Снежанке, махни се!

„Как да кажа истината на детето, като това ще му развали Коледата?"

Така се колебае един познат с малко хлапе, който вече е попаднал в онази ситуация, когато родителите защитават имиджа на белобрадия лапландец, сякаш са му лични пиари. Не, човекът няма предвид самия дядка; и през ум не му минава да твърди, че не съществува. Съществува си и още как.

Истината, която го притеснява, е каква точно му се пада Снежанка - гиздавата мацка с особени функции, която винаги държи да е в близост до прочутия господин, независимо от възрастта му. Давате ли си сметка, че въпросната девойка и изключително наш патент.

Преди да кажете нещо за руснаците, нека уточним. Предисторията дължим на едно интересно решение на Комитета по култура към ЦК на КПСС от 1937, с което се приема предложението на другаря Постышев и съветските деца да украсяват елхи. Ветото върху елхите е единствената забрана на Светия синод на Руската православна църква отпреди революцията, което допада на болшевиките. Та през 37-ма се решило да се въведе не само новогодишно дръвче, но да се извади от нафталина и северния мит за Мраз и дъщеря му.

За разлика от благия западен Коледа, според въпросния мит Мраз е зъл дядка, който краде деца, а щерка му Снегурочка умира по особено мъчителен начин в началото на пролетта. Пропагандата замазала недостатъците на тези двамата и ги пратила на политическа мисия сред подрастващите. Снегурочка няма нищо общо с героинята Снежанка на Шарл Перо (на руски е Белоснежка).

Само че нали има замесени някакви джуджета и в двата случая, в услужливия роден културно-масов пазарно-социалистически тюрлюгювеч, за разлика от всяка друга култура, тук попаднаха едновременно партийният Дядо Мраз и приказната принцеса Снежанка. След изгонването на първия и официалната му замяна с Дядо Коледа, мацката остана. Както става в такива случаи, тя пренесе грижите си към новия силен на деня.

Та каква е тя, кажете сега да ви видим? Ако тръгнете по трънливия път на роднинските взаимоотношения, нещата крайно се усложняват. Родата на лапландеца винаги е била табу, защото твърде много ще обърка децата. Прави ли и тя подаръци, получава ли писма, мъкне ли чували, промушва ли се през комини?

И ако не, то тогава с какво е заслужила тази хубавица да стои до бедрото на дядото, който прави всичко това? Кой й даде правото именно на нея да обира вниманието на публиката, а не например на най-работливото джудже. Не, да не влизаме в тази клопка.

Защото истината е, че дори в приказната илюзия за Дядо Коледа сме позволили да се намъкне красавицата, която държи да асистира в нуждите на всеки популярен мъж с влияние и средства. Как точно я наричате си е ваша работа. Ние се сещаме за един-два термина, но ще си премълчим.

Та точно това искаше да спести моя познат на хлапето си. Понеже тук не става дума за илюзия, това си е най-чиста житейска истина. Но поне Коледата можеше да мине без нея.

#1 boris 20.12.2011 в 10:22:14

Не ща дядо Мраз, искам само снежанка с три кебапчета и две ракии.

#6 tipin 20.12.2011 в 12:44:59

А пък западният "Дядо Коледа" е създаден в сегашния му вид от Кока Кола. Може да се поразтърсите ако не вярвате. Така че онзи твой приятел, ако иска да си възпитава децата като педали, нека да се притеснява от северната красота на Снежанка.

#7 Весела Скръбна 20.12.2011 в 13:43:49

От кока-кола е създадена на баба ти фурката. Кока-кола само прави костюма на Дядо Коледа червен, моето момче. А ти като кво си възпитан, че пишеш глупосит по форумите, а? Като големо мъжкарче ли или като анонимен путьо?

#8 lele male 20.12.2011 в 15:09:19

Защо да се махе бре, авторе? С кой ще цака сантасето Дедо инак? А и Рудолф ако се кибичне - кой ще тегли шейната? П.С. А и да те поправя малко... Дядо Мраз ходи със Снежанка... Дядо Коледа ходи с Мери... Мери Крисмас..

#9 Sevar 20.12.2011 в 17:15:12

Снежанка е нещо като Адреналинките или балета на слави в случая! Мота се пред хората, ама защо....

#10 theo 20.12.2011 в 20:53:34

Авторе, на кахърния ти познат с хлапето да му речеш следното: щом малкия ВЕЧЕ се интересува от Снежанка, значи не е толкова малък и му е през оная работа за дъртия. Което пък идва да покаже, че ВЕЧЕ няма значение (за него) каква му е Снежанка на Дядо Коледа. Така че - да се маха дядото, Снежанка да остане!

#13 deowin 20.12.2011 в 22:20:56

>Дайте тогава да изритаме дядо Коледа Ма как така! Това би било дискриминация спрямо геронтофилите!

#14 tipin 21.12.2011 в 00:29:32

"Весела Скръбна", май ти пишеш "глупосит" по форумите. Правиш ли разлика между "създаден в сегашния му вид от Кока Кола" и "създаден от Кока Кола", или просто си тъпичка...

#15 Sevar 21.12.2011 в 02:38:58

Добре де, ако приемем, че дядо Коледа е с определено психично заболяване, изхождайки от мрачното му и неясно минало в далечния север, то логично е Снежанка да е някакъв вид медицински работник , който го наглежда , не бива да се отхвърля и тази версия. Тиха и дискретна с необходимите лекарства в чантичката около него . Той може да е луд но за сметка на това е super star и изкарва пари, дори само с името си !

Новините

Най-четените