5-те брилянта на Франсис Форд Копола

Някои от филмовите класики на Франсис Форд Копола от 70-те години и днес се гледат с удоволствие, както заради тяхната артистичност, така и заради силната виталност на персонажите, камерата, режисурата... Заради всичко.

На 7 април бащата на "Кръстникът" навършва 77 години, а това е повод да си припомним 5-те стари филмови класики на един от най-големите съвременни режисьори.

От стягащата гърлото семейна сага, която днес се изучава като абсолютния шедьовър, що се отнася до сценарий и режисура (и двете дело на Копола), до блестящия политически и психологически трилър "Разговорът", филмите на режисьора от 70-те години представялват жанрови образци, заснети с завладяващ реализъм и носещи силни морални послания.

Режисьорският похват на Копола е абсолютно неповторим, въпреки че той строго се придържа към жанровите изисквания на политическите, криминалните и военните филми, заснети според американския кинематографски канон.

Франсис Форд Копола на два пъти е носител на на награда "Оскар" за най-добър филм и за най-добър режисьор и е един от осемте велики, които са печелили два пъти "Златната палма" в Кан.

Вижте 5-те шедьовъра на Копола и си поставете за цел да изгледате поне 3 от тях, ако не познавате творчеството му. Излишно е да уточняваме, че в противен случай едва ли разбирате от кино...

Новините

Най-четените