Казват, че вкусът на солеин не се различава по нищо от този на обичайните храни. Например паста със солеин изглежда като и има вкус на обичайна паста, въпреки че протеинът, вложен в нея, не са истински яйца и сирене, а храна от бъдещето, направена от въздух и ток.
Или както са го нарекли създателите му - солеин.
Те са компания от Финландия на име Solar Foods, която прави храната от въздух. Или по-точно - от естествената ферментация на едноклетъчни организми, които присъстват в естествената среда в северната страна.
Микроорганизмите се култивират и отглеждат само с помощта на въздуха и електричеството - подобно на маята, която се ползва в пивоварните и пекарството. Компанията обаче не издава кои точно са магическите микроби.
След те като се умножат, "маята" се пастьоризира, суши се, и от нея се прави солеин, който представлява пълен с протеин жълт прах.
Вкусът, според създателите на новата храна, е деликатен, с мек аромат и лека нотка на умами.
Той не е натрапчив и не придава допълнителен вкус на храната, към която се добавя, но е устойчив източник на протеин.
Хранителният състав на организмите, от които се прави пудрата, е доста подобен на този на сушената соя или на водораслите, но с разликата, че вкусът и миризмата не са отчетливи, а и не се използва почва за отглеждането им.
Всички основни съставки за производството на солеин се извличат от въздуха - въглерод, водород, кислород и азот. С тях се хранят микроорганизмите. Около 5% от крайния продукт е от неорганични хранителни вещества като фосфор и калций, които не могат да се добият от въздуха.
Процесът е подобен на фотосинтезата при растенията, но вместо от почвата и водата, организмите за солеина се хранят от въздуха, от който се извлича въглероден двуокис и вода.
С ток от възобновяеми източници водата се разделя на водород и кислород. Въглеродът се улавя от въздуха с вентилационна система.
"Зелени заедно"...
е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса. Научете повече тук: zelenizaedno.bg
Идеята зад проекта е, че настоящото земеделие и скотовъдство създават около една четвърт от парниковите емисии на планетата и използват близо половината от обитаемата земя, основно за животновъдство. За нови пасища и фуражи се изсичат гори, а процесът разходва и големи количества вода. Проблемът е особено голям по отношение отглеждането на крави.
Решението на финландците е поне частично тези протеини - и земя за фураж - да бъдат заместени с лабораторно отглеждани като техния солеин.
Подобно клетъчно земеделие може да се практикува навсякъде по света и изисква едва 0,1% от земята и 1% от водата, които биха били нужни за традиционен добив на аналогични количества телешко и говеждо месо, уверяват от Solar Foods.
Solar Foods вече имат една фабрика, в която произвеждат въздушния си протеин, и я дават като пример, че подобна храна може да се добива и в северния, суров климат на Финландия, където възможността за традиционно земеделие е доста ограничена.
Производителят твърди, че солеинът е изключително богат на хранителни вещества - до 70% е протеин, има до 15% въглехидрати, до 8 на сто мазнини и до 5% минерали. Няма глутен, лактоза, ГМО и е веган. За хората, които не ядат животински продукти осигурява и желязо.
Въпреки че сам по себе си съдържа всички основни аминокиселини, въглехидрати, мазнини и минерали, които присъстват във всяка храна, идеята не е от солеин да се правят лабораторно месо или веган бургери, нито пък тотално да се замести земеделието и скотовъдството с протеин на прах.
Според създателите му той може да се добавя като съставка към различи храни, където да замества настоящия протеин - от паста до млечни и месни алтернативи и пазарът му да са производителите на храни, които да го влагат в продуктите си, а не толкова крайните потребители. Може например да се влага в сладолед, сирене, млечни напитки и вместо яйца в паста и майонеза.
Тъй като това е напълно нова храна, тя първо трябва да получи одобрение за употреба от съответните регулаторни органи.
Първото такова е дадено в Сингапур и солеин е дебютирал в града държава през 2023 г. като съставка на сладолед. Сега на пазара в Сингапур дебютира и шоколадов десерт със солеин.
Постепенно компанията ще разширява производството си и цели да предлага солеин на хранителната индустрия още през 2024 г. Solar Foods са подали съответните молби и в Европа и Великобритания, планират същото и в САЩ. Очакванията са в Европа продуктите да се появят до края на 2025 г. - още повече, че компанията получава и финансиране от Европейския съюз.
С други думи - гответе се за появата на сладолед със солеин и у нас в съвсем обозримо бъдеще.
-------