Обяснено: Защо Моуриньо ще е старши-треньор, а не мениджър на Тотнъм?

Жозе Моуриньо замени Маурисио Почетино начело на Тотнъм.

Аржентинецът бе уволнен след пет години и половина на поста, а 11 часа по-късно Моуриньо седна на мястото му.

Но Жозе застава на чело на „шпорите“ като старши-треньор, а не като мениджър.

Старши-треньор бе в началото и работната характеристика на Почетино, когато бе назначен през 2015-а, преди да стане мениджър с новия си договор година по-късно.

„Съгласихме се, че ще бъде добре както за мен, така и за клуба – за всички. Вярно е, че „мениджър“ е позиция, която е различна от старши-треньора. Може би, аз съм бил мениджъра още от първия ден, в който пристигнах, и, може би, описва работата ми по-добре“, каза тогава Почетино.

След като бе уволнен във вторник, Тотнъм приложи същата тактика и Моуриньо бе назначен като старши-треньор.

Какво означава да си старши-треньор и не мениджър?

Основната разлика между двете е, че старши-треньорът не отговаря за трансферите и трансферната политика. Някой друг над него в клуба има тази работа.

Почетино го описа най-добре, когато говори по този въпрос през летния трансферен прозорец:

„Всички тези неща, които ще се случат и които няма да се случат: продажба и купуването на футболисти, удължаване на договори и прекратяването им, мисля, че не са в моите ръце. Те са в ръцете на клуба и на Даниел Леви. В момента водя отбора по възможно най-добрия начин.

Може би клубът трябва да промени служебната ми характеристика, защото работата ми в момента е да тренирам и да водя отбора. Това не е въпрос към мен, а въпрос към клуба. Може би клубът ще смени името на позицията ми.

Разбира се, че аз съм треньорът – решавам стратегията, с която ще играем, наблюдавам тренировките, отговарям за духа и философията, но мисля, че съм просто треньорът.“

Въпреки че сме свикнали да ги наричаме мениджъри, Моуриньо не е единственият старши-треньор сред топ клубовете във Висшата лига в момента. Унай Емери и Франк Лампард също са старши-треньори, а не мениджъри, съответно, на Арсенал и Челси.

Разбира се, Жозе ще има думата при решаването за трансферната политика на Тотнъм, но крайното решение ще бъде на президента Даниел Леви.

#1 ти тъп ли си 21.11.2019 в 02:28:24

А какъв е Клоп в 'pool? Там преди имаше някакъв "трансферен комитет". Какво е положението в момента?

Новините

Най-четените