Дръж ми... потника

В България със сигурност има излишък на юристи в тонове, но ако трябва да се намери мисъл за написване на наредба или закон, работата съвсем издиша. При това шумно - като от спукана до ухото ви политиетиленова торбичка.

За нея ни е думата. От 1 октомври би трябвало да се въведе продуктовата такса от 15 стотинки върху най-тънките такива торбички, тип "потник". Наложи я Министерството на околната среда и водите (МОСВ), след като се канеше да го направи още от времето на Джевдет Чакъров - има-няма една петилетка.

Парите от тия такси трябваше да постъпват от производителите на полимери по сметките на едно държавно предприятие към МОСВ - ПУДОС (цялото му име е Предприятие за управление на дейностите по околната среда). С тия пари можеха да се финансират много малки проекти по селца и паланки, включително и за канализация. Обаче не.

Защото производителите намериха начин да заобиколят наредбата. Как? Супер елементарно. Пуснаха маааалко по-дебели торбички, нарекоха ги 15+. Т.е. излизат вече извън обсега на наредбата. Следователно? Следователно не дължат никакви подобни продуктови такси.

Разбира се, и торбичките с дебелина 15+ са също толкова некологични, колкото и тези с дебелина 15 микрона. Пита се защо юристите и експертите, написали въпросната наредба, ограничиха действието й дотам... Елементарно е продуктовата такса да действа за всички полиетиленови торбички.

Дали обаче са го направили от незнание или поради други некологични интереси? Все пак, над милирад такива незначителни пликчета, в които опаковаме продукти, зарзават и др., се харчат годишно в България.

#1 Чинчифон 03.10.2011 в 15:40:34

Властта отдавна не е онази сила,която дърпа народа и държавата напред и нагоре.Държавата и планените длъжности в нея,служат за обогатяване на онези граждани,които са успели да излъжат народа си,че са по-добри от другите и строят...магистрали.Нарича се демокрация с пазарна икономика.

#2 lex 03.10.2011 в 20:05:13

Не ми е ясно, две поредни статии на една тема, с различни твърдения. В тази пише "торбичките с дебелина 15+ са също толкова некологични, колкото и тези с дебелина 15 микрона", в предната http://www.webcafe.bg/id_1836479391 - "торбичките 15+ са от материал, който се разгражда за година-две в природата"

#4 доцент по химия 04.10.2011 в 09:35:53

София изхвърля 1000 тона боклук на ден. За 7 години - 2,3 млн. тона, колкото тежи Хеопсовата пирамида! Това са страшни цифри! Ако тези 1000 т се изгарят, специалистите казват, че от тях ще се получават 3 теракалории (3 х 10 на дванайста калории) дневно. Те могат да затоплят до 50 С около 60 000 тона вода на денонощие. Достатъчни ли са за София за дневно потребление? Не знам. Но поне половината град ще има практически безплатна топла вода! Ето какво може да ни даде заводът за изгаране на боклуци! Защо не го строят тогава? Ами защото Топлофикация ще стане съвсем излишна, а това не е угодно на някои...

#5 Чинчифон 04.10.2011 в 15:28:47

Поздравления,г-н Доцент!Благодарен съм Ви за прекрасният урок по правилно разсъждаване!

Новините

Най-четените