Боен клуб "Свобода"

В навечерието на Международния ден на жената по предложение на премиера Бойко Борисов и с рефрена "мир да има" в Народното събрание беше оттеглена ратификацията на прословутата Истанбулска конвенция.

По същото време се появи и друга новина -  млада жена е намерена, пребита до смърт от приятеля си в столичния кв. "Свобода".

Ако е вярно, че животът може да не е честен, но има страхотно чувство за хумор, то днес в София той беше зъл и циничен при тази последователност в потока от информация.

Като че ли вече няма и нужда да дочитаме криминалната хроника или някоя статия, за да разберем повече подробности за убийството. Всички тези истории си приличат. Мъжът е криминално проявен, осъждан е няколко пъти. Жител на "Свобода", който вероятно не трябва да бъде на свобода.

Жалбите срещу двойката от страна на съседите заради шумните скандали и побои не срещат почти никакъв адекватен отговор от полицията. "Случаят е на общината", казва кварталният полицейски инспектор. Там се разглеждат жалбите срещу шума.

Бездействието се оказва фатално, на 2 срещу 3 март съседите чуват поредната свада, но решават, че няма особен смисъл да търсят полицията. Рано сутринта на 3 март във Второ РУ е получен сигналът за трупа на пребитата жена.

Така се развива най-новият епизод от българския хорър "От местопрестъплението".

Оказва се, че за мнозина е по-страшна вероятността да видят мъж с рокля, отколкото да спасим още една жертва. Страховете, че Истанбулската конвенция вместо до повече сигурност за жените в България, ще доведе до създаване на трети пол, отдавна не са смешни - опасни са.

Един документ сам по себе си няма да предотврати насилието и убийствата. Неглижирането на сигналите, че в съседния апартамент се случва нещо нередно, няма да изчезне за една нощ. И явно ни трябва още много време, преди да достигнем до правилната комбинация от обстоятелства, които ще променят черните статистики.

Само че докато по площадите едни искат връщане на смъртното наказание, в домовете си други директно го прилагат - без присъда, но с необратими последици.

От известно време в България серията от тревожни събития изглежда безкрайна. Като че ли обаче нямаме онези 30 много важни секунди, които са необходими, за да усетим жегата зад ъгъла и да реагираме навреме (по "Жега").

Такива сме - първо излизаме по улиците в нечия защита, а после се запознаваме с подробностите.

#1 KingoftheROAD 08.03.2018 в 00:22:34

Геренова, не съм казАл, ноооо пак повтарям. Запознати със сега действащите закони в България за домашното насилие, са ДОСТАТЪЧНО адекватни в съвременните реалности. Тъпата ИК с нищо няма да подобри положението. Проблема според мен е почти същия като и при Плъха, рецидивист е няколко присъди се разхожда на свобода. А да, и да не бъркаш друг път ситуацията с боя Пък един приятел казваше така - бий жинЪ си всеки ден, ти и да не знаеш защо, тя знае. Тва ся по ИК ли е?

#2 follow_the_cash_flow 08.03.2018 в 00:48:04

Видяхте ли сега Ако бяха приели истанбулската конвенция преди 20-30 години, и убиеца беше възпитан по нея, нямаше да има убийство. Вероятно и връзка нямаха да имат.... Убиеца щеше да е гей да плаща на някой мангал, дето не е усвоил истанбулското възпитание, да го тъпче отзад

#3 Kenny McCоrmick 08.03.2018 в 06:35:04

Абе... не ми се иска да отклонявам темата от станалото в "Свобода", но гледам, че за Плъха все се повтаря като мантра - "рецидивист, пък на свобода"... Ами както и да го гледаш, по българските закони няма как да ти лепнат доживотна присъда за кражба (а едва ли е откраднал милиарди левове) и за побой. Не го оправдавам, ама айде малко по-сериозно.

#5 dedo adji 08.03.2018 в 13:10:33

1. Международният ден на жената - строител на социализъма. 2. Сваляне от дневния ред на НС мръсната бомба с дистанционно управление, наречена истанбулска конвенция. 3. Пребитата до смърт жена от Свобода. При цялата ми обич към Мануелка, връзка между тия три новини може да направи само промит соросоидален мозък. Много я обичам, за да допусна и принадлежност към хелзинклиите. За 8-ми март ще има достатъчно писаници и без моите. Честито на всички жени, които нямат по-добър повод да се почувстват значими. Жената се чуди и мае на коя от 8-те сбирки, на които е канена, да отиде. Приятелките на дъщеря ми ги наричат коза парти, англичанките - hen party. За конвенцията, споко, Мануелче. Тя не е денонсирана, само прибрана в шкафа до успокояване на напрежението. Като се приспи вниманието на съпротивата, ще бъде извадена и прокарана, пак тихомълком, та да не се делим от прогресивните цивилизовани държави, като Турция, Албания и Босна, които вече са я ратифицирали. И само ти, една друга моя приятелка и мара касимова си мислите, че ще помогне с нещо на жените. За оня от Свобода, който не е трябвало да бъде на свобода. Само той ли? Не е трябвало да бъдат на свобода и пловдивският плъх, и убиецът от Нови Искър, и Митьо Очите, и... който може, да продължи списъка, мен ми омаля ръката. Още веднаж, честит 8-ми март, мила. Надявам се да има кой да ти дари цветя извън офиса.

#6 KingoftheROAD 08.03.2018 в 14:40:09

Кени, а какво ще кажеш за ТВУ или подобно заведение? Арбайт махт фрай - за по-леките рецидивисти, а за по-тежките случай ще ни трябва тов. Йосиф Виссарионович.

#7 Оби Уан 08.03.2018 в 15:26:32

Kenny McCоrmick | 08.03.201806:35 Абе... не ми се иска да отклонявам темата от станалото в "Свобода", но гледам, че за Плъха все се повтаря като мантра - "рецидивист, пък на свобода"... Ами както и да го гледаш, по българските закони няма как да ти лепнат доживотна присъда за кражба" ____________________________________ Така е, точно за това трябва да има поправки (май имаше нещо подобно из законите в САЩ) - ако три пъти извършиш едно и също престъпление взлизаш за 20 години или до живот. И това независимо от размера на престъплението. Ако си го направил веднъж или два пъти може да е съвпадение, но след това си е рецидив...

#8 follow_the_cash_flow 08.03.2018 в 16:36:34

Ай поне да е за над 3 пъти. Тогава вече 1000% тр. да е рецидив...

#9 follow_the_cash_flow 08.03.2018 в 16:37:32

В смисъл, някои препитания тр. недвусмислено да не се поощряват

#10 dedo adji 08.03.2018 в 19:41:57

Понеже някои колеги забиха оф топик, да хвърля и аз моите 2 ст. В САЩ практикуват сумиране на присъдите по отделните обвинения. Напр., за кражба 1г =взлом 1г = 2г. При повторна двойно, при 3-та тройно, и тзака след 4-тата или 5-тата кражба манго няма да излезе от пандиза. И да чука камъни без да му се намалява присъдата. Обществото не е длъжно да храни боклуци. Само, след като се удържи за храна и охрана, да му се дава остатъкът от надника. И, покрай боклуците, да не забравяме жените. Честит празник на всички.

#12 Dox 09.03.2018 в 00:29:58

Има един разказ /май беше от Чудомир/, дето един редовно млател жена си. Ама яко. Веднъж, обаче, така се олял, че превърнал главата и в кървава топка. Хората не могли да я познаят и решили, че всеки момент ще предаде Богу дух. Но тя се закрепила и оживяла. А селската общественост така се възмутила, че си рекли: "Абе то бива, бива ... верно, жена е, требе да се бие от време на време, ама такова чудо бива ли бе ...! И решили оня да го линчуват ли, да го дават у градо на съд ли /не помня точно/, и пристъпили към действие. Но жена му като разбрала, па като окне: "Леле-е-е-е, не мой го пипате мажо ми! Що че праим я без маж бре!? Добър, лош, ама си е моя маж и да не сте посмели да го пипнете, ей!!!" Ако това е било у нас, то в Турция е сигурно 320 пъти по толкова. Как ли се връзва това с Царигр.... пардон, Истанбулската Конвенция? Ако беше Цариградска, тази конвенция въобще нямаше да види бял свят.

#13 Kenny McCоrmick 09.03.2018 в 07:29:30

King, да, звучи като добра идея. Но иска изпипване. Но пък няма да имаме и случаи като "Свобода"...

#14 SamVaims 09.03.2018 в 13:09:53

@Докс "Ако това е било у нас, то в Турция е сигурно 320 пъти по толкова. Как ли се връзва това с Царигр.... пардон, Истанбулската Конвенция? Ако беше Цариградска, тази конвенция въобще нямаше да види бял свят. Като оставим настрана мизерният ти закостенял и изостанал интелект, дето все още черпи вдъхновение от Чудомир, Истанбулската конвенция всъщност е Конвенцията на Съвета на Европа, която е предложена за подписване в Инстанбул. От там идва името и. Ако беше Московската конвенция, вероятно червените тикви биха я подкрепили без възражения? Не, че Русия и цивилизования свят имат допирни точки. Просто мисловен експеримент.

#15 dedo adji 09.03.2018 в 13:33:19

Първата дърфжава, присламчила се към самчовия цивилизован свят е Турция - светъл пример за подражания. А в супер цивилизованата Франция броят на битите и убити жени е по-голям на глава от населението. НАПРЕД КУМ КОМУНИЗМА (ПАРДОН, ЦИВИЛИЗАЦИЯТА)

#16 follow_the_cash_flow 09.03.2018 в 13:33:23

Истанбулската конвенция едва ли някога ще бъде приета в България. Ако все пак това стане - ще е още едно солидно доказателство, че имаме проблем с демокрацията. С плурализма може би нямаме, макар че нивото на дебат, както и реториката на ЗАЩИТНИЦИТЕ на ИК беше на посредствено ниско и обидно манипулативно ниво. За което си заслужиха и резултата. А и дори да водят разумен дебат, обществото вече познава някои детайли, които съзнателно са били прикривани (та барем мине някакси...).

#17 SamVaims 09.03.2018 в 15:56:28

"Първата дърфжава, присламчила се към самчовия цивилизован свят е Турция - светъл пример за подражания." Това защо го реши? Мой цитат или си лъжец. "А в супер цивилизованата Франция броят на битите и убити жени е по-голям на глава от населението." Само български патриот може да изтърси подобно умствено недоразумение. После, защо ги надували на балон от бъзици. Няма по глупаво, мизерно, гнусно, нещастно, объркано, малограмотно, селско, лесно манипулеруемо същество от социалиста и патриота.

Новините

Най-четените