Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мисията възможна: Кето козунаци за Великден

Да, напълно възможно е да си изпечем козунак и да не нарушим режима си Снимка: iStock
Да, напълно възможно е да си изпечем козунак и да не нарушим режима си

Великденските празници са рай за тези, които спазват кето и нисковъглехидратна диета.

Тези светли пролетни дни изобилстват от "позволените" храни като пресни салати, агнешко месо и варени яйца и като че ли хората, които са на някой от двата режима, няма от какво да се притесняват освен от едно - десертите и по-точно козунака.

В едно парче козунак от 100 грама има цели 61 грама въглехидрати, което е напълно несъвместимо с нисковъглехидратното хранене. И тук идва въпросът можем ли да си приготвим този великденски сладък хляб без угризения и как?

Да, напълно възможно е да си изпечем кето козунак и да не нарушим режима си.

Трябва да отбележим, че версиите с ниско съдържание на въглехидрати няма да са напълно идентични със стандартните рецепти за козунак, които са приготвяли вашите майки и баби или които си купувате от пекарните.

Със сигурност няма да са чак толкова бухнали извън съда за печене, с пукнатини по лъскавата коричка и няма да имат толкова "конци", но за сметка на това гарантираме, че вкусът им никак няма да пострада от това.

А и ако веднъж "хванете цаката" на нисковъглехидратните козунаци, оттам нататък можете да експериментирате с плънката и с някои от съставките и всеки път да имате различен, но също толкова апетитен сладък хляб.

Ето и няколко рецепти, които можете да опитате още през идните великденски дни:

Кетокозунак с моцарела и крема сирене

Снимка: iStock

Продукти:

100 грама крема сирене

300 грама твърда настъргана моцарела

2 яйца

50 грама кокосово или бадемово брашно

1 пакет бакпулвер

По желание - есенция ванилия, портокалови корички, натрошен натурален шоколад, стафиди, ядки

Начин на приготвяне:

Фино настърганата моцарела се смесва с крема сиренето и при нужда сместа леко се затопля на водна баня или в микровълнова, за да стане хомогенна. Прибавят се яйцата, брашното и бакпулвера и се меси до получаването на меко, сравнително лесно за работа тесто.

След това прибавяте подправките и плънката, като ванилията и портокаловите корички са препоръчителни, защото придават апетитен аромат и свеж вкус.

Оформянето на козунака също е по ваш избор - можете да го изпечете като хляб, да сплетете на плитки или да направите руло, в което да е плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути с фолио и още 30 - до получаването на приятен загар.

За да нарежете козунака на хубави правилни парчета, изчакайте да изстине напълно.

Козунак без захар и без подсладители

Продукти:

Снимка: iStock

120 грама кокосово брашно

120 грама гръцко кисело мляко

120 грама много гореща вода

4 супени лъжици хуск

2 големи яйца

2 пакетчета бакпулвер

4 супени лъжици разтопено масло

2 супени лъжици ябълков оцет

По желание - портокалови корички, сушени плодове, ванилия

Начин на приготвяне:

Този козунак няма никакви подсладители, но въпреки това има фин сладникав вкус заради кокосовото брашно и гръцкото кисело мляко, което е много важно, защото е по-сладко от българското.

За да си го приготвите, в голяма купа смесете първо сухите съставки - кокосовото брашно, хуска и бакпулвера - и разбъркайте добре, докато се смесят.

В друга купа разбийте яйцата и прибавете киселото мляко. Бъркайте докато се смесят и добавете разтопеното масло. Изсипете течната смес при сухата и започнете да оформяте тесто. Прибавете и оцета, който ще спомогне тестото да стане еластично и меко.

След премесването е моментът да добавите портокаловите корички, ванилията или сушените плодове и чак след това излейте и горещата вода. Оформете топка от тестото и го оставете да си почине за 10-20 минути. През това време то ще бухне и ще стане още по-приятно за работа.

Можете да направите козунака на плитка, като разделите тестото на три и го сплетете. Печете 35-40 минути на 180 градуса до златиста коричка. За лъскав загар можете да намажете с разбит жълтък преди печене.

Сладък кето козунак с боровинки

Снимка: iStock

Продукти:

300 грама бадемово брашно

100 милилитра бадемово мляко

100 грама стевия

75 грама масло

3 яйца

Пакетче бакпулвер

Половин чаена лъжица ванилов екстракт

Кората на един портокал

150 грама боровинки

Начин на приготвяне:

Първо смесете сухите съставки - брашното, стевията и бакпулвера. Можете да добавите щипка сол за по-изразителен вкус. Бъркайте до получаването на суха хомогенна смес.

В друга купа смесвате бадемовото мляко, маслото, яйцата и екстракта от ванилия. Прибавете и портокаловата кора и боровинките и разбъркайте внимателно с шпатула, за да не разкъсате плодовете.

Обединете сухите с мокрите съставки и омесете тесто. Печете в добре загрята на 180 градуса фурна за 40 минути под фолио и още 10-15 без фолио до получаване на загар. Оставете козунакът да изстине, преди да го извадите от тавата.

Можете да приготвите глазура от стевия с малко лимонов сок или да украсите с още стевия и боровинки.

Както и да решите да приготвите нисковъглехидратните си козунаци тази година, все пак внимавайте в количеството.

---

Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си.

Ще ви вдъхновим с примера на познати лица, които въпреки натовареното си ежедневие и ангажименти, в следващите 3 месеца ще се впуснат в пътешествие за лична физическа промяна, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените