Чесън с аромат на контрабанда

Шведските власти издадоха международна заповед за арест на двама британци, за които се подозира, че са внесли незаконно чесън за 10 млн. евро в Европейския съюз през Норвегия. Защо престъпниците биха правили това нещо?

Според прокурорите, в случая става въпрос за една от най-мощните контрабандни схеми в цяла Европа. Обвинението смята, че двамата заподозрени са натрупали милиони евро, като са вкарвали незаконно китайски чесън през Норвегия в Швеция.

Евтропейският съюз налага мито от 9.6% върху чесъна, който се внася от страни, които са извън общия пазар. Схемата на контрабандистите е следната: чесънът пристига в Норвегия, която е извън ЕС и няма вносно мито. След това той се прекарва през границата с Швеция и достига да всички останали страни от съюза с камиони, без да е платено никакво мито.

Това не е първият случай, когато контрабандата с характерен аромат влиза в новините. През декември 2012 г. мъж от Западен Лондон получи 6-годишна ефективна присъда заради контрабанден внос на китайски чесън във Великобритания. Муругасан Натараджан и асистентът му Лакшми Суреш бяха осъдени за това, че са избегнали плащането на 2.5 млн. евро мита, като декларирали, че не внасят чесън, а джинджифил (за него не се плаща мито - бел.ред).

През март 2012 г. шефът на най-големия производител на плодове и зеленчуци в Ирландия също беше осъден на шест години лишаване от свобода заради измама на стойност 1.6 млн. евро. 46-годишният Пол Бегли внесъл 1000 тона чесън, които по документи се водели ябълки.

Според Павел Борковец от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ „нередностите" с китайския пресен чесън датират още от 90-те години. По думите му по-мащабните злоупотреби започнали през 2001 г., когато, освен митото, ЕС започнал да налага и допълнителна такса от 1200 евро за тон.

Целта на мярката била да бъдат защитени европейските производители на чесън. Те са основно от Испания, но има също в Италия, Франция, Полша, Унгария, Румъния и България. Поминъкът им е сериозно застрашен от Китай, който е завзел около 80% от световния пазар на зеленчука чрез нереалистично ниски цени. Допълнителната такса не важи за вноса в рамките на годишната квота от 58 870 т. (за Китай се полагат 33 700 от тях). Азиатската държава е произвела 18 560 000 тона чесън през 2010 г.

Борковец обяснява, че всеки контрабанден контейнер пресен чесън удря джоба на ЕС с 30 000 евро пропуснати митнически такси. По думите му схемите за нелегалния внос са се променили през годините. В началото се подправяли документите за произхода на китайския зеленчук, който се представял за турски, египетски, йордански или марокански, тъй като ЕС има преференциални споразумения с тези държави и митата са по-различни.

По-късно контрабандистите представяли пратките за други плодове и зеленчуци, които не се облагат така строго - ябълки, лук или джинджифил.

В последно време контрабандата е станала пълномащабна - не се декларира нищо при влизане в ЕС или по документи се води, че стоката ще минава транзитно през съюза.

От ОЛАФ коментират, че контрабандата е довела до загуби в размер на милиони евро, а също и до индиректните щети за икономиките в резултат на нечестната конкуренция и загубата на пазарен дял за европейските производители. Най-тежко са засегнати тези във Великобритания, Полша и Италия.

Новините

Най-четените