Истинската причина за оставката на Чък Хейгъл

Оставката на американския министър на отбраната Чък Хейгъл предизвика поредица коментари в западните медии - от една страна той не се справяше достатъчно добре в Пентагона със следването на политиките на Обама, но от друга, оттеглянето му ще бъде предизвикателство пред президента, който очевидно ще разширява военното присъствие на САЩ в Близкия изток.

Когато преди месец станаха ясни критиките на Чък Хейгъл към американската стратегия в Сирия, той коментира, че по-важно е това, че е бил искрен и директен в препоръките си към Националния съвет за сигурност. Отговорът на Белия дом определено не демонстрира същото.

Според в. New York Times на Хейгъл е оказан натиск, за да подаде оставка. След по-малко от две години на поста, той изглежда изгуби доверието на президента Обама, пише изданието, като уточнява, че това не е същността на проблемите на правителството в сферата на отбраната.

Според изданието то се основава на факта, че президентът и политиката за национална сигурност често са непоследователни и непостоянни във време на нарастващи международни предизвикателства, особено в Ирак, Сирия и Афганистан. Съществена част от проблема при работата на Хейгъл е, че след назначаването му неговата мисия се промени.

Той беше избран да ръководи прехода към мирновременни въоръжени сили и намаляване на разходите за отбрана. В интерес на истината трябва да отбележим, че Хейгъл всеотдайно се зае да изпълнява политиката на Обама за по-голям военен, дипломатически и икономически ангажимент в Азия и посвети много време, фокусирайки се върху този приоритет. САЩ обаче се върнаха във войната в Ирак, Сирия и Афганистан и Обама изглежда реши, че не може повече да зависи от Хейгъл да ръководи тези битки, предизвикали ожесточени дебати в правителството му.

Хейгъл в сянката на Кери и Демпси

Уважаван ветеран от Виетнам, Хейгъл е представител на изчезващия вид умерени републиканци, чиито независимост и предишно желание да оспори републиканските позиции за Ирак, санкциите над Иран и други въпроси, заслужават уважение. Въпреки това той имаше затруднена комуникация с администрацията на Обама и позициите й, а Джон Кери и Мартин Демпси все по-често успяваха да изразят американската военна стратегия.

Това, че Хейгъл се оттегля от поста, стана ясно. Но зад похвалите на дейността му незапознатите със ситуацията не разбраха къде е сгрешил.

„Чък беше примерен министър на отбраната", каза Обама по време на странната церемония по освобождаването на Хейгъл в Белия дом. Той е човек, който служи компетентно и заслужава уважението на президента, допълни и прессекретарят Джош Ърнест.

Но зад завесите, е ясно, че причината да бъде принуден да напусне поста си е друга - неговото отношение към политиката на САЩ в Близкия изток. Чък Хейгъл е вън от играта. Въпросът кой ще дойде на негово място остава отворен, но едно е сигурно: ще бъде човек, който настоява повече, а не по-малко за война, посочва в. Guardian, с което се включва в хора на мненията, че военните действия на Обама в Близкия изток ще се разрастват.

Заради оттеглянето на Чък Хейгъл в. Washington Post сравнява Обама с Джордж Буш

По ирония на съдбата Обама се видоизменя в президента, срещу чиято външна политика преди време води кампания. Вчера президентът уволни шефа на Пентагона след тежко поражение на междинните избори на шестата година от управлението си, точно както направи Буш с Доналд Ръмсфелд.

Освобождаването на Ръмсфелд доведе до увеличаване на американското присъствие в Ирак, а оставката на Хейгъл идва сред признаци за разширяване на ролята на американските войски в Ирак и Сирия.

Това означава, че наследникът на Обама ще наследи и война в Близкия изток. Чък Хейгъл е просто първата политическа жертва на кризите, обсадили тази година американската външна политика.

Новините

Най-четените