Канада подслони семейството на малкия Айлан

Канада е осигурила убежище на седмина души от семейството на малкия Айлан Кюрди от Сирия, който се удави заедно с майка си и брат си при опит да избягат от Турция към Гърция с надуваема лодка.

Канадските имиграционни служби са изпратили потвърждение, че ще дадат бежански статут на чичото на Айлан - Мохамед, съпругата му Гусун и петте им деца, съобщава Тима Кюрди - лелята на покойното дете пред телевизия CBC.

"Ще се случи. Те ще ги доведат", коментира Кюрди, която живее до Ванкувър от години.

Това не е първият опит на семейството да получи право на убежище в Канада. Още през юни 2015 г. преди инцидента с Айлан, те са подали молба за бежански статут в дипломатическата мисия на Канада в Турция, но той им е бил отказан заради непълна документация.

Причината за отказа е била липсата на валиден паспорт или на доказателство за законно влизане в Турция. Три месеца по-късно семейството на Айлан прави фаталния опит да пресече Егейско море от турския бряг до гръцкия остров Кос недалеч от Бодрум.

"Много се ядосах на канадското правителство, но сега гневът ми вече отмина", каза Абдула Кюрди - бащата на Айлан, единственият, който успя да оцелее при инцидента.

Смъртта на тригодишното дете, чието тяло изплува на брега на турски курорт, се превърна в символ на кризата с бежанската вълна от Сирия.

"Това беше послание от Бог към целия свят. Изгубих семейството си, но това отвори вратите за много други семейства. Затова не съм гневен на канадския народ", казва още бащата.

Правителството на Джъстин Трюдо обяви, че ще осигури въздушен транспорт за 10 000 сирийски бежанци от лагерите в Близкия Изток до края на годината. Още 15 000 души ще бъдат приети през първите два месеца на 2016 г.

#1 dedo adji 28.11.2015 в 18:22:31

Вай аллах, колко бил великодушен абдула. На се гневи на канадския народ. Засега. Приемете го, помогнете му да си стъпи на краката, дайте му време да се осигури срещу депортация, и тогава ще се разгневи, че звънът на църковните камбани нарушава концентрацията му по време на намаз.

#2 ThеRock 28.11.2015 в 23:27:18

dedo adji, ти ще си първия дето ще им навърти по една свирка, нищо че, се правиш на много хитър.

#7 dedo adji 29.11.2015 в 12:05:48

Павуре, англосаксонците изпитват чувство за вина пред черните и рязаните заради колониите и робството. Към православни славяни не. Още през 78-ма или 79-та, когато всички знаеха за комунистическия ад, един корабен огняр поиска политическо убежище в Англия. Казали му: "Такива като тебе имаме два милиона безработни. Върни се сам, да не разбере помполитът." Той се опънал, започнал да вика лозунги, и две батета, една глава над мене, го доведоха под ръчичка на парахода и казаха: "Приберете си боклука. На нас не ни трябва." По-късно, в зората на демокрацията, един колега на жената искаше да емигрира в Канада, но му казали, че вече сме демократична страна и политическо убежище не дават. Изключение правели само за репресирани цигани и педераси. Той, като рус и синеок, за циганин не ставаше. Не съм го срещал оттогава, не знам, дали е обърнал резбата за да емигрира.

Новините

Най-четените