Митничари и данъчни на бунт срещу местенето

Служителите на НАП и агенция "Митници" започнаха протестна подписка срещу планираната административна реформа - местенето на агенции от столицата към провинцията.

Подписката е до председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на финансите и омбудсмана и ще бъде внесена днес, 15 май, предаде bTV.

В нея служителите отбелязват, че освен неудобствата в личен план, преместването на централните управления ще излезе многократно по-скъпо на бюджета.

Митничарите и данъчните смятат, че промяната ще наруши и работата на институциите. До момента декларацията e подкрепена от над 630 души, което е над 80 на сто от работещите в централите на двете недоволни агенции.

Служителите от двете администрации се съмняват в аргументите за "снижаване на разходите" и "преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на отделните региони" за местенето, става ясно от писмото им.

Централата на митниците се смени през 2004 г. и ремонтът на настоящата им сграда на ул. "Г. С. Раковски" № 47 бе проектиран специално за нужните на експертите. В резултат на това ремонтът е бил за 19 млн. лв. Според служителите ново местене би излязло на хазната поне още толкова.

Освен това местенето ще забави и затрудни координацията на митниците с останалите институции, с Европейската комисия, с бизнеса и гражданите. Дори сметките на митниците са в БНБ, а тя е позиционирана само в София, става ясно от документа.

Служителите на НАП пък отбелязват, че преместването на централата им във Велико Търново ще затрудни най-вече основните бизнес партньори, които не развиват дейност в региона, тъй като ще бъдат лишени от възможност за лесен и бърз контакт с основното структурно звено на НАП. Придобиването на сегашната сграда в София, оборудването , окабеляването, преустройството на помещенията е струвало значителни средства. И новото местене ще създаде финансови проблеми и затруднения.

"Съществува голяма вероятност значителна част от настоящите служители да откажат предложението за преместване, което ще доведе до отслабване на административния капацитет и съответно до намаляване на ефективността", смятат от двете администрации.

Административната реформа, чиито инициатор е финансовият министър Симеон Дянков, бе обявена в края на април от премиера Бойко Борисов. По думите му сектор "Туризъм" към икономическото ведомство предстои да бъде преместена в Пловдив. Две други ключови министерски дейности - Агенция "Митници" и още една, за която ще има дебат, ще бъдат прехвърлени в Русе. НАП щяла да е във Велико Търново.

Градовете воюваг помежду си коя от държавните агенции да приютят, заяви наскоро премиерът.

Според сметките на Дянков децентрализацията няма да е скъпа - около 100 000 -150 000 лева на агенция. Икономическата изгода обаче щяла да е висока - съживяване на регионите чрез увеличаване на работните места в провинцията.

#2 азът 15.05.2012 в 15:25:05

Смееееех, лемурите на щат не искат да се местят (буквално и преносно)

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 15.05.2012 в 15:40:55

Няколко анонса: 1. Стачкуващите 630 души не са 80 на сто от работещите в двете агенции, а са 80 на 100 от работещите главните им управления, свикналите в удобния офис. 2. Местенето на митниците с нищо няма "да затрудни координацията на митниците с останалите институции, с Европейската комисия, с бизнеса и гражданите" защото гражданите, бизнеса и институциите имат работа с регионалните митници, а не с централното управление, с регоналните дирекции на НАП, а не с централното им управление. 3. Това за сметките на митниците в БНБ, е най-голямата глупост. Всяка, ама всяка банка, с която митниците работят и сега, прави и получава преводи. В рамките на работния ден, повечето пъти в реално време. Не съм чул някой гражданин да комуникира финансово с Митниците, чрез БНБ. Всяка регионална митница си има обслужваща банка, избрана чрез конкурс, с която работи. Парите, които митниците депозират в БНБ не се носят в чували, а се превеждат. От която и да е банка може да стане това и винаги е било така. 4. Основните бизнес партньори, които не развиват дейност в региона [Търново], могат да правят "бърз и лесен контакт" и с регионалната дирекция на НАП, там където развиват бизнеса си. Въобще не е задължително това да е централното им управление. А и какво означава "бърз и лесен контакт"? Трябва да ходят на ресторант със служителите от главните управления, да се видят на четири очи или да подават декларации, което става и електронно. Без опашки и излишни нерви. 5. Съществувало голяма вероятност значителна част от настоящите служители да откажат предложението за преместване, което ще доведе до отслабване на административния капацитет и съответно до намаляване на ефективността. Това кой го казва? Значи ли това, че сериозен "административен капацитет" имат само работещите в София? Нека да използват капацитета си в регионалните митници и НАП в София. Лично моите наблюдения са, че капацитета на работещите в централните управления, най-меко казано, не се различава от капацитета на работещите в провинцията. В доста случаи дори им отстъпва. Доста от служителите в централните управления нямат никакъв практически опит във функционирането на съответната администрация, а са там по причини, доста далечни от адмистративният им капацитет. Примери, достатъчно. Общо взето, има рев, че им се намаляват малко по-високите заплати, бонусите вече ще бъдат значително по-малки по размер, трябва вече наистина да работят, а не да "дават методически указания", секват парите от непрекъснатите командировки в чужбина. Така че ... да го духат стачкуващите, време е малко да поработят. Ако искат.

#4 D G D 15.05.2012 в 16:10:04

Поредното настройване на една част от обществото срещу друга с единствена цел - отклоняване на вниманието от съществените проблеми

#7 Harry 15.05.2012 в 20:46:49

Селянията не ще да се връща от където е дошла.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 16.05.2012 в 08:24:28

Та ... служителите в НАП са над 7 000. В Агенция "Митници", над 3 000. Да приемем, че общо са 10 500. 630 от тях са 6 на сто, а не 80 на сто, разликата е огромна. И напротив, останалите 94 на сто от служителите злобничко се радват на предстоящата промяна, че най-после ще се види каква практическа работа могат да свършат тези стачкуващите 6 на сто. Никаква.

#9 Оня Дето Го Трият 16.05.2012 в 09:04:52

Добре, вие имате ли желание къде точно да ги преместят за да ви е по-удобно или просто злорадствате за това че на някакви хора ще им е гадно? То в момента да тръгнеш да обикаляш институциите е кошмар, въпреки че са на центъра, а какво ще правите когато за да оправиш едни документи ще трябва да идете 2 пъти до София, веднъж до Русе, три пъти до Пловдив и веднъж до Монтана? Тогава ще заобичате ли Дянков? Ще се сетите ли за тези си коментари?

#11 post deluvian 16.05.2012 в 13:21:30

Бравос, да я махват цялата корумпирана измет, ако може някъде в Тополовград да ги заточат, примерно.

#12 Оня Дето Го Трият 16.05.2012 в 14:01:38

делувиан Лесно ти е на тебе да я пратят в Тополовград, щото до Ямбол ти е близо А искаш ли общината на Ямбол да я пратят в Сандански и да отскачаш отврме навреме да си вадиш по някое документче.... Дано да имаш кола или да си спестявал за билети

#13 post deluvian 16.05.2012 в 14:25:57

Е то идеята е да се привлече бизнес, внимание и към по-малките градове. Не че има вероятност да се реализира, просто си дращим тук.

#14 Оня Дето Го Трият 16.05.2012 в 14:32:51

Бизнес се създава като се създадат условия за създаване на фирми и производство в Тополовград, а не като им запратиш някаква администрация, та всички от София да ходят до Тополовград за някое разрешително Мислиш ли че ако имам бизнес и фирма със седалище в София ще я преместя сега в Тополовград ако някоя агенция се премести там?

#15 post deluvian 16.05.2012 в 15:34:39

нее, обаче чиновниците ще наемат апартаменти, ще пазаруват, децата им учат, ще ходят на кино, театри, концерти, с други думи ще се пооживи града - предполагам това е идеята; не че ще се реализира де;

#17 Оня Дето Го Трият 16.05.2012 в 17:30:20

'бем ти и града ако 100 чиновника му съживят икономиката! Нали в идеалния вариант (ако никой не напусне и всички се преместят на хотел в новия град) всички през уикенда ще тичат обратно в София, където са семействта им..... Изобщо идеята издиша отвсякъде!

Новините

Най-четените