Миналата седмица ви представихме тайните на някои от известните коктейли, изнесени „от кунята" на професията от Владимир Петров - барман, собственик и запален майстор на коктейли в бар „Goblet".
Сега ще ви представим неговата рецепта за коктейл „Текила Танго", както и различните чаши, които се използват за коктейлите (вижте снимките).
Основните чаши за класически коктейли са: Гоблет (или Гоблит), Бренди балуун, Хот мъг, Купе, Маргарита глас, Мартини глас, Колинс, Олд фешънд и Hightball (large, small, medium).
„Текила Танго" е леко газиран, освежаващ, цитрусов алкохолен коктейл, подходящ за лятото. Поднася се в чаша Колинс - една от най-използваните коктейлни чаши.
Необходими съставки:
50 ml златна текила
40 ml Амарето (Amaretto Disaronno, което се отличава с характерен сладко-горчив бадемов вкус)
150 ml фреш портокал
лед
шприц сода
Фрешът от прясно изцедените (в машина) портокали се бие в шейкър, пълен с лед. Изсипва се в чаша Колинс и се добавят текилата и Амаретото. Отваря се шише сода, затиска се с пръст и се раздрусва. Получената газираната вода под налягане се впръсква в коктейла.
Декорира се с кора от портокал.
Ценителите на по-горчивия вкус могат да заменят фреша от портокал с фреш от грейпфрут.