Зимбабве има нов президент за пръв път от 30 години

Емерсън Мнангагуа се закле на поста временно изпълняващ длъжността президент в Зимбабве.

Така африканската страна се сдоби с нов лидер, след като президентът Робърт Мугабе подаде оставка след почти четири десетилетия на върха.

Десетки хиляди наблюдаваха церемонията с клетвата на Мнангагуа, който се завърна в Зимбабве в сряда, ден след оставката на Мугабе. Новият временно изпълняващ длъжността президент се зарече, че ще поведе страната в нова ера на демокрация и ще съгради наново икономиката, която се е сринала по време на властта на Мугабе. Той ще остане на власт до изборите догодина.

Мнангагуа обаче е бивш вицепрезидент. Беше и дясна ръка на Мугабе и негов довереник от десетилетия, преди доскорошният президент да го уволни.

Така Мнангагуа напусна страната, а случилото се доведе до политически сътресения в Зимбабве. Военните навлязоха в столицата и завзеха властта в средата на ноември. Няколко дни по-късно Робърт Мугабе подаде оставка.

Бившият президент Робърт Мугабе и първата дама Грейс Мугабе не са забелязани на церемонията днес. Държавният вестник на Зимбабве - The Herald, посочва, че Мугабе няма да присъства, защото му е нужно "време за почивка".

Военните разкриват, че семейство Мугабе са получили имунитет и срещу тях няма да започне съдебно разследване. Гарантирана е сигурността им, като освен това ще запазят част от имуществото си.

Грейс Мугабе, популярна и като Гучи Грейс заради склонността си към пазаруване, също се гласеше за президентския пост. Военните се намесиха в политическата ситуация, за да не позволят това да стане, малко след като Робърт Мугабе уволни Мнангагуа.

Новините

Най-четените