Виж как се справят другите деца! А ти...

В прекалено неловката трета част на "Запознай се с нашите", която не заслужава нищо повече от Златна малинка, в устата на смахнатия Бърни Фокър е вкарана поне една симпатична реплика - която легализира правото на децата да си бъркат в носа.

Разбира се, че не толерираме физическото измерение на това действие - говорим за синдрома, че между всичките чуждоезични курсове, спортни и художествени занимания, на които забързано караме децата си, понякога профучаваме с 200 км/ч покрай Техните желания.

Или пък не им оставяме свободно пространство, в което да вършат своите си първични неща - като драскане на колички върху лист хартия например.

Българите сме специалисти по даване на съвети и церове, свързани с проблеми от настинка до непрестанното висене на детето ни пред някоя компютърна игра. Нямаме доверие нито на лекарите, нито на психолозите (напоследък ни убедиха, че здравето ни не е изгодно никому) и прибягваме до тях само ако сме с единия крак върху обелка от банан, а с другия в гроба...

Склонноста ни да разбираме от всичко е толкова повсеместна, че можем да прекараме цял ден между форума и тоалетната, за да разберем какво да пием срещу разстройство, вместо да се обадим на лекар. Същото е и когато се отнася за възпитанието на децата ни - щом пише, че другите ходят на таекуон-до и моето ще ходи, за да стане силен, бърз, издръжлив, герой...

Да не бъдем несправедливи - това не е защото щастието на детето ни е безразлично. А може би защото, пропуснали нашето, се опитваме да компенсираме 20-те години тежък преход като ги натоварваме с всичко, което се предполага, че ще ги изстреля на върха на социалната стълбица.

И докато им говорим колко е важно да говорят два-три езика, чувствата ни към тях протичат мълчаливо...

За нас животът е преди всичко "труден" и децата ни стават свидетели на прекалената ни пренавитост да имаме поне едно нещо, което можем да наречем "най". Да вземем например две фризьорки (без да сме снизходителни към тази професия, а просто като средностатистически пример), които записват децата си в първи клас: едната казва, че ще запише детето си в обикновено училище, за да му даде време и шанс сам да избере какво иска, другата освен че ще го запише в Италианския лицей, ще го прати на курсове по немски, уроци по салса, тренировки по плуване ("може да съм фризьорка, но детето ми ще успее").

Коя е по-права?

Ние сме хора и се учим да бъдем родители, докато сме родители - децата не идват с рецепти за отглеждане и възпитание. Затова този път потърсихме мнението на психолог - Гергана Москова, която работи и с възрастни, и с деца.

Признаваме, че бяхме провокирани от първоначалната версия по случая с инцидента в Кърджали, в който 17-годишно момче уби майка си и по-малкия си брат. Извън конкретния повод обаче се опитахме да разберем кои от родителските усилия могат да бъдат с обратен знак. И колко е важно децата ни да усещат, че са обичани и подкрепяни - независимо от "постиженията" и постиженията си.

Идеалните образи

"В момента децата, които изпитват огромни затруднения, в повечето случаи са деца на доста амбициозни родители", казва психологът Гергана Москова във връзка с най-често срещаните проблеми по време на консултации.

"Става дума за родители, които работят много, много малко време им остава за семейството, а от друга страна те очакват от своите деца същата амбициозност - освен на училище, те са изключително ангажирани с ред други занимания, и почти не им остава пространство за техните игри и нтереси - за онези простички неща, от които дори ние възрастните имаме нужда..."

Детското желание е изтикано на заден план, смята психологът, и допълва, че дори има родители, които държат децата им да ходят на спорт, въпреки че те чувстват потиснати от него. "Например едно момченце беше заставено да ходи на плуване, а не искаше, понеже по думите му треньорката почти насилствено искала от децата много високи резултати.

То не се справяше, а в същото време искаше да заслужи одобрението на майка си, която е в контакт с треньорката и според която плуването ще изгради от него истински мъж - силен, як и т.н. - и не трябва да се отказва, защото това би било антимъжка проява.

Аз лично не смятам, че щом детето е започнало някакъв спорт, то трябва да продължи на всяка цена. В крайна сметка едно дете трябва да опита много неща - не се раждаме професионално ориентирани, ориентираме се впоследствие.

Колкото до изградената представа на майката за идеалния образ на мъжа - разбира се, че има качества, които очакваме от срещуположния пол. Но щом на майката й трябва такъв мъж, тя може да го намери, а не да натоварва сина си с критериите си. Защото той сигурно има ред други качества, които няма да го направят неуспял.

Ако за майката мъжът е успял тогава, когато може да плува или да кара мотор, нейният син може би е талантлив в писането на поеми... Това момче например рисува. Не беше записано на такива курсове. Мечтае да стане дизайнер на автомобили."

Свободен избор

"Разбира се, че всички родители се стремят да ангажират децата с полезни занимания и няма нищо лошо да се инвестира в такива. Но знаейки, че те струват пари, детето още повече се притеснява, ако не се справя. И това определено води до стрес. Съвсем друго е, ако то се занимава с нещо, което не е задължително, но пък му носи радост.

Но в повечето случаи родителите казват така: "Щом всички ходят,  нашето дете не трябва да изостава..." Много е важно да уважаваме техните желания - не е нужо непрестанно да ги анкетираме какви искат да станат, а просто да проследим какво ги занимава, да предлагаме, но не и да задължаваме..."

Ако не правиш това, ще станеш като мен...

Много родители се чувстват разочаровани от себе си и от реализацията си и се опитват да компенсират това, натоварвайки децата си, но това е неоснователно, смята психологът.
Според нея причина за прекалената амбициозност на родителите е и несигурността, в която живеем:

"Когато човек се чувства несигурен, може би на посоки се опитва да даде на детето си всякакви способности, които да го подготвят за света, но това не е възможно.
Истината е, че да си добър родител не е лесно, но със сигурност помага това да си удовлетворен от самия себе си. Да се справяш с личните си проблеми сам, а не посредством детето си."

Страховете на децата

Напоследък са свързани с техните родители: "От около две години забелязвам тази тенденция - има подмяна на ролите и децата се притесняват за родителите си. Очевидно възрастните са много тревожни и децата инстинктивно го усещат, притеснявайки се за здравето им, за това дали няма да им се случи нещо лошо. И понеже са изключително зависими от родителите си до една много голяма възраст, те усещат нестабилност.

Ние всички се тревожим постоянно - ще ми се случи ли това, ще успея ли в онова, сега искам да постигна повече... В такива ситуации тревогата е хубаво да не достига до децата ни - защото ние имаме в главата си идея как ще продължим, а те нямат и стават контейнер на нашата тревога.

Много е важно, ако детето става свидетел на нашата тревога, да му дадем думи за това какво се случва, че има проблеми, но има начини да се справим с тях. Децата не трябва да бъдат оставяни в пространство, в което сами да търсят отговори. Фантазията е безгранична и в нея детето може да сложи образи, които са много по-страшни, отколкото в действителност. Трябва да знаят, че родителите са достатъчно силни, за да се справят с трудностите."

Крайна цел - обич

"Антисоциалните тенденции, по които можем да познаем, че детето не получава достатъчно обич, топлина и внимание в семейството, най-често се изразяват в лъжа, във взимане на нещо, което не е негово, разрушване. Провокира ги основно липсата на емпатия. Много е силно да говорим за психоза в такива случаи, такива прояви имат и просто деца с по-невротична структура.

Но ако не се обърне внимание на тези постъпки, детето ще продължи да увеличва броя и сериозността им - защото мотивите му са да привлече внимание върху себе си. Можем да говорим и за това, че то въстава, но основната цел е да привлече внимание, което му липсва.

Поради липсата на достатъчно топлина, децата започват да стават по-затворени, по-трудно общуват. Детето, независимо колко е малко, има лакмус има за чувствата. Дори и постоянно да му казвате браво, ако го правите дистанцирано, с идеята, че е за образец, то усеща лишението от други емоции.

Да даваш постоянно оценки на резултатите му в училище или в някакви състезания, независимо, че те са положителни и са свързани с материално поощрение, също може да е студено отношение. Това е просто "Ти си такъв и аз те одобрявам..." Сама по себе си отличната оценка не е нищо особено. Детето трябва да усеща искрена радост от това, че се справя."

Все пак, каквото и да пише в рецептите за родители, основната съставка във всички е една и съща: обичайте ги - и им го показвайте всеки ден.

#1 M_I_R 25.01.2011 в 14:14:59

според мен времето споделено с родителите е изключително важно за детето.по - важно от плуването и английския. но от друга страна трябва да се провокира интереса му към различни занимания - спорт,танци,рисуване и т.н, за да не се чудим после защо виси на пейката в парка с джойнт и бутилка водка..

#2 Sceptic 25.01.2011 в 15:04:37

Една статия за деца и никой не коментира. Who gives a shit?

#4 lele-2 25.01.2011 в 16:31:09

Най-страшното е, когато родителите буквално изнудват децата си - ще ти купя шоколад, само ако изкараш 6 по математика... А какво да кажем за това, че се съгласяват да ти плащат висшето само ако те ти изберат специалността... Така университетите са пълни с деца, които не искат да учат финанси, а дизай например, ама тате не дава парички за дизайн. Затова - учете ги на самостоятелност... До коментар 2 - в статията не случайно пише, че не приемаме съвети - тъпия коментар 1 го потвърждава. Да искаш от детето си да е креативно, не значи да правиш детството му трудно - а да следиш какво му е интересно и там да инвестираш както казва госпожата психолог

#5 shana 25.01.2011 в 16:47:05

Наистина е много интересно, че липсва обичайния килограм от 'шарени' коментари.... Много хубава статия!

#6 strawsPulledAtRandom 25.01.2011 в 17:17:06

С едно не съм съгласен - слава Богу, че поразбирваме по малко от всичко. Като се знам какъв съм инженер, чак ме е страх да ида на доктор - хубав лаф и верен в България. Сами сме си виновни с това, че искаме да разбираме от всичко и не можем да се специализираме и да станем добри в тесните си професии, но след като това вече е факт... какво да правим? Ако си нямаш идея от строителство, ремонтът ще ти излезе двойно по-скъп и двойно по-некачествен. Ако не разбираш от медицина, лекарката ще предпише на детето ти пак антибиотик за настинката, ей така, за всеки случай, без дори да направи задължителните изследвания кой точно да е антибиотика. И така нататък... Сами сме си виновни.

#7 JackASS82 25.01.2011 в 17:45:51

Те затова маса народ стават студенти - за да "поживеят". След като са се избавили от постоянното ангажиране с какво ли не и родителския контрол на успехите се почво с юначно безпаметно напиване и безразборен секс. Естествено, че детето трябва да се поощтрява в развитието и да му се помага, но това което е в момента е прекалено и вече дава своите резултати. Децата търсят повече съвет и разбиране от форуми, отколкото от най-близките си. Тъжно, но факт.

#8 Многознайковица 25.01.2011 в 17:50:10

Статията наистина е добра , жалко е само, че е капка в морето... а относно количествето коментари не би трябвало да се чудите.Племе, което продава бебетата си , в 1-ви клас купуват на децата си жисиемчета, в 8-ми не знаят къде са , с кого са и какво правят, няма как да се зачете в подобни материали и още по-малко да ги коментира.

#11 Астролог 25.01.2011 в 20:43:00

Възпитанието на децата започва с възпитанието/самовъзпитанието на родителите!

#12 sherry 25.01.2011 в 21:21:15

До "Астролог" : Знаеш ли колко си прав?! За децата е трудно, а за родителите - още повече. И най-големия парадокс е, че тези, които се стараят да са добри родители и дават всичко от себе си, осъзнават огромната отговорност, която носят - и им става все по-тежко... Защо ми е толкова трудно да обясня на 10 годишната си дъщеря ценностната си система? Че е важно да имаш пари, но не е толкова важно да ги харчиш в МОЛ-а. Защото аз бих си купила книга пред парцалки. Че трябва да има добри оценки, за да може да продължи да учи - а то сега ти стигат 1000 лв такса за семестър, или направо можеш да си купиш диплома?! Че трябва да учи английски, не за друго, а за да може да отиде да работи в чужбина? А аз го учех просто от любознателност. Изобщо - всичко, в което съм възпитавана, и в което вярвам, сега се оказва обърнато на 180 градуса и как да го обясня на детето си?

#15 M_I_R 26.01.2011 в 10:17:05

до Николай Нетов г-н Нетов, за съжаление семействата, в които единият родител получава доход позволяващ другия да не работи и да отглежда детето им поне до 3-годишна възраст са доста малък % в България.А ако имат 2 или 3 деца?

#16 M_I_R 26.01.2011 в 10:23:50

а относно бабите - поради липсата на работа доста семейства се принуждават да се преселят в София или друг по-голям град. познавам 3 жени, които заради недостига на места в детските ясли изпратиха 9-месечните си бебета при бабите в провинцията и ги виждат само в събота и неделя. Знаете ли каква драма е това?! - да се отделиш от бебето си!!!

#18 Bloodrose 26.01.2011 в 11:17:24

Страхотна и необходима статия! Само че не ми стана много ясно, а и никога не ми е било ясно защо събирането с приятели за пейкинг ( на пейка в парка с кола+вафла, бира+чипс...) е нещо отвратително, ужасно и ще бъде вовеки заклеймявано. И как така пък всички, които правят това, са задължително наркомани и боклуци? Като малка (тийнейджърка) и аз ходех на пейкинг в пакра и познайте - нито пушехме трева, нито някога сме се напивали, да споменавам ли и че не сме правили секс в храстите? И вместо да станем клошари, както всички биха предположили за нас, всички учим в елитни университети ( да, де, доколкото в възможно в нашата малка, красива, но прогнила от юлоба и некадърност страна), говорим безпроблемно по 1-2 ( някои уникати и по 4) чужди езика, не защото някой ни кара, а защото така искаме. Ами преставете си, не всички обичат да зациклят в опушените кафенета с изключително стилни и също толкова изключително неудобни диванчета и да си говорят 4 часа за дрешки, гримчета, момчета, или пък разгорещената дискусия между 13-14годишни пикли, която чух наскоро "как правилно се прави свирка". Не отричам, че по пейките няма наркомани, само че не набеждавайте всички хора като такива. Ако не ми вярвате, питайте децата си за какво най-често се говори в кафенетата.

#20 M_I_R 26.01.2011 в 11:57:53

добре де, добре - няма нищо лошо в седенето по пейките ! а защо противопоставяме пейки/кафенета? добре е да покажем на детето, че освен пейки/кафенета могат да се правят и други неща./което не значи, през живота си да не седне на пейка и да не стъпи в дискотека/ но изборътразбира се си е негов

#21 mimeta 26.01.2011 в 14:22:54

Моето дете ходи на 7 кръжока! Насила го записах на карате, защото трябваше да спортува нещо. Не му харесваше. Не му позволих да се откаже веднага. Разбрахме се, че ще ходи една година, и после ще продължи със спорт по негов избор. После сменихме учителя и да го видите сега! Каратето ме е от любимите кръжоци. Сам се записа на 2 от кръжоците, всичките му харесват с изключение на пианото. Това му е мъка. леля ми много хубаво свири, братовчедите ми свириха по месец и се отказаха. Естествено, че понякога е трудно. Детето не бива да го оставяте да се отказва на първия месец. ако мине повече време и видите, че нещо не се получава, сменете учителя, спорта... Това, с постигането на високи резултати, разбира се, е грешно. Моето дете е тип книжен плъх. Спортист и музикант няма да бъде. Но аз държа да спортува и да свири, за да се развива правилно и да има обща култура. Оставям му достатъчно време за това, което обича да прави. Да чете комикси, да игре на компютър, да си строи лего, да играе навън с приятели. Но държа да има разнообразни интереси. И за сега се справяме много добре. Не се натоварва много, но има разнообразни интереси. От детето ми расте интересен човек, който има какво да ти каже. Дори баща ми, който беше много против, сега казва, че си личи, че е едно спокойно и щастливо дете.

#22 mimeta 26.01.2011 в 14:31:59

аа, пейките и кафенетата са си задължителни колко съм висяла по пейките като тийнейджърка, и колко по задимени кафенета като студентка .

Новините

Най-четените