Другарко, върнете компотите

Да вдигнеш заплатата на един млад учител с 10% = 60 лв.

Да вдигнеш 12 хиляди учители до София за предизборен PR = 100 000 лв.

Да унизиш цялото съсловие за 24 часа = безценно.

За всичко е виновна Янка Такева. Чуете ли синдикалист да раздава обещания от името на финансовия министър, гответе се за шок и ужас.

А Такева "вдигна" заплатите на учителите още преди седмица: с малко, но от сърце, с 10% - но на калпак.

Така избърза да вдигне топка за забивка на Меглена Кунева (от благодарност за предюбилейния си орден "Стара планина"?), че в залисията не се усети как повлече в капана и благодетелката си, и цялото учителско войнство.

Точно едно денонощие беше необходимо, за да се окаже, че сватбарските обещания за ръст на минималната заплата в училищата са сметки без кръчмар.

Заплатите в държавата ги "вдига" един човек. И 13-тите пенсии, и великденските надбавки, и коледните бонуси, и черешите по Задушница.

Янка предполага, Бойко разполага.

По една неслучайна случайност - именно Борисов не присъстваше на учителския събор на Кунева. Нищо, че се провеждаше на "негов" терен.

И добре, че не присъства, иначе щеше да се смути в дън душа, когато чуе думите на президента Росен Плевнелиев, че "бъдещето не идва по тръби за газ, а с иновации и образование".

Не смеем да гадаем дали наистина Борисов се е "изненадал" от предизборното коткане на учителите с обещания за свежи пари. Ако съдим по сметките му "на коляно" - май наистина са го сварили неподготвен.

Иначе не можем да си обясним как пресметна, че 10-процентният ръст над заплатите ще струва внушителните 250 млн. лева, след като през 2015 г. парите бяха увеличени с близо 13% и пряката тежест за бюджета беше цифром и словом 96 млн. лева.

Не чакайте справка от Министерството на финансите: там "образованието е приоритет, но точни разчети няма".

С или без 60-те лева надбавка, до 3 години половината от днешните учители ще се принудят да се пенсионират. И да не им вдигнете заплатите, ще се наложи да им плащате пенсиите.

По-страшното е, че ще се наложи да събирате парите, като облагате с данъци труда на техния "материал" - поколенията от полуграмотни зрелостници, която с всяка следваща година чупят рекордите за слаби оценки и кухи професионални познания, чиято мечтана реализация се колебае между чиновник и "руски олигарх".

Тогава "компютрите" наистина ще се окажат "компоти". И вече няма да ги изнасяме, а ще ни ги връщат като брак.

#1 pixie 20.06.2016 в 22:43:07

Да изброим вредните в образованието: Даниел Вълчев, юрист (това е важно за степента на експертност в образователната сфера)- гуру на реформата в образоването от 2007, с "гениалната" набързо възприета и приложена акуратно идея за делегираните бюджети и диференцираното заплащане - доказано порочна по редица показатели. Орешарски развали седянката и всичко беше в ход. Янка Такева - синдикален лидер, носител на орден (няма значение защо и какъв, не си спомняме) - главен дразнител между правителството и учителското съсловие. Безсмислена позиция, освен за нея самата. Миглена Кунева - министър на образованието, от когото не се очаква нищо, освен да си подаде оставката, защото, съвсем очаквано, нищо смислено не видяхме от нея досега. Зам. министърът Диян или Деян ..., от когото се очакваше поне нещо да се опита да направи. И понеже го играе послушко досега, е в тази класация.

#2 pixie 20.06.2016 в 22:44:25

И старата поговорка "Рибата се вмирисва от главата". Не е случайна.

Новините

Най-четените