Провокирани от коментарите под скорошната ни статия "Сезонът на киселите краставички" и желанието на нашите читатели, публикуваме рецепта за това задължително мезе на българската трапеза.
Да не забравяме, че точно сега наистина е сезонът на киселите краставички, затова превземайте пазара. Останалото е много лесно.
За един буркан са ви необходими:
- Десетина краставички (корнишони)
- 10 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1/4 средно голяма глава лук
- 1 равна с.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 к.ч. оцет (80 мл)
сух копър
- синапено семе по желание
Накиснете корнишоните в студена вода за няколко часа, отрежете им краищата и ги наредете плътно в буркана, заедно с лука, нарязан на ивици, и подправките. В тенджера на слаб огън загрейте оцета с малко вода, прибавете захарта и солта. Сместа се излива в буркана до гърлото му и се допълва с вода, ако не е достатъчна.
След това бурканът се вари в тенджера за пет минути, след като водата кипне. След това го обърнете с капачката надолу и изчакайте да изсъхнат.