Словакия за втори път отхвърли Истанбулската конвенция

Парламентът на Словакия за втори път отхвърли така наречената Истанбулска конвенция, която цели превенцията и защитата на жени от дискриминация и насилие.

Депутатите отново призоваха парламента да попречи на Европейския съюз да ратифицира конвенцията, съобщава още News.bg, като се позовава на медиите в Словакия.

Словашкият парламент за първи път отхвърли конвенцията през март месец тази година с аргумента, че противоречи на конституционното определение за брака като съюз единствено между хетеросексуални хора.

Тогава депутатите дори приеха резолюция, която призовава правителството да попречи на Брюксел да приеме задълженията, произлизащи от Истанбулската конвенция.

Спорна поправка в конституцията на Словакия, приета през 2014 г., определя брака в страната единствено като съюз между мъж и жена.

Със сходни доводи конвенцията беше отхвърлена и в България от Коституционния съд. В мотивите на съда се посочва, че "В Конвенцията чрез дефинирането на „пол" като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола - мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент".

В четвъртък тази седмица Европейският парламент за пореден път призова страните да ратифицират Истанбулската конвенция, а повечето български евродепутати гласуваха против или се въздържаха.

Държавите, които все още не са ратифицирали конвенцията, са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

#1 bludniq_sin 29.11.2019 в 08:41:54

цели превенцията и защитата на жени от дискриминация и насилие. - не цели само това. Не пишете лъжи.

#2 explorer 29.11.2019 в 10:12:36

Ами нашите евродепутати да вземат думата и да изяснят, че в нашия език "джендър" стана обидно нарицателно именно покрай ИК. Чуваемостта трябва да бъде двустранна.

#3 Kenny McCоrmick 29.11.2019 в 10:45:17

И как точно да обясним на европейците, че след на английски от най-ранна детска възраст, често заплатенo от държавата, народът не знае преводът на думата "gender"?

#4 dedo adji 29.11.2019 в 11:22:20

Първата държава, ратифицирала мръсната бомба с дистанционно управление е Турция, следвана от Албания и Босна. Все стълбове на демокрацията и лидери на прогреса, по които да се равняваме. А в демократична и прогресивна Европа, според собствените й статистики, насилието над жени е по-голямо - 33% с/у 25% за България. Велика Британия да не я броим, тя отдавна не е велика, а скоро няма да бъде и европейска. Интересно е и разпределението на гласовете от България. ЗА мръсната бомба са глесували само един турчин или потурнак и някой/я си от някаква си обновена Европа, каквато група не се чуваше по изборите. Имената им са спестени, изглежда, за да им спестят неудобството пред ръководствата на партиите и/или избирателите. Другите са изброени поименно: трима гербери, трима червени боклуци и, естествено, двамата патриоти са ПРОТИВ. Сред въздържалите се виждаме и активния агитатор-пропагандатор на конвенцията СерГей. Изглежда и той не е загубил напълно чувството за срам.

#5 explorer 29.11.2019 в 11:52:54

@Кени, на мен ми е по-интересно как министъра на външните работи превежда gender, като "социален пол" и този превод влиза в официален документ!?!?

#6 GETI 29.11.2019 в 13:18:38

Натискът (политически, икономически, социален, психологически - всестранен) върху личността, групата или отделната страна, се утвърди в съвременния свят като основно средство за постигане на "демократичните" ценности. Насилват ни да ни правят добро. Защото сме прости и не ги разбираме. И някак не харесваме Кончита Вурст. За някои в България не е проблем тоталната корупция, липсата на правосъдие и ред. Истинският им проблем е, приетата в Брюксел директива, че една трета от децата трябва да се запишат гейове, щото това било според Конституцията на ЕвроГейския Съюз. Оригиналът на ИК е прекрасен документ за безумната "работа" на ЕП. Институция, занимаваща се с абсолютни кретенщини. Документ, който трябва да се пази и да се показва на следващите поколения като доказателство за тоталното умопомрачение на европейците от началото на ХХІ в. На всичко отгоре има и индивиди, чудещи се защо се пука ЕС по шевовете.

#8 dedo adji 29.11.2019 в 15:31:50

Явно, много сме добре с английския, щом се налага една чукча и една отдавна снета система ХР да ни обясняват значението на джендъра. Недраги пишман експерти филолози, английският език е беден и има стотици думи с по няколко значения в зависимост от контекста. А контекстът се задава отвън, от една комисия, съставена от лесбийки, феминистки и митутки (да не се бъркат с проститутки). Ето ви нова мръсна дума в българския език - "гревио". Заврете си джендърите в гревиата. Енди е прав. В най-добрия случай конвенцията е излишна. Във варианта, по който е замислена е вредна за всяка национална държава.

#9 Оби Уан 29.11.2019 в 17:35:45

Дискусията трябва да е в съвсем друга насока - ако подпишем конвенцията какво ще е по-добре от сегашното законодателство - т.е. в момента не са обхванати еди-кои-си случи/казуси, а конвенцията се грижи за тях. Или казано по друг начин - в момента по нашето законодателство жените не са защитени от насилие в тези и тези случаи, а ако се подпише конвенцията ще са защитени...

#10 Дракон с кисело зеле 29.11.2019 в 18:42:18

Четох конвенцията преди доста време, та съм я позабравил, обаче не си спомням нищо толкова страшно. Разбира се, мюфтийства, синоди и прочие паплач квичат против нея, защото се натъртва нееднократно, че култура и религия не са оправдание за престъпления срещу жени - нещо, за което верно си имаме законодателство, де, обаче може би няма да е зле това да се казва отвсякъде, за да стане ясно, че религията и културата не оправдават насилието. Ама не, егати, Светият синод се обявява против забраната за физически наказания над деца и се намират хора да го слушат, че и да протестират и те... Ами, хубаво. Затова ще ни налагат истанбулски конвенции отвън.

#11 dedo adji 29.11.2019 в 21:53:41

Дракончето прочело конвенцията и разбрало единствено, че религия и култура не са оправдание за престъпления срещу жени. Нищо не се казва за престъпления срещу мъже. Религия и култура не са оправдание по никое бяло законодателство, но на ниво кисело зеле, щом поповете и ходжите са против конвенцията, тя е нещо много добро. На между цивилизационно ниво, щом Путин не я харесва, а Ердоган я харесва, тя е нещо върховно. И влечугите с удоволствие се подлагат лесбийки и митутки да им налагат това-онова.

#12 Дракон с кисело зеле 29.11.2019 в 23:31:42

Абе, огромната част от хората, които бучат против конвенцията, имам чувството, че не са я чели, та... Теб какво точно от самия текст те притеснява? Дай цитат направо.

#13 dedo adji 30.11.2019 в 16:48:06

Драконче, щом изпитваш мазохистичното удоволствие да ти налагат отвън, кой съм аз, да те упреквам. Един друг мазохист се молеше за натовски шамари. Конвенцията не споменава мазохистите, ама знам ли, джендърите станаха много, може и те да претендират за отделен. За тебе не знам, аз я прочетох, и калпавия превод и оригинала, и открих 8 члена, които могат да се тълкуват вредно или опасно за суверенитета на национална държава. Отбелязал съм ги, и не само аз, а и много по-компетентни от мен мъже, на друго място, тук няма да повтарям. Ти си по-добър в търсенето, ако се интересуваш, ще ги намериш. Ако не потърсиш, няма. Както и да е, не някой си г-н Никой, като мен, а най-компетентните юристи на България, постановиха, че конвенцията не съответства на българската конституция. Значи еврогейците сега ще натискат да наложат промяна на Българската Конституция. Един американски посраник вече го искаше по друг повод. Тогава само я заобиколиха. Сега пак сме поставени на изпитание, да се разделят козите от овците.

Новините

Най-четените