Копа Америка и ужасните стадиони, от които дори домакините се оплакват

Копа Америка 2019 се изправи пред нов проблем – ужасните терени.

В началото организаторите бяха обвинявани за слабата посещаемост заради високите цени на билетите. Средната посещаемост на първите пет двубоя бе под 50% от капацитета на стадионите.

Сега на преден план излезе и ужасното състояние на тревата. От него се оплакват всички, включително и домакините от Бразилия.

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони заговори за проблема още след първия мач на „гаучосите“ – загубата с 0:2 от Колумбия. „Терените са ужасни, има много какво да се желае. Щом първият ни мач беше на такъв терен, не искам да си представям какво ще е занапред.“

Аржентина, за малко, да не продължи напред, но хвана последния влак за четвъртфиналите след равенство 1:1 с Парагвай и победа с 2:0 над госта Катар в последния мач от груповата фаза.

И, наистина, състоянието на терените се влошаваше.

След успеха над катарците в Порто Алегре дори Лионел Меси се оплака: „Всички терени, на които играхме, бяха в лошо състояние. Трябва да се полагат допълнителни усилия за контролиране на топката, която постоянно подскача. Трудно се играе на подобни терени.“

Скалони подкрепи капитана си: „Бях критикуван, че използвам терените като извинение, но на някои от тях, наистина, е невъзможно да се играе.“

Уругвайците също се плакаха. Звездното дуо в нападение Луис Суарес и Единсон Кавани изразиха недоволството си. Преди мача между Аржентина и Катар, „урусите“ също играха в Порто Алегре, когато направиха изненадващо равенство 2:2 срещу Япония.

„Ние не играем тики-така, затова терените не могат да ни бъдат оправдание, но са в много лошо състояние“, сподели Суарес след двубоя.

Заради недобрите условия организаторите решиха да забранят традиционните тренировки преди мачовете на някои стадиони.

Оправдания с лошото време

Отговорниците за стадиона в Порто Алегре се защитиха след критиките на Меси и уругвайците, обвинявайки лошото време.

Наистина, климатичните условия са малко по-различни от обичайните. Максималните температури през юни би трябвало да бъдат до около 20 градуса, докато през тази година достигат 28. Аржентина и Катар, например, започнаха двубоя си на 27-градусова жега.

Друга причина за лошите терени е броят мачове. В Порто Алегре се играха три двубоя и се проведоха четири тренировки в рамките на само девет дни.

На другите стадиони – „Фонте Нова“, „Маракана“ и в Бело Оризонте, имат същите проблеми. Нямаше достатъчно време да бъдат вкарани в идеално състояние заради мачовете от бразилския шампион. На „Маракана“, например, се игра двубоят между Флуминензе и Фламенго само шест дни преди Парагвай – Катар.

На Мондиал 2014 всичко бе различно, защото първенството бе спряно две седмици преди старта на Световното и имаше достатъчно време всички стадиони да бъдат подготвени за първенството.

Дори домакините от Бразилия намекнаха за проблеми с терените. Двубоят Перу – Бразилия бе единственият от груповата фаза, който стадионът в Сао Пауло прие, и това бе очевидно.

След мача Филипе Луиш заяви: „Най-накрая играхме на такъв терен.“ А резултатът бе очевиден – „селесао“ изигра най-добрия си двубой и разби перуанците с 5:0.

За съжаление, може да очакваме още подобни проблеми и в предстоящите мачове от директните елиминации. А те ще са, наистина, вълнуващи. И изглеждат така:

Бразилия - Парагвай

Венецуела - Аржентина

Колумбия - Чили

Уругвай - Перу

Новините

Най-четените