Как Холивуд отхвърля гей актьорите

Половин век след като Сидни Поатие стана първият цветнокож актьор, получил "Оскар", никой обявил се като гей актьор досега не е постигнал подобно признание. Никой хомосексуален актьор дори не е номиниран тази година. Според журналиста от "Нюзуик" Рамин Сетудех проблемът не е в това гей актьорите да играят хетеросексуални - Холивуд не им позволява дори да играят гейове.

"Защо човек като теб не е женен?" - това е въпросът, който една жена отправя към героя на Шон Хейс в бродуейския мюзикъл "Обещания". Това не е риторичен въпрос, макар да изглежда такъв. Хейс - по-известен като показно хомосексуалния Джак от сериала "Уил и Грейс", не изпълнява убедително ролята на хетеросексуален.

Ричард Чембърлейн: Актьорите гейове не бива да се разкриват!

А ако дори опитен актьор като Хейс не може да го постигне, може ли който и да е друг, който е очевиден гей? Дали хомосексуалността е толкова вродена част от това, което си - като възрастта, пола или цвета на кожата, че просто не можеш да я оставиш пред вратата към сцената?

Ричард Чембърлейн многозначително заяви миналата седмица пред сп. "Advocate", че актьорите гейове не бива да се разкриват пред обществото. Подобен коментар направи и Рупърт Евърет през 2009 г.

Интернет не приема подобни коментари - и критичните думи на Сетудех бяха изкривени от много медии и блогове и обявени за хомофобски. Гей-елитът на Холивуд зае твърда позиция срещу изданието, публикувало мнението на Сетудех, създателят на сериала "Веселие" Райън Мърфи призова за бойкот на "Newsweek". Видни гей-активисти като Синтия Никсън обвиниха журналиста, че е върнал гей-движението с 10 години назад.

Дали действително критиката към едно актьорско изпълнение е предателство към цяла общност? Не само че публиката често не вижда обявили се открито за гейове актьори в хетеросексуални роли. Дори още по-обезпокояващо е, че Холивуд просто не позволява на гейовете да играят себеподобни.

Докато филмовата индустрия избухва в поздравления в навечерието на най-големите си ежегодни награди, няма дори един открит гей актьор, номиниран за златна статуетка. Естествено, донякъде това вероятно се дължи и на факта, че никой от видните гейове в актьорското съсловие не е играл в големите филми на 2010-а.

Симпатичните съпруги-лесбийки в "Децата са наред" бяха играни от хетеросексуалните актриси Анет Бенинг и Джулиан Мур. Странната двойка в "Обичам те, Филип Морис" беше изиграна от хетеросексуалните мъже Джим Кери и Юън Макгрегър.

Някои биха коментирали, че затова именно актьорството носи името си. Но това не е твърде утешително за гейовете актьори, редовно отхвърляни от системата за подбор на студиата, въпреки твърденията, че Холивуд е сред най-толерантните към хомосексуалните.

Холивуд наема хетеросексуални да играят обратни

Филмите имат нужда да привличат най-широката възможна аудитория - и режисьорите се опасяват, че ако изберат гей в главна романтична роля, публиката ще бъде твърде скандализирана. Така че вместо това хетеросексуалните актьори получават ролите, и всички коментират тяхната смелост да играят подобни персонажи.

Стенли Тучи е играл гейове толкова пъти ("Дяволът носи прада", "Бурлеска"), че все едно е обърнал резбата. Ерик Дейн и Брадли Купър бяха любовници в "Денят на влюбените", като те са част от дългата традиция на хетеро-актьори, играещи гейове и получаващи признание: Джейк Гиленхал ("Планината Броукбек"), Шон Пен ("Милк"), Грег Киниър ("Колкото-Толкова"), Филип Сиймур Хофман ("Капоти"), Хилъри Суонк ("Момчетата не плачат"), Чарлийз Терън ("Чудовище"), Том Ханкс ("Филаделфия") и Робин Уилямс ("Клетка за птици").

Блогът AfterElton.com споменава само девет известни телевизионни актьори с гей-ориентация - и всички те са във второстепенни или поддържащи роли. А новият гей в "Бевърли Хилс 90210" е игран от хетеросексуалния мускулест красавец Тревър Донован.

"Много хетеросексуални актьори активно търсят роли на гейове, тъй като това е нещо различно като персонаж," коментира преди седмица Рупърт Евърет пред BBC. "Мисля, че няма проблем, но това означава, че гей-актьорът, който е свикнал да играе само роли на гейове - като мен - реално е сведен до обикновен травестит."

Кога за последно...

В случай, че си задавате въпроса кога за последно гей е бил номиниран за "Оскар", това е било през 2002 г. - и Йън Маккелън дори не играе напълно човешки персонаж във "Властелинът на пръстените".

Четиридесет и седем години след като Сидни Поатие счупи стъкления таван за черните актьори, печелейки "Оскар" за най-добра роля за "Lilies of the Field", никой гей-актьор още не е получил награда за водеща роля - и надали това ще се случи в близко бъдеще.

Аргументацията за такъв избора на актьорски състав е същински "параграф 22". Бихте могли да изтъкнете, че никой гей не е в списъка на елитните актьори, така че Холивуд се налага да наема хетеросексуални, за да изпълняват тези роли.

Но също така е вярно и нещо друго. Обществото все още демонстрира предразсъдъци срещу гейовете, особено към тези, които се вписват в стереотипа: женствени мъже и мъжествени жени. Е, ако желаете да криете сексуалността си, тогава няма проблем.

Рок Хъдсън го правеше в продължение на години - и докато не сподели сам, публиката не се интересуваше - и той можеше да продължава да получава водещи роли. Но мислите ли, че щеше да е така, ако беше тръгнал по червения килим рамо до рамо с партньора си?

За съжаление не са твърде много нещата, които са се променили от 1950 г. насам. Правим догадки за сексуалността на мегазвездите - и стига те да остават хетеросексуални извън екрана, ние сме склонни да ги допускаме да бъдат хетеросексуални и на екрана.

Когато някой известен се разкрие, "гей" е първият етикет, който му залепват. Можем да повярваме, че Натали Портман е Балерина, или Колин Фърт - крал, но публиката все още не е стигнала дотам да отхвърли недоверието си в достатъчна степен, за да приеме гей в главна романтична роля.

Опитайте сами да направите това упражнение. Когато си помислите за Рики Мартин, коя е първата дума, която ви идва наум? Ами Елън Дидженерис? През 2009 г. New York Magazine назова Нийл Патрик Харис като първата изгряваща суперзвезда с гей-ориентация в Холивуд. Те обаче май са прибързали, доколкото най-значимите му постижения напоследък са във воденето на шоута по раздаване на награди.

Да, той също така бе ангажиран и с озвучаването на роли в "Котки и кучета 2: отмъщението на Кити Галор" и има роля в предстоящия филм "Смърфовете". В трейлъра за новия му филм "Beastly", той е сляп мъж с неопределена сексуалност. Звездата във филма е Ванеса Хъджънс от "Училищен мюзикъл".

New York Times наскоро съобщи за нов курс само за гей-актьори, които често са маргинализирани и кариерите им се сриват от липса на самоувереност. "Не съм чувал за много ситуации, където на актьорите да се заявява: "Прекалено сте хомосексуални"," коментира преподавателят по актьорско майсторство Брад Калкатера. "Но обикновено подходът е: 'Просто няма да ви лансираме'."

В "Обещания" Хейс е прочувствен актьор. Той смело се заема с клоунаден хумор, включително гег с плодов кейк в хола. Но самият мюзикъл, въпреки старанията му, не е сполучлив - не заради песните или танците, а защото той и актрисата - изпълнителка на другата главна роля, Кристин Ченоует, не изглеждат убедително като двойка.

Просто "Обещания" има нужда от нещо, което да вдъхне живот на този отживял времето си сценарий - мъж в главната роля вместо Шон Хейс.

#1 Harry 03.01.2011 в 17:56:13

Нищо не разбрах.

#2 scorpio-2 03.01.2011 в 21:52:11

Олеее... оле!!! Ми те американците си имат готово решение за такива проблеми - да определят квоти в номинациите и наградените актьори.. за гейове, цветнокожи, бременни, самотни майки, инвалиди, лилипути... и ако процентите излязат повече от 100 - просто да измислят нови категории (ето италианците измислиха една такава нашето момиче)... Защото белите хетеросексуални, в цветущо здраве и с щастливо семейство актьори са толкова облагодетгелствани, че не дават никакъв шанс на различните....

#3 Само Левски 03.01.2011 в 23:44:07

Да идат в Иран там гейовете са на почит и уважение!

#4 Ateista 04.01.2011 в 00:06:56

Хахахахха,Само Левски - добре казано! кат се оплакват - марш в Иран,там ги оби4ат..

#5 HeyJude 04.01.2011 в 15:14:57

Първо, нямам нищо против гейовете. Любов да има, останалото е маловажно. От друга страна, тази стаия е такъв лицемерен популизъм, че няма накъде. Хетеросексуални играели гейове? Е, и? Трябва ли изнасилени да се играят от жертви на изнасилване, а убийци - от престъпници със смъртни присъди? Актьорите са на първо място актьори, а чак после гейове, хетеросексуални или вегетарианци. Само един гей бил взимал Оскар за актьорско майсторство. Хубаво. Освен това нито един българин, албинос или човек, който открито се е обявил за правенето на секс само в мисионерска поза не са го взимали. Това означава ли, че българите албиносите и хората правещи секс само в една поза са дискриминирани? Признавам, вероятно в името на имиджа някой гей актьори се пренебрегват. Но да се въвежда някакъв квотен принцип е абсурдно. И по същия начин се пренебрегват и някои грозновати актьори, актьори на повече години и т.н. Не е честно, но се ръководи от искането на пазара. Освен това статията е противоречаща си - имаме куп обвинения как гей актьорите са пренебрегвани, а в заключение се казва, че те просто не можели да играят хетеросексуални. Е, защо ги ручахме жабетата?

Новините

Най-четените