В топлото и приятно време едно от най-големите уикенд удоволствия е да разпънеш някъде одеялото за пикник, за предпочитане сред много зеленина и природни красоти.
Често обаче храната за това иначе прекрасно малко бягство от градската суматоха се свързва с поизсъхнали сандвичи, колбаси и куп пакетирани чудеса на хранителната индустрия. Всеки се притеснява да не сложи в кошницата или раницата си нещо, което цапа и е неудобно за ядене без прибори, затова обикновено залагаме на не особено апетитни храни.
А пикникът може да се превърне в истинско кулинарно угощение, при това здравословно.
Необходима е само доза изобретателност, за да приготвите вкусни ястия за излета, които ще са хем лесни за хапване дори и само с ръце, хем ще са приготвени с мисъл за добрата ви фигура и перфектна форма.
Предложенията ще са от нас, а изпълнението - от вас. Ето няколко идеи:
Влез във форма с нас!
Този текст е част от Get in Shape Vol.2 - второто издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да ви мотивираме да спортувате повече и да водите по-здравословен живот. Партньори на инициативата са:
Next Level Fitness Club, Asics, DEVIN Минерална, ABOPHARMA, Кройтерхоф Спорт, Спорт Тото
Пролетни рулца
Те са ни познати предимно от китайските ресторанти, но са лесни за приготвяне и в домашни условия и разполагат с две неоспорими предимства - хапват се с пръсти и можете да импровизирате със съставките.
Единственият задължителен продукт е оризова хартия за готвене, която вече има във всички по-големи супермаркети, както и в специализираните магазини за екзотични храни.
За да са здравословни рулцата, решаваме да не ги пържим, а да ги хапваме сурови, само леко накисваме оризовата хартия в топла вода, за да е лесна за прегъване. Пълнежът може да всякакъв, но в сезона на изобилието от пресни зеленчуци избираме краставици на ивици и резенчета авокадо за по-плътен вкус.
Ако все пак искате да добавите и месо - пилешкото и пуешкото, отново на резенчета, са чудесен вариант.
"Дяволски" яйца
Зад това наименование се крие едно страшно вкусно и нискокалорично мезе, което става и за пикник. Необходими са ви продукти, които се намират във всеки хладилник - яйца, лъжичка горчица, малко крема сирене или друг вид меко сирене, което е лесно за намачкване с вилица.
Твърдо сварените яйца разполовявате и вадите жълтъците, които разбърквате с горчицата, сиренето и подправки на вкус. За да са истински "дяволски" яйцата, слагате лют пипер или чили, а защо не и малко табаско или друг пикантен сос. Пълните белтъците със сместа и сте готови.
Фритата
И докато сме на вълна яйца - още една рецепта, която е хем елементарна за изпълнение, хем невероятно вкусна, хем и лесна за пренасяне и ядене без прибори. Фритата е италианското тълкувание на омлета, към което са добавени зеленчуци, колбаси и сирена, докато се получи една богата кулинарна фантазия.
Тъй като се придържаме към идеята хапването да е и здравословно, препоръчваме ви да се придържате към добавки като филе, шунка, пилешко месо, чушки, маслини. Не е необходимо напълно да се лишавате от сирената - по-нискокалорични са моцарела, пармезан и чедар.
Самото приготвяне е бързо и лесно - разбърквате добре всичко в голяма купа и изсипвате в леко намаслен тиган. Изчакайте фритатата да се запече хубаво от едната страна, след което обръщате и повтаряте упражнението и от другата.
Този италиански омлет можете да нарежете на триъгълници или на хапки и да пренесете до мястото, на което ще е пикника.
Кюфтенца
Трябва си и нещо за любителите на месото, а какво по-хубаво от малки, сочни кюфтенца, които се ядат на една хапка? За да са здравословни, вземете кайма от немазно свинско месо или кайма от пилешко, която да омесите с любимите си подправки - пипер, кимион, чубрица, а защо не и малко риган или розмарин за повече свежест.
Оформяте кюфтенцата с добре намокрени ръце, подреждате в широка плоска тава и ги пращате във фурната на 180 градуса, докато придобият приятен апетитен загар.
Освен че не са ви необходими нож и вилица, хубавото на тези месни хапки е, че можете да експериментирате с подправките, а на пикника да вземете със себе си и някоя любима добавка в бурканче - кетчуп, горчица, барбекю сос или друго.
Шишчета от скариди и морски дарове
Дребните скариди, които се продават замразени в пликове и са съвсем достъпни, са идеални за това пикник предложение. Освен това са здравословни, нискокалорични и не съдържат почти никакви мазнини. Нямат нужда от дълго размразяване или готвене - просто ги залейте с вряла вода и ги отцедете старателно.
След това ги нанизвате на шишчета, като можете да редувате с рулца от раци, разнообразни зеленчуци или дори плодове. Скаридите си вървят прекрасно със сладки плодове като пъпеш, праскова и ананас.
А на пикника си хапвате тези шишчета без никакви угризения, че можете да прекалите с калориите и да нарушите режима си на хранене.
Е, подготвихте ли вече кошницата за пикник, одеялото и доброто настроение?