цялата мрежа.

Смисълът на Facebook като социалната мрежа не е да подобрява качеството на дебата във Вавилонската кула от 2+ милиарда души с различна националност, ценности, възпитание, религия, политически убеждения и конфликтни перспективи за живота.

Смисълът й е да увеличава своето конкурентно предимство (мащаб, постоянен ръст, достъп до специфични поведенчески данни) и да го преобразува в печалба.

В продължение на години Facebook не просто третираше достоверните източници наравно с еднодневни сайтове-конвейри за фалшиви новини и кликбейт. Алгоритмите на платформата поощряваха мултиплицирането на крещящо, противно, просташко и сензационно съдържание, в сравнение с което Мартин Карбовски изглеждаше като кротък кабинетен интелектуалец.

Да, рекламите на палмово масло и котенцата винаги са били там, пред очите ви - някъде измежду новините със заглавия "АКЪЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОБЕРЕ! Няма да повярвате какво направи Путин!", "ШОКИРАЩИТЕ предсказания на ВАНГА за 2019", или "ЦИГАНИ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НИ УНИЖАВАТ, изкрещете го".

Може би има място за оптимизъм: в сравнение със страни като Бирма, където социалните мрежи бяха ползвани като дезинформационно оръжие в истинска кървава гражданска война, на нас ни се е разминало "леко"?

Последните опити за модерация (едва след огромен публичен натиск и изобличаване на серия от провали в защитата на сигурността във Facebook) са меко казано отчаяни, зле прицелени и несъразмерни с щетите, които са допуснати досега.

Допуснаха възможността терорист да излъчи live-stream с разстрела на 50 души в Крайстчърч. Ето на това му се казва "да превземеш телеграфа", без телеграфистът дори да се усети.

Колкото до уместността на сравнението между web-модерацията на една частна платформа и тоталния физически и психически тормоз върху цели народи от страна на нацистките и комунистическите служби за сигурност, оценката оставяме на вас.

Бъдете напълно сигурни в едно: хората, които днес се оплакват най-горко от репресията на "корпорацията", са онези, които познават най-добре правилата на играта и детайлите от инструментариума. Познават и платените лостове за агитация, знаят как да продължат да ги натискат, при това - докато се афишират за жертви на системата.

Знаят много добре какво дължат на Facebook. Знаят, че Facebook умира, защото отдавна не носи същата добавена стойност - съответно, вече не работи и в тяхна полза. Познават си стоката и знаят, че не става дума за свободата на словото и революцията на "париите презрени", а за елементарна сметка. Актив/пасив.

А ако някой се е заблуждавал, че участва в глобалния разговор за идеи и ценности, цъкайки палци и емоджита във Facebook, отдавна би трябвало да е изтрезнял от заблудата си.

#2 alecsander 04.04.2019 в 03:02:01

Не е само facebook. С Интернет мрежата имперският финансов елит провеждаше твърде успешно промивка на мозъците и неусетно и ефективно натрапваше либералните ценности, водещи до разрушаване на семейството и срив на раждаемостта. С известната крайна цел - разчистване на терен за малка Глобална империя, начело с “богоизбран” елит от консуматори. До есента на 2014 г. Тогава започнаха по-груби и открити прояви на агресия срещу европейското общество, които най-после бяха забелязани от наивните европейци. В Европа започна масово нахлуване на чужденци. Европейците забелязаха, че Европа няма граници. Чужденците, условно наричани “бежанци” нахлуваха от всякъде. Стотиците хиляди във възрастта и кондицията на командоси нахлуваха организирано по указания, получавани от носените от тях GSM. Масирано ислямско нахлуване от юг. Но пропагандата тътнеше “Врагът е от Изток!”. Европейците забелязаха, че Европа няма защита. Така европейците започнаха да се оглеждат и да си задават въпроси. Защо е това фаворизиране на секспсихопатите? Защо искат да ни джендъросат като безпомощни кастрати? Защо натрапват “равенство на половете”, което води до равноправни домашни битки за лидерство, разводи и срив на раждаемостта? Появиха се много въпроси. Еднакъв отговор: европейските нации са определени да загинат бавно в демографска смърт до края на този век от хуманните догми на Неолиберализма, създаващи “облагородено”, беззащитно общество, неадекватно на нагласите на околната среда. Както загина Древният Рим от хуманните догми на Християнството, тогава създали в рамките на около три века кротко и “облагородено” общество, неадекватно на нагласите на околната среда. Чрез свръхдоза демокрация, права и свободи се провежда “хуманен геноцид” над народите от европейската цивилизационна общност. Най-ефикасно това се натрапва през Интернет. Тогава европейците превзеха Интернет и го насочиха да удря по тези, които до тогава го използваха за свои цели. А елитът реагира. Битка за оцеляването на Европа

#3 GETI 04.04.2019 в 09:05:00

"Карбовски има основания. Това наистина е цензура и тази цензура е опасна: преди години самият той беше казал, че "вратата на свободата, която се беше отворила през 90'те, сега се затваря със зловещо скърцане". Тук не става дума въобще какво Карбовски говори за ЛГБТ. Става дума за началото на Просвещенския проект и думите на Волтер, че "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш". Нали демокрацията беше сблъсък на мнения, в пещта на който сблъсък се изковават определени политики. И какво е слово на омразата, някой може ли да каже? ...има някаква притеснителна лекота, с което нещо се определя като хейтспийч. Писането е на практика най-сложният човешки акт, със сложен апарат от техники: това, което казваш далеч невинаги е онова, което на пръв поглед казваш. Агресията в повечето текстовете на Карбовски за ЛГБT е много повече хипербола, техника, фигура на речта. Знаят ли цензорите във Facebook какво е хипербола? Има ли в интервюта им за работа въпроси свързани с филологическата им компетентност? ...това твърде много прилича на кабинетите по отдел цензура на комунистически режим - само офисът е малко лъскав и парите малко повече" https://www.actualno.com/viewpoint/karbovski-zashto-ne-umrja-prez-90-te-news_735842.html

#5 jens xp 04.04.2019 в 15:59:01

А пък ако не беше другарят Сорос, то и разни дияни костови нямаше да са на хранилка...

#6 deowin 04.04.2019 в 16:00:56

>Агресията в повечето текстовете на Карбовски за ЛГБT е много повече хипербола, техника, фигура на речта. По абсолютно същия начин можеш да извиниш и всички речи и писания на Хитлер. Човекът е бил политик, работата му е била да увлича народа. Цялата тази реторика, че евреите са подчовеци и че трябва да се изтребят до крак, е просто "хипербола, техника, фигура на речта" - какво е виновен той, че някакви си хора се били въодушевили твърде много от неговите думите и решили да спретнат една Кристална нощ, например? Хипербола, майна! Окончателното решение на еврейския въпрос? Техника, фигура на речта!

#7 Philip Apostolov 04.04.2019 в 17:31:59

Отдавна не съм се изказвал в Кафето, обаче тоя път нямаше как. Този текст изобщо не е погледнат от редакторите. Само думи, думи, думи, няма теза, няма нищо, дори не се разбира за какво се бори авторът изобщо. И най-вече защо заигравката е с Карбовски. Името му седи като прани гащи на простор. Ама това се случва, когато днешните журналисти не са ги научили как се структурира обикновено есе в гимназията или университета.

#8 deaf 04.04.2019 в 19:13:58

Карбовски спрях да го слушам когато усетих,че прави комунистическа пропаганда. И вече е трудно да му имам доверие. деоуин, днес съм в добро настроение и ще рискувам да вляза в спор с тебе. Според Жан-Жак Русо диваците са най-доброто и оптимално ниво от развитието на човека. Един камбоджанец на име Пол-Пот обаче възприема буквално тази идея на Русо и я претворява в реалността. Избива пет милиона камбоджанци,а на останалите отнема земята и всякакво имущество и вещи. И ги закарва в джунглата където ги принуждава да живеят като диваци. Кой е виновен за тези чудовищни престъпления срещу човечеството? Пол-Пот или Русо?

#9 deowin 04.04.2019 в 19:57:03

>Кой е виновен за тези чудовищни престъпления срещу човечеството? Пол-Пот или Русо? Не бих се наел да давам конкретен отговор на този въпрос, защото не съм достатъчно добре запознат със случая. Нито мисля, че е нужно. От друга страна, мога да кажа, че определянето на един текст като "реч на омразата" не е (поне засега) сведено до прилагане на неоспорван набор от обективни предикати, които непременно и детерминистично дават еднозначен отговор. Съответно, дали в някакъв конкретен случай (Пол Пот) е трудно, спорно, или дори невъзможно днес да бъде определен дали нечий текст (на Русо) се класифицира за "реч на омразата", който носи пряка отговорност за призоваване към насилие, далеч не е аргумент, че изобщо не можем да говорим за "реч на омразата", понеже терминът е твърде неясен за да бъде практически използваем. Точно обратното е вярно - напълно използваем е в някои случаи, например този с Хитлер, защото доста хора биха се съгласили, че "Окончателното решение", което пряко призовава към физическо изтребване на евреите, е "реч на омразата". Не, не твърдя, че думите на Карбовски също са реч на омразата (нито твърдя обратното). Твърдя само, че не е резонно да се отхвърля тази хипотеза с blanket statement, че били само "фигура на речта", защото в такъв случай същият този blanket statement би покрил и антисемитската реторика на нацистите. Например.

#10 Kenny McCоrmick 04.04.2019 в 20:13:56

Филип Апостолов, ако беше отворил и други сайтове, освен Webcafe, щеше да разбереш що па точно Мартин Карбовски... А колкото до самия Карбовски - забелязвам, че народът има склонност да подскача до небето за някакви халтураджии. Сещам се преди нам-си-колко време не излъчиха едно предаване на Слай Трифонов, малиииииии, държавата щеше да падне, че не са й излъчили гологлавия пън, полуголите му балерини и некадърните му актьори. Сега Карбовски - изтрили му били страниците у Фейсбуко. Чудо голямо! Гледайте си го по bTV, четете му Лентите и Бухалките и така. Щом ви е интересно да гледате за сакати, роми, травестити и целият боклук на това общество - има къде да си ги гледате. И къде да ги четете. Само на Камен Донев да не му пипат Фейсбука, че тогава сигурно ще срутят парламента до основи...

#11 Philip Apostolov 04.04.2019 в 22:50:25

Кени, Не че съм фен на Карбовски, аз по това време гледам друго предаване по друга телевизия, и да, той малко зацикля по някои теми. Но определено е по-интересно и поучително да гледами за травестити, цигани, сиамски близнаци, джуджета, наркомани, уонаби интернет "звезди" и всякакви други шарени хора с интересни съдби, отколкото за женички, които говорят за кройки, кърмене и как майчинството ги е направило хора или за счетоводителки, които обичат да яздят коне и да обикалят Южна Америка в свободното си време. А, и да ми показват как да си украся маратонките с панделки и безопасни игли, за да станат "игриво-пролетни".

#12 Kenny McCоrmick 04.04.2019 в 23:01:31

Ми... кой те кара? Те женичките са в друг часови пояс, що за сравнение? В пояса на Карбовски по Нова върви някаква бета версия на Карбовски, а по БНТ... дори нямам идея какво върви по БНТ по това време. Ако не си разбрал - драмата на Карбовски му беше, че му изтрили страниците у Фейсбуко. Не е драмата какво и къде предава и пише. Тоест ти пак ще си гледаш джуджетата и ромите вместо женичките. Които, както казах, дори не са в тоя ден и часови пояс. Щото ако си си пуснал TLC вместо bTV и гледаш женички, а искаш да гледаш Карбовски, проблемът е в заддистанционното устройство...

#13 GETI 04.04.2019 в 23:13:15

deowin | 04.04.201916:00 >Агресията в повечето текстовете на Карбовски за ЛГБT е много повече хипербола, техника, фигура на речта. По абсолютно същия начин можеш да извиниш и всички речи и писания на Хитлер. Човекът е бил политик, работата му е била да увлича народа. Цялата тази реторика, че евреите са подчовеци и че трябва да се изтребят до крак, е просто "хипербола, техника, фигура на речта" - какво е виновен той, че някакви си хора се били въодушевили твърде много от неговите думите и решили да спретнат една Кристална нощ, например? Хипербола, майна! Окончателното решение на еврейския въпрос? Техника, фигура на речта! **** Нерде Ямбол, нерде Станбул! Карбовски нито е осъждан за манипулация или реч на омразата, нито пък е трепал невинни човеци за да го трият. Много повече прилика за сравнение с Хитлер има Буш - който изманипулира целият свят и изтрепа над един милион само в Ирак. Прасчо, не бъди като лъжеца Буш!

#14 Conspirator 05.04.2019 в 02:22:00

Mako,разби ме политкоректно с идеала на поликомплексната мултиаспектност. Иначе,Карбовски сам си е виновен.Не за това,което пише,а къде се опитва да го популяризира. Освен всичко друго,тези от ''Фейса''и Онези зад него,вече имат досиетата,пардон,профилите на последователите му. Ясно беше,че ще го отрежат без обяснения. Свобода на словото-грънци. Перфектна ченгеджийница. Имаш плюс от мен.

#15 gymstar 05.04.2019 в 21:44:16

Кени маккормик добре тръгна ама накрая.... Да не пипат на камен донев фейсбука! Ами ако ще има правила , то нека важат за всички. Камен , мартин , слай или диков....все едно. Ако насъсква едни части на обществото срещу други трябва да не му се дава публична трибуна за това и обществото да му отговори аргументирано и категорично. Не коментирам творчеството на камен донев , не съм чел неговия блог. Само казвам , че да се слага чадър априори над когото и да било е също така в разрез с равенството пред закона както и воплите по "цензурирането" на карбовски. За него само мога да кажа: когато някой започне да се привижда като жертва на световната конспирация пиши го бегал! И още повече като извади от гардероба старите мантри за фашизъма и фашистите дето го измъчват , става ясно , че човекът е достигнал горната граница на собствения си капацитет. При обяснението на мащабни обществени и глобални промени липсата на фактологически обоснована аргументация бива заменена с възбуждането на атавистични страхове , генетично закодирани стереотипи и дори ароционални екстремистки настроения в чиста проба популизъм. Тези които не могат да разберат тезата в тази статия гледат с едното око. Съвсем просто е : Карбовски имаше остро и неординарно перо, сега има продуцентска агенция , собствено предаване и няколко сайта. Бизнесът изисква нови пространства и ги отвоюва по най-лесния и тривиален начин - измества журналистиката и неглижира фактологията.

#16 gymstar 05.04.2019 в 21:54:59

Гети .... Хитлер е написал Моята борба преди да започне да трепе човеци. Много много далеч преди да бъде осъден морално от немското общество като престъпник. Осъден е чак когато обществото е съумяло да осъзнае в каква насилствена спирала е било вкарано. Но тогава вече милионите жертви са били факт. Деоин ти го е написал , че речите за окончателното решение на еврейския въпрос са произнесени далеч преди да бъдат построени концлагерите. Така , че не е задължително необходимо да си осъден престъпник за да бъде словото ти осъдено като опасно и човеконенавистно. Ако обществото има сетивата да регистрира сигналите.

Новините

Най-четените