9 мига, в които „Гластънбъри“ засенчи Brexit

Още едно издание на култовия британски фестивал „Гластънбъри" премина.

Тазгодишният музикален празник в района на фермата „Уърти" приключи снощи с еуфоричен концерт на Coldplay на Пирамидената сцена.

Този път обаче фестът се проведе в особен момент, като началото му беше броени часове след като излязоха резултатите от Brexit и стана ясна победата на желаещите Великобритания да напусне Европейския съюз.

Беше тежък уикенд за цяла Великобритания с непрекъснато изливащите се отзиви от Brexit (срещу него се обявиха множество музикални звезди в страната като Том Йорк от Radiohead, Ноел Галахър, Ели Голдинг, Лили Алън и др.). Самият „Гластънбъри" се проведе в тежки условия, но сред кал, дъжд, огромен трафик и страх от наводнения, музиката обедини 200 хил. души и отново ги накара да мечтаят, както всяка година.

По традиция, валежите почти не престанаха, но публиката лесно ги превъзмогна, когато още в първия ден на сцената пред себе си можеше да чуе групи като Foals, Disclosure и Bastille, даже още преди да се стигне до първите хедлайнери Muse.

В следващите два дни хедлайнери бяха съответно Адел и Coldplay, като за певицата това беше първо участие на фестивала.

Нямаше как този „Гластънбъри" да не мине под знака на Brexit и проучване сред зрителите потвърди, че музикалните фенове са и политически активни граждани. Резултатите от анкенатата сред публиката отчетоха, че 78% са гласували на референдума (при избирателна активност от 72% за страната).

От тях 83 на сто са се обявили против напускането на Евросъюза.

В галерията може да видите няколко от най-значимите и забавни моменти, белязали „Гластънбъри" и често направили неизбежната връзка между фестивала и Brexit.

Новините

Най-четените