Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

С претенции за мляко

Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко Снимка: БГНЕС
Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко

Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни, съобщи bTV. 

Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини. За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко. 

Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко. Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.

Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко. 

В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд. Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените