Имперковци

Днес две империи празнуват свой празник и, ако трябва да цитираме другаря Венци Мицов, по тоя повод на едни от нас от сутринта мисълта им тече на руски (на други на някой от официалните езици в ЕС).  

Докато на Червения площад в Москва маршируваха над 14 000 военнослужещи и бе демонстрирана над 100 единици военна техника по случай 67-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война, брюкселските мозъци обсъждаха с тежки думи как да възродят европейските ценности, сведени в последно време до интереси.

Два празника, една и съща шизофрения, с тази разлика, че докато вмененият от властта руски патриотизъм се крепи на вечната борбата с врага, европейски патриот е всеки, който се бори достойно с кризата и ще намери сили и някое и друго евро, за да излезе да потанцува и (позабрави) тая вечер.

И в двата случая 9 май е повод да се сетим, че днес е рождената дата на испанския философ Хосе Ортега и Гасет (1883 - 1955 г.), който доста точно описва обърканите емоции на всички, на които не им е до празнуване днес:    

„...Живеем във време, в което чувстваме изумителни способности да осъществяваме, но не знаем какво точно. Владеем всичко, но не сме господари на самите себе си. Чувстваме се изгубени сред толкова голямо изобилие. Получава се така, че при наличието на повече средства, повече знания, повече техники отвсякога съвременният свят изглежда възможно най-нещастният, който някога е съществувал: той чисто и просто се движи без посока..."

#1 strawsPulledAtRandom 09.05.2012 в 16:27:08

Колко добре го е казал. Удивителното е, че е починал 55-та година, а ми се струва,че думите му са изречени максимум преди едно-две десетилетия. Значи дори по времето на черно-белите филми, след тази разтърсила света война (когато хората са ми се струва, че са имали цел - да възродят Европа), пак е имало такова едно чувство на апатия, безпътица и объркване кой си и защо си тук. Размисли за смисъла на Вселената не ми вървят добре без алкохол. Ще се включа пак довечера

#3 Антикомунист 09.05.2012 в 18:42:18

Ти под мен,с русофилския неприятен ник Иван. Още щом видях,че си Иван ми замириса на комунистически пост и бях прав. Другарино с промит мозък,вие комуноидите винаги търсите врагът,дори и сред вас самите.Предавате се,шпионирате се,пращате се по лагери... Генетичното увреждане не може да бъде излекувано,а призраците,които виждате ги виждате само вие... С измилсянето на въображаем враг мобилизирате обществото,облъчвате го с уродливо невярна информация(като за гнилия капитализъм навремето),държите лумпените си в бойна готовност. На запад никой не му е до иделогичните ви ненормални борби,всеки мисли за НАЙ-ВАЖНОТО - ПАРИ,ПАРИ И ОЩЕ ПАРИ! Време е да се промените инак ще изчезнете като СССР,когато няма нужда от нещо то умира. Врагът е само един - Русия.Не само за България,а за света.Клоаката на комунизма е източникът на тази зараза,хвала на Горбачов,че даде свобода на 17 окупирани републики,но има още какво да се желае - пълния разпад не само на СССР,а на самата Русия. Чечня,Осетия,дагестан трябва да станат свободни републики,времето ще покаже кога,но клокото по -скоро,толкова по-добре. Едва ли е случайно,че всичката арабска измет - от Кадафи,през Садам до Осама бяха в добри отношения с Русия...фекалиите се надушват от далеч.

#9 Geo 10.05.2012 в 06:24:40

аалоо кафето това име на автора малко като Илф § Петров сте го докарали

#10 iii_krv 10.05.2012 в 07:06:04

... защото, ако го нямаше този ден - на победата, нямаше да я има и авропата... ============= А може би щеше да е едно по- добро място за живеене- кой знае...

#11 янаки 10.05.2012 в 09:21:57

„А може би щеше да е едно по- добро място за живеене- кой знае...” Със сигурност щеше да бъде добро място за германците. За нас българите, едва ли. Хитлер не признаваше съюзници, той ги използваше. През 1938 година Германия заедно с Полша си разделиха Чехословакия. Знае се какво стана после с поляците. През 1939 със СССР си разделиха Полша, знае се какво стана после. През 1940 с България окупира Гърция и Македония. Можем да предположим какво щеше да стане с българите, ако Германия беше спечелила войната....

#12 axsbf 10.05.2012 в 09:53:45

"На запад никой не му е до иделогичните ви ненормални борби,всеки мисли за НАЙ-ВАЖНОТО - ПАРИ,ПАРИ И ОЩЕ ПАРИ!" Алоуууу, гладкия мозък ... не се излагай. Къде ги тези пари? Какво е покритието им? Защо цялата финансова система се насра? Какво прави сега ЕС, конкретно Германия и Франция - оптимизират разходите, налагат Фискален инструмент за регулация ... не за да правят ПАРИ, ПАРИ и още ПАРИ, а за да не им изтекат и тези ПАРИ, които имат в момента. Ако не можеш (както и останалите скочили срещу победата над фашизма) да бъдеш обективен и да мислиш трезво, поне бъди реалист!

#13 fata morgana 10.05.2012 в 10:19:03

Ортега и Гасет е казал още, че когато хората не си говорят за ежедневните неща, в които се повтарят като грамофонни плочи, а навлязат в някоя по-дълбока тема, разговорът неминуемо стихва – всеки потъва в своята собствена вселена, и в своите размисли. На мен тази статия ми подейства в първия момент точно така - замислих се. Обичам Русия, защото с руснаците сме една кръв и това няма как да се промени. Не знам дали четете съвременни руски писатели. Наричат днешната руска литература „ Цветя на Злото”. Много точно определение. В днешните им романи целият им преход – бизнесмени, мутри, манекенки, изглежда точно като нашия, но с много по-остри краски, а писателите им го описват просто брилянтно – все едно режат със скалпел, не ти остава и грам надежда, всичко е крах на ценностите и разруха. Просто се потрисаш, когато четеш, потриса те и хладнокръвието на самите автори и това колко свирепа, анархична, ненужно жестока изглежда цялата им реалност Русия, която обичам, е онази необятна северна православна Русия, която е била, и която, дай боже, да се върне към корените си и да намери верния път – на вяра в Бога. Към днешния ден смятам, че ценностите на ЕС макар и не дотам искрени все още съществуват – Германия, Скандинавските държави, Франция, Испания – това са народи, които си ги носят. Що се отнася до Хитлер – на времето много хора в България са му гласували надежда, армията ни най-вече, тъй като ни е върнал Беломорска тракия. Как е щяло да бъде по негово време, ако беше победил не се знае. Но нацизма е нещо достатъчно демонично, така, че едва ли светът е щял да тръгне към по-добро.

#15 Borracho 10.05.2012 в 11:26:17

иии пак спорове кой комунис, кой антикомунис, кой педерас.... А това е просто един ден на уважение, на народна памет пред милионите мъже които са воювали в най-голямата война за да спасят народа и родината си. В днешно време няма такива корави типове, има само форумни рамбовци дето стрелят само с пръски пяна от устата си. Войнската смелост и саможертва не може да се изтрие, независимо под знамената на кой изверг са се били.

#16 Чинчифон 10.05.2012 в 11:51:30

На 9 май 1945 година Третият Райх е подписал БЕЗУСЛОВНАТА СИ КАПИТУЛАЦИЯ пред СССР.Това е факт!А защо EUROPEAN COMMUNITY избра точно този ден за Ден на Европа,сме длъжни да го кажем и ние.Защото ни излъгаха да предадем братска Русия и за награда вече ни давят в блатото на Европейската криза.А "бащите" на това чудовищно предателство са живи,известни са и дори се радват на високите си държавни и депутатски доходи.Вече си раздават и бонуси.

#21 Petrametra 10.05.2012 в 20:11:32

Германия капитулира пред Родината Майка и САЩ. А можеше да е обратното и тогава какво щеше да бъде, знаете ли? Нямаше да е Фрида, платената Форумка, или Иван, щеше да е Ханс и Ямамото. А по добре ли щеше да е живота в света? Ред щеше да има! Законност да!Но живота за обикновения човек не знам дали щеше да е по-щастлив. Понякога Евреите с тяхната алчност са ми по симпатични от т.н. Ордерли. Поклон на всички млади, стари, мъже, жени, деца от всички НАЦИИ които се бориха и жертваха за Родините си Майки в онова жестоко време.

#22 Petrametra 10.05.2012 в 20:27:22

Фрида, няма Радост в това да е завършена една война има равносметка и мир. Това което е радостно е че всеки може да решава как да живее свободно от този момент нататък, понякога и в доживотна тъга. Единствено в твоята глава може да се роди мисъл за Радост, по точно извратено злорадство, защото Родината Майка Зовет спаси евреите от унищожение, и благодарско си образувахте Израиля от кръвта на Великите две Европейски Нации. За което виждам ти си им благодарна по еврейски признателно, нали? Едните са фашисти тези които ви храниха до 1933, а другите които ви спасиха са Азиатци. Поклон на Героите паднали по Бойните Полета!!!

#23 iii_krv 10.05.2012 в 21:39:42

Е, благодарение на "День победы" сега руснаците имат това: http://img38.imageshack.us/img38/8783/razputin.jpg

#24 axsbf 11.05.2012 в 09:53:44

Фрида: Като чета такива безчовечни и паразитно настроени в живота като теб, някак си разбирам защо Хитлер толкова лесно е убедил немците, че еврейската сган трябва да отиде на сапун и сажди. Направил е една грешка - трябвало е само тези над 15 да изтреби, а за останалите да създаде условия за обучение, образование и изтриване на всичко, което ги свързва с напастта, която вие и стене откак римляните са ги разпердушинили. НБ За да не вземат да лаят помиярите ционисти - не съм антисемит, но не понасям отношение към милиони жертви, поднесено под формата на ирония и подигравка като към втора ръка хора.

Новините

Най-четените