Протест срещу протеста на студентите

На 23 март, петък, е заплануван, засега само по Фейсбук, "Протест срещу вечерния час в Студентски град". Протестът идва като реакция след решението на Съвета на ректорите за въвеждане от 5 април на вечерен час.

Къде бяхте, когато ви вдигнаха таксите за поредна година?
Къде бяхте, когато намалиха парите за образование?
Къде бяхте, когато намалиха стипендиите?
Къде бяхте, когато цяла България видя за далаверите в университетите?
Къде бяхте, когато министър-председателят на България Бойко Борисов, каза "студентите да спрат да скачат"?
Къде бяхте, когато същият посочи пътя на студентите: "Станете овчари"?
Къде сте, когато цялото образование: от некадърното финансиране, до мръсните тоалетни, от безперспективността на образованието до неслучилите се практики и стажове в университета, е тиня, от която няма измъкване?
Какво правите, когато виждате, че Студентски град е една грейпфрутена шайба, в която въртиш и където и да извадиш език, ти изтръпва устата от чалга, дюнери, боклуци, дупки по улиците?
Какво направихте, за да стане Студентски наистина град на студентите?
Или просто си казахте: "Така е било и така ще бъде, аз не мога нищо да променя, защото съм мишка"!
Какво правите, когато в общежитието ви бръмчат ежедневно и ежечасно буболечки, паяци и плъхове?
Какво направихте, когато видяхте килията си, тоест стаята си?

Протестирахте ли при домакинката?
Протестирахте ли при ректора?
Протестирахте ли пред министерствата?
Протестирахте ли пред парламента?

Протестирахте ли някога ЗА нещо изобщо?
Протестирахте ли ЗА ремонтиране на общежитията?
Протестирахте ли ЗА изграждане на спортни площадки и библиотеки, на книжарници и студентски центрове?
Протестирахте ли ЗА по-качествено образование, за истински реформи?
Протестирахте ли някога ЗА БЪДЕЩЕТО СИ?

Безразборното пускане на всеки човек в блоковете в Студентски град не е проблем, нито вечерният час ще промени ситуацията. Студентите ще си влизат съвсем спокойно, или с карти или с картата на някой друг.
Просто едни хора, на по-горните етажи, си тренират говоренето, замайвайки ни, че уж "оправят" работата.

И докато ние се хващаме на тяхната безотговорна реторика, измествайки проблемите към тема, която само и единствено ще ни направи смешни пред цялото общество, нито Студентски град ще бъде на студентите, нито висшето образование ще бъде качествено.

Някой трябва да разреши проблемите ни. Този някой сме НИЕ!

#1 Оня Дето Го Трият 20.03.2012 в 11:21:26

Ако някога ми е харесвала на 100% една статия в Уебкафе - Тази е!

#5 Ra-ra-riot 20.03.2012 в 12:33:01

Поредната статия, писана единствено за да провокира. Вместо да питате какво направихТЕ ВИЕ, защо някой не си зададе въпроса какво направихме НИЕ, докато можехме? Мисля, че отговорите не се различават особено. Айде преди да гледате в чуждата купичка, да погледнете малко в своята?

#7 lele male 20.03.2012 в 12:47:25

За статията! Протестиращите - айде на свободен наем! И нашата къща/кооперация, въпреки,че е семейна се заключва в 22.00 часа. По наредбата на столична община се пази тишина след 22.00 часа.. както и от 14.00 до 16.00 ч. Радват ме младите, будни хора, но не и лигавите безделници... в каквито сме ги превърнали ние - техните родители... за съжаление

#8 Bobby_gBG 20.03.2012 в 12:47:46

Много точна статия. Тъпите алкохолизирани чалгари направиха опит да им орежат малко (не много, защото едва ли ще спре много злоуми вечерния час) простотията, и аре на протест че не ги оставят да си бъдат боклуци на спокойствие... Там расте една жалка неграмотна невежа пасмина. Тъжна работа...

#9 Bobby_gBG 20.03.2012 в 12:52:10

Това са ПЪЛНОЛЕТНИ граждани. Все едно на вас да ви сложат вечерен час или в кварталния супер да не ви дадат алкохол. Просто няма как да стане и всички го осъзнават прекрасно (или поне би трябвало). ----------------------------------- Защо пък не? Нали си чувала принципа "моят дом - моите правила"? Който не му изнася - да се изнася. Както родителите налагат правила на пълнолетните си деца докато живеят в техния дом, така и университетите имат право да наложат правила на студентите които живеят в техния дом(общежитията). Който не му харесват правилата - отсвирва евтиноно но регулирано общежитие, и заминава в квартирата където няма ограничения - може да си прави каквото иска, цената на наема също е неограничена. Негов избор.

#11 Evil Trin 20.03.2012 в 13:20:10

Всъщност, те не искат на свободен наем не защото толкова не могат да си го позволят, колкото защото им е пределно ясно, че никой няма да ги остави да си правят, каквото си поискат. Нито хазяинът ще търпи да му унищожават имуществото, нито съседите ще понасят безропотно еженощни пиянски оргии, трещяща чалга и други зулуми. - Ще викат полиция (която, ако са достатъчно настоятелни по телефона, ще идва и ще прави проблеми на купонясващото "бъдеще на България"), ще се разправят и накрая ще ги изгонят. Докато в т.нар. Студентски град хем чалгарниците са им под гъ... носа, хем алкохолните магазини са на всеки ъгъл и денонощни, хем могат да си пият и да се бият всяка нощ и никой нищо да не им казва. И мисля, всички сме наясно, че нито вечерен час ще ги оправи, нито глоби, нито гонене... Опущена работа и това си е. И аз съм била студентка, и аз съм живяла на общежитие, и ние сме се забавлявали и сме си правели купони, но понеже университетът е частен, платен и с много строги правила, подобни изстъпления не е имало. А в правилника пишеше, че за сбиване директно изключват. Вътрешният ред в общежитията беше железен и се спазваше... Жал ми е само за тези студенти, които наистина искат да учат и да се развиват, но поради финансови причини са принудени да живеят в този зоопарк, наречен "Студентски град".

#12 Borracho 20.03.2012 в 13:26:41

Като не им изнася на тази чалгизирана пасмина "студйенти" - да си наемат квартира сами и няма да имат проблеми с вечерния час.

#13 No name 20.03.2012 в 13:26:53

Щом мама и тате нямат пари за квартира, Геренова, тогава ще спазват правилата за вътрешния ред на общежитието. Елементарно! Ако не го спазват - аут!

#14 Оня Дето Го Трият 20.03.2012 в 13:36:19

Въпрса тук не е до цената на наема! Въпроса е, че се протестира за тъпи неща, а се проспиват важните! Както ако си спомняте се нададе вой, когато щяха да забраняват варенето на ракия, но се дреме по цяла година когато се вземат всякакви вредни решения..

#16 Архангел 20.03.2012 в 13:59:12

Не разбирам какво толкова има да се правят купони дао зори и да се вдига шум при положение, е болшинството студенти иска това?! А за тея които искат тишина и спокойствие винаги има вариант.Винаги е имало блокове за семейни, където се настаняват и несемейни разбира се.Ако някой толкова е придърпал да живее на тишина спокойно моей да се уреди А и вие като бяхте студенти не правихте луди купони, не с енатискахте ппо стълбищата и не се напивахте?Айде бе! Знам какво беше преди в обшежитията преди 15 години и какжо е сега-сега е много по-културно, за мое съжаление. Между другото задоволени ли сте/става ли ви още? Защото когато човек не може да се наслаждава на разврата почва да ставаяростен борец за морал!

#17 lele male 20.03.2012 в 14:17:50

@ Архангел, ша ма прощаваш ама голяма глупост каза... И Теа ... с това: ”... а оргиите и битовия алкохолизъм го забравете!!!” Теа, трябваше да добавиш - а оргиите и битовия алкохолизъм го забравете... за дъртаците ги оставете! И въобще не съм яростен борец за морал! Хахах.. Бурно е морето на равнодушието...

#18 lele male 20.03.2012 в 14:24:15

П.С. Нали имаше различни видове"Напиване", та студентите в Студентски град се напиват от вида "Колумб": Не знаеш къде отиваш, но все пак пристигаш. Не знаеш и къде точно си отишъл, обаче пътуването го плаща държавата.

#19 Mr Norris 20.03.2012 в 14:24:58

@Архангел Като ти гледам правописа, сигурно не си и спомняш какво си учил, докато си се напивал и натискал по стълбищата на студентските общежития. "Защото когато човек не може да се наслаждава на разврата почва да ставаяростен борец за морал! " ... хахахахаа Направо можеш да се прекръстиш на "Развратонасладителя"

#22 lele male 20.03.2012 в 15:19:14

Свети Махмурлук да се свети над всички наши студенти!

#24 корейче 20.03.2012 в 16:00:26

Така, вече съм изказала мнението си в една друга тема относно вечерния час за пълнолетните. Но имам чувството, че хората си нямат представа за какво става дума - сега след 12 щели да забранят на външни хора да влизат - ами добро утро, то и досега си беше забранено. Щяло да се влиза само с магнитна карта - ми браво, то и сега само така се влиза, не само през нощта, но и през деня. Голяма реформа, голямо чудо. Нямало да могат гости да идват след 10 - сега не могат след 12, и какво от това? В повечето блокове портиерите не разрешават купони със силна музика след 12,30 - музиката трябва да се намали. Така е в повечето блокове на СУ. Какви промени, каква реформа!!! Революция направо, чудо невиждано. А това да не могат външни хора да влизат след 12 е за да не би някой да живее там нелегално - в най-лошия случай ако те хванат, плащаш си нощувката и това е. Което е пълна глупост, но е факт, че го има. Тъй че хайде по-леко, моля, нищо не се променя реално, само дето вече ако портиерът е заспал по време на нощната смяна, трябва да го събудиш, за да се прибереш след 12, да му покажеш личната карта и пропуска (лични данни, нещо???) и по-трудно ще си вкараш гаджето в 1 часа да спи при теб. Това е великата разлика. И студентите с право протестират - това е най, ама най-глупавата възможна мярка, която можеше да се вземе, която никакви проблеми не решава, а само ограничава свободата и застрашава личните данни.

Новините

Най-четените