"Протестиращи родители"? Друг път!

"Родители протестират срещу съдържанието на учебниците", тръбят медиите.

В репортажи и преки включвания граждани и репортери в хор "алармират", че учебниците са "обезличени от българщина" и не учат децата на родолюбие. Съобщават ни с трепет, че родители заплашват да спрат децата си от училище, защото не са съгласни с недостатъчно кървавото представяне на турското робство, не искат децата им да учат за циганските, еврейските и арменските празници, а отгоре на всичко имало и американски (индиански) приказки.

По bTV разтревожена репортерка коментира: свикнали сме ромите да спират децата от училище, но не и българите. За да се маскира циничният опит за злоупотреба с темата, са добавени и напълно основателни и общоизвестни критики към учебниците - че са сложно написани, с твърде много материал и пр.

Ще пренебрегна изобщо темата за основателността на родолюбивата паника. Да не говорим за ултиматума учебниците (тези "парцали" по думите на инициатора на протестите) спешно да бъдат пренаписани. Не защото темата за това какво и как учат децата не е важна, напротив.

Като майка на две деца добре познавам съдържанието на учебниците, които се развяват от екраните. Но има няколко важни въпроса, които бяха напълно пренебрегнати в медийното отразяване на "родителските протести":

кой говори, защо това и защо сега.

Лидер на неколцината родители от Варна, които създадоха медийната шумотевица, е варненският общински съветник Костадин Костадинов - бивш заместник-председател на ВМРО-БНД и настоящ лидер на партия "Възраждане", учредена миналия август.

Костадинов нашумя миналия юни, когато след наводненията във Варна обвини циганите, че не участват в доброволческите дейности и ги нарече "паразити" и "нечовешка сган". През октомври отново влезе в новините заради боя с Веселин Марешки.

От блога на Костадинов лесно може да се добие представа за мирогледа му - силно люби България, силно мрази небългарското (циганите, исляма, ЕС, САЩ).

Има я и онази така характерна за българските националисти привързаност към Русия: "Посещението на руския министър-председател Владимир Путин отново даде възможност на най-комплексираните български политици да се изявят. Пак се започна (ако въобще някога е спирало) повтарянето на мантрите за енергийната зависимост, какво щели да кажат нашите партньори на запад, как трябвало да търсим алтернативни източници на енергия, колко недемократична страна е Русия, какъв диктатор бил Путин, колко изостанали били руснаците, как не са ни освободили, а са ни поробили и прочие и прочие глупости."

Макар уебсайтът на партията да не дава информация за ръководството и членовете й, в рубриката контакти откриваме, че координатор на ПП "Възраждане" за Варна е Цончо Ганев, заместник-кмет на варненския район "Младост".

Именно Цончо Ганев е най-показваният по телевизиите и най-речовит възмутен родител. Не видях репортаж, в който той да е представен като член на политическа партия.

Самият Костадинов е обявен просто с името си или като "родител". В повечето дописки по темата също се използва обобщеното "родители".

Струва ми се очевиден опитът на новоизлюпените националисти да яхнат вълната на патриотичната мода, в очакване на местните избори наесен. Напълно необяснима обаче ми изглежда готовността на медиите да участват в кампанията на партия за набиране на евтина популярност.

Всички посочени от мен факти са общодостъпни и се откриват при обикновено търсене в Google, не е нужно да се провежда журналистическо разследване.

Но не може да се очаква и зрителят (читателят) да си го направи сам. Не може действащи политици да бъдат маскирани като "родители" и да получават правото необезпокоявано да говорят нелепости от името на "българите".

Ние наистина, отчаяно и спешно имаме нужда от промяна в учебното съдържание и изобщо от пълен обрат в начина, по който се мисли, организира и провежда образоването. Но не и ако фокусът се измества към „липсата на българщина в учебниците". Не и с патриотарски крясъци и ултиматуми.

Можем само да съжаляваме, че не видяхме същия „родителски" патос по отношение на премахването на компютърното обучение в училищата, например. Може би ако имаше „протестиращи" медиите щяха да обърнат повече внимание на темата.

Но в българщината има далеч повече предизборен хляб и тепърва ще му сърбаме попарата.

#1 Bono-2 23.01.2015 в 13:08:37

Веско Марешки нали му беше докарал комоцио на господина. Явно нещо по-сериозно ще да е било, щом още го държи...

#2 тинчо 23.01.2015 в 14:02:37

Имам чувството, че всичките ни кадърни журналисти(а и те не са много) се подвизават само в мрежата. Колко е трудно да забиеш един такъв "измислен" протестиращ, или клоуни като сидеров с няколко въпроса и да покажеш, колко е жалък всъщност. Така наречените ни журналисти са нищо повече от едни сеирджии, на които им текат лигите при всеки измислен скандал или някоя жестока трагедия.

#4 Fedar 23.01.2015 в 15:07:15

След като Ралица Ковачева е проучвала блога и миналото на Костадин Костадинов, нека и ние проучим коя е Ралица Ковачева... Член на Гражданския съвет на Реформаторския Блок (http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/reformatorite-obiaviha-svoia-grazhdanski-syvet-5993361) Член на чуждо НПО (http://www.ngobg.info/bg/search.html?Member=%D0%A0%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0&MemberType=Members) Участник в конференция "„Турция и Европейският съюз – формули за общо бъдеще” (http://www.ngobg.info/bg/messages/2449-европейският-институт-за-стратегии-и-политики-организира.html)

#5 Xaoc 23.01.2015 в 15:30:48

Демек подлога на НАТО и Турция. Защо ли не се учудвам?

#6 Гризли 23.01.2015 в 15:58:21

Ами то с тази етническа търпимост и толерантност съвсем скоро може да забранят и използването на думата "българин", например... Хубаво протестират родителите, че българщината все повече изчезва от училище! Това си е факт, който ще става все по-очевиден.. Сестра ми живее е Америка, децата й учат там, разбира се. И всяка сутрин започват училищния ден с изпълнение на химна и ръка на сърцето. Някой да ги е обвинил, че това е пропаганда и че промиват мозъците на децата от ранна възраст?! Не, всички американци го смятат за нормално... Даже за задължително! Защо това да не може да стане и тук? Защо да не учим децата от ранна възраст коя е родината им и защо заслужава уважение? Защо при всяка новина за протест срещу изчезващата българщина винаги се появява дежурната тема от такива другарки?!

#7 Eleiko 23.01.2015 в 16:44:54

Г-жо Ралица Ковачева, бих ви предложил да излезете на открит дебат по този въпрос с г-н Костадинов, но знам, че няма да намерите тази смелост в себе си. По-лесно е да се скриете зад безлична статия и да нападате хора, с непозната за вас идеология. Само една препоръка относно "опитът на новоизлюпените националисти да яхнат вълната на патриотичната мода" - запознайте се с делата (които не сте гледали по телевизията и не са раздухвани от разни "празни" хорица) и ангажиментите на г-н Костадинов през последните няколко години, замислете се ... и се засрамете.

#8 Bulgarski_Colombiec 23.01.2015 в 16:48:59

Правилно протестират родителите ....

#9 bobib 23.01.2015 в 17:14:57

Както беше някога при комунизма - след някое събитие, когато Партията не е убедена, че населението се ориентира правилно кое е по партийната линия и кое - не, в "Работническо дело" правилните другари пишеха един идеологически верен текст, по който цялата страна да се строява. Сега, когато подир събитие има опасност населението да не се ориентира правилно, се появява правилната другарка Ралица Ковачева да му даде опорните цивилизационни точки, сверени и профинансирани в американското или друго някое посолство, за да постави нещата на местата им.

#10 bobib 23.01.2015 в 17:17:56

А Ралица Ковачева е гражданин журналист, от гражданския съвет на Реформаторския блок, където повечето са на месечна хранилка за прослужена дейност, като кученца, в организации от рода на "Америка за България".

#12 Fedar 23.01.2015 в 17:32:09

След като видяхме коя е Ралица Ковачева, нека видим кой е Костадин Костадинов... - През 2004 г. снима авторски документален филм за българите в Албания, а през 2005 г. прави поредица от документални филми за българите извън днешните предели на България под заглавието „Един народ сме” (за българите в Егейска Македония). - Автор е и на документалния филм „Забравена земя”, посветен на българите в Северна Добруджа, заснет през 2009 - Голям е приносът му за подготовката и издаването на Алманах "Македония" - През 2008 г. със съдействието на общинска библиотека „Искра” - Казанлък издава и книгата „Българският гарнизон в Солун”, написана от генерал-лейтенант Велизар Лазаров, първоначално издадена през 1929 г - През 2010 година публикува книгата си „Българската национална идентичност на славянското население в Македония“ - През 2011 година издава филм и книга „Третата национална катастрофа“ относно демографската криза в България - Не членува в никакви НПО-та, не е грантополучател на чужди фондации, в момента не е член на никоя партия (напусна ВМРО по свое желание, като протест срещу безпринципните коалиции, в които влиза партията). ..... Наистина, биография и личен принос, характерен за "новоизлюпен националист", който обича "да яхва вълната на патриотичната мода".

#13 Шебек Хасан 23.01.2015 в 17:59:02

И кво викаш сега Раличке? Значи щом тоя човек е от ВМРО и не е "истински родител" значи няма проблем, че учат децата ни, че българина се е чувствал супер, пърфект и куул под ярема на Османската империя и е нямал нищо против да му унищожат държавата и да му потурчат почти половината генофонд. Ето заради такива тъпи и заблудени парчета хората си спомнят с умиление за соц времената. Не че не знаят, че и тогава имаше сума ти идиотщини, ама поне имаше някаква грижа за род и родина. Сега такава "демокрация" се насажда, че все едно българщината е равна на тоталитаризъм и комунизъм, а това да се гавриш с всичко българско е евро-атлантическо, демократично, европейско, западно и въобще така се прави кариера и се цоцат пари, предимно от чужбина. Стигнахме до там, че НПО-тата да ни изпратят някакъв арабин, дето ни обяснява, че Левски е арестуван престъпник и че българите са просто поредния етнос населяващ тази територия и трябва да свикваме с това. В Гърция миналата година уволниха журналист, който в национален ефир си позволи да каже Истамбул вместо Константинополи. Ама там демокрацията и "евро-атлантическите ценности" се пречупват първо през призмата на националните интереси, а после ако остане нещо, дето се казва, се мисли за "международната общност" и Европа. У нас демокрацията се изражда в най-долен слугинаж, сляпо подражание и дупедавство.

#15 Rowan 23.01.2015 в 21:04:34

Едно време троловете стояха в сенките и атакуваха коментиращите, а не коментарите им. Гледам трол-журналистите правят същото. Троловете инстинктивно предизвикаха отхвърляне от масовия читател/коментиращ, но трол-журналистиката тепърва ще разбере това. Ралица, Ралица, на нищо вече не ви учат в тези ойро-УСА колежи. По добрите традиции на товарищ Сталин, тази статия трябваше да посее съмнение, а не да развенчава Костадинов. Кажи, че сестра му е ку*ва, па го остави той да обяснява, че няма сестра. Пък така, с агресивната пропаганда, ядоса коментиращите, разровиха се хората и мнозина видяха, кой ти плаща заплатата и какви други неща е вършил Костадинов. Последно, реклама ли искаше да му направиш или да го злепоставиш? ПП: А "НПО" вече се утвърждава, като нещо отровно, вредно и антибългарско. Преди половин година ми бяхте безразлични, сега съм убеден, че сте раково образувание с метастази.

#17 StS 23.01.2015 в 22:17:00

Г-жо/г-жице Ковачева, преди да твърдите, "че не видяхме същия „родителски" патос по отношение на премахването на компютърното обучение в училищата", трябваше да погледнете в сайта на ПП "Възраждане", който уж така щателно сте прегледали, за да формулирате някакво мнение по въпроса. Трябваше, защото щяхте да откриете следното: "Информатика? Иновации? Не, по-добре овчари!" - http://www.vazrazhdane.bg/informatika-za-ovchari/

#19 Шебек Хасан 24.01.2015 в 02:16:30

Много ми е чудно тая шматка, канъв патос е видяла в днешното изказване на агент Павел в Народното събрание.

#22 скучко 24.01.2015 в 12:20:17

6 Гризли | 23.01.201515:58 Гризли, нищо лично, ама отговора на въпроса който задаваш се крие в информацията в постинга ти. Казваш, че племенниците ти са в Америка, учат в американски училища, пеят сутрин американския химн с ръка на сърцето и наричат себе си гордо Българин. Моите деца пък (да са дълги години живи и здрави), учиха и работят в България, не съм ги учил, или съм чул да пеят с повод и без повод нито българския нито, който и да било друг химн освен хубава рок музика, не се бият по гърдите и скандират с повод и без повод Болгар, Болгар. Не , те просто живеят,работят забавляват се във и за България.

Новините

Най-четените