Беззащитните хора на Северозапада

В селата и в градовете на Северозападна България, административно съшити като общини и области, мъчително гаснат сред нищета и мизерия в последните си години, месеци и дни, беззащитните хора.

Деца, родени без брак, се раждат и оцеляват. За да ни върнат с години и десетилетия назад, когато към бременната жена имаше истинска грижа от всички. Новородените деца бяха може би истинското щастие. Днес невръстни дечица, за които се грижи само майката или са изоставени на възрастни хорица, има навсякъде.

Медицински грижи за децата има: ако има кой да ги заведе на лекар и ако има пари за път, за лекарства. Децата с вродени труднолечими заболявания са за грях - да се добереш до лекарства, за тях е героизъм.

Безпризорни са децата ни наистина. Има много: бездомни, мърляви, просещи, крадящи циганчета. И те са божи грях. Но истината е, че Северозападна България е онова кътче от природния рай, в което да растеш без родителите, си е истинско детско нещастие. Останали само на грижите на отрудените, вече изнемощели ръце на бабите - това са децата ни. Гурбетът, този единствен начин на препитание, ги е оставил без родители.

За грехота са и хората на трудоспособна възраст. Ако измолят някъде някаква работа и ако все пак, някога нещо им платят, когато и колкото и да е, все е нещо. Това е единственото им препитание, дано го има.

Програмите за временна заетост и разни други модерни думи си имат истинско, човешко име - подаяния. Малкият и среден бизнес са една натрапчива фраза, повече от невъзможна, любим фалшив лаф на политиците.

Остарелите, грохнали от труд и грижи възрастни хора, едва кретащи за хляб и мляко, често - на вересия, също са част от днешния ден на Северозапада. Крепи ги една все по-гаснеща надежда - ще си дойдат децата. Едно очакване, завършек на достойно изживян живот. Всъщност, самотните възрастни хора са корави, дълбоко в себе си таят с никого несподелената, единствената останала им мечта - дано децата си дойдат за погребението.

Всяка трагедия си има своя истински ужас. С всеки ден, с всяка нощ все повече стават беззащитните хора на Северозапада - онези, които старостта и болестите са превърнали и превръщат в затворници.

Безпомощно и безропотно, приковани на леглото, те чакат само сетния си час и мълвят тихо, скръбно, само на себе си - дано по-скоро мама ме прибере там, горе, при нея. Тях и линейките не ги искат. Чака ги самотно погребалната каруца.

Изборно време е - с 23 лева се повишиха пенсиите. Ще има и еднократна помощ. Така са я нарекли, за да не се надява някоя бабичка, че и друг път ще има - това е. Еднократно. Нещо като подготовка за отвъдния свят.

Само след месец домовете на прикованите от болести, тегоби и старост възрастни хора ще оживеят. Пред къщите ще наспират лъскавите автомобили на подвижните изборни секции - правото да избираш, казват, било свещено право. А пита ли някой беззащитните хора на Северозапада колко много са далече в грижите и в мечтите си и от магистралите, и от европейския социализъм. Тежко им е дереджето, друго им е на тях гайлето.

#2 Borracho 04.04.2013 в 18:14:10

Ама пък пият ракия с литри, направо от буркана! Корупцията е ежедневие за всеки, шуробаджанащината също.

#5 DonTsetsi 04.04.2013 в 19:49:20

Коментарният гений ще се изкаже пак. Ще види света колко е зле в сравнение с НЕГО. Ще се поучат хората и ще се оправят сами! Ще видят, че те съжаление НЕ заслужават, че всички до един, без значение по каква причина са в сегашното си положение, не заслужават по-добро, защото те не са НЕГО. Това беше саркастично изказване за поста под мен, ако се чудите.

#9 koya sam? 05.04.2013 в 01:09:47

Всичките изказвания дотук са верни! Аз съм била там и то не малко време. Да, много е тъжно и тежко. Но не само хората от Северозапада казват "мамо ела ме прибери". Цялата ни държава е за окайване. Това е истината.

#10 VL-2 05.04.2013 в 01:22:17

Ти си била там, а ние живеем тук. Монетата има две лица. Мотото на региона е "Ебал съм го!" Подходящо е за каквото и да е важно събитие. Наемните трудови отношения се определят с "Язе за толку нема 'а работА!" Колкото и да е "толку" то се е малко. Отделно, че сичкото пустиняк (и язе сум пустиняк, естестФено) се нещо му не изнаса. Ни у къщи, ни у рабоата. Та жаленето е убава работа, ма оно нйе е за назе, пустиняците! Оти само те тука съм видел ора, дека им е важну 'а са важни барем у собствените си очи. Дако и да са ебати и пустиняците как и да ги гледаш. За верните места на ударенияте се допитайте до "Речнико на Баце". Оти нема 'а ви наливам грамотност сеги баш.

#11 deowin 05.04.2013 в 01:32:39

skd911, като чета неща като втория параграф на мнението ти ме побиват тръпки. От силна, дълбока, всеобхващаща погнуса. Или ти не си човек, или аз не съм. Не може да сме и двамата.

#12 koya sam? 05.04.2013 в 01:36:23

Била съм там след университета. Работих в този край няколко години. Всичко е абсолютно верно за характера и т.н. Но и сега като ми се случи да ида ми е мъчно за тези хора. То за цялата страна ми е мъчно, не само за тях. И си задавам въпроса: "защо я докарахме дотук?" А що е това "пустиняк" оставям на теб да обясниш на публиката тук. Не яе не знам какво знаяи тази дума

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 05.04.2013 в 01:58:45

Вчера се прибрах от там, ходих на гости. Резерват "Северозапад", с това се изчерпва всичко. И "Ивицата Газа", защото били "на гАза на географията". Питах моите приятели, защо е така, и в останалата България е трудно, но там е пълна разруха. Та те ми отговориха, че сами са си виновни. "Всичко що е за крадене сме го оползотворили. Ако се направи една сметка за пътища, за пари за ремонти в региона, изхарчили сме пари за пет магистрали "Видин - Малко Търново". Само че парите са в джоба, а не на пътя. По пари от еврофондове сме номер едно. Всяка пролет се оре, правят се снимки, вземат се едни субсидии и никой, ама никой нищо не върши."

#15 Оня Дето Го Трият 05.04.2013 в 08:36:38

911 "...Едни не хора, а уроди ни докараха до това състояние. ..." Пич, кои са тия уроди бе? Кои са и откъде са се взели, от небето ли ни паднаха или как? Знам колко е нелепо да си седя на удобно бюро и да размахвам пръст "Тия сами са си виновни", обаче нека ти дам нелепия пример как примерно виден депутат на този Северозапад в последните (и в следващите) 4 години е лицето Искра Фидосова. Тя там коли и беси. От нея се очаква и да решава проблемите на региона на теория. Но кой я е избирал? НЕ е паднала от небето. Въобще тоя народ непрекъснато избира идоти да го управляват, а после мрънкя, че някакви уроди са дошли да го съсипят. Същото е и на други места, но понежа за Северозапад говорим...

#16 VL-2 05.04.2013 в 10:26:50

Малеее, язе най-обичам, некви ора, дека са идвале тука саму на 'ксКУРзия да ми го обяснАт със сите пудробнусти. Чекай я да ви обясним! Пръву. Тука свестни нема. Оти? Е те така. Втору. Тука и свестен да додеш, мноу бръзу ше станеш пустиняк. (За пустиняците ще обясня отделно). Трету. Тука нема мисъл. Саму емоция. Четвърту. Тука сичку е на принципо "мой човек". Пету. Всека ситуация требе 'а се доведе до състояние "заеби". (Формата на глагола "еба" в резервата е толкова разнообразна, че може да се напише малка по обем книжка) И те така до сто и пето... Сега сериозно... Земледелците (аграрите) у региона сите са пълни пустиняци. На документи сеят по трима на едно и също място. Всичко им е да хванат субсидията. По документи бяха засели дунава, южните части на Румъния и даже връх Тодорини кукли. После дойде лошият зелен самолет. OO-GPS. Сичкото аграр го гледаше мръсно. След третата шльокавица искаха да го стрелят. Убиваше им далаверата със субсидиите. Даже същите аграри бяха направили сметка, че ако насеят с някакви измислени буклуци и нищо не се роди е оптимално за тях. Така или иначе, при измислената им организация, цената на която ще продадат каквато и да е продукция ще е на половина от тази на която са я произвели. Малко продукция, малко разправия, малко загуби. Тук да отвориш частен бизнес е мъртва изначално идея. Винаги ще е имало някъде в Ямбол един, дето го давал на други пари. Отделно, че тук се купува само храна. Всяка друга сериозна покупка се прави навън. Няма да си давам парите на пустиняци, я! Наемния труд. Ще дойде на работа ако е гладен. Днес. Утре, ако се е нахранил, ще закъснее. Отношението към ръководителя/началника. Е те тука е точно ЕБАЛ СЪМ ГО! Което в общия случай е обосновано, защото или е спуснат отгоре или е на човека човек. Защо се гласува за Фидоски и други? Защото това се нарича корпоративен вот. Не си с нас, значи си против нас. И цялата ти рода е на улицата. Не е само ГЕРБ. ЛИДЕР примерно е точно същото. Въпросът е колко човека на заплата държиш. Краденето. Не, тук никой не краде. Просто спасява нещата от погиване. В краен случай, от неправилна употреба. В съвсем краен случай... от лоши очи, ръце или там каквото си изберете. Резерват СЕВЕРОЗАПАД заслужава своето настояще! И бъдещето си заслужава! Също както и посредствеността си поиска ГЕРБ. И си го заслужава. Със се Фидоската... И пустиняк какво е. Абе, пустиянкът си е пустиняк. Който иска да се пропие със същността на това явление, нека заповяда. Ама първо език да научи, че ще му е трудна комуникацията с местните.

#17 lele male 05.04.2013 в 12:07:13

Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса... Из „Странникът”, Джубран Халил Джубран П.С. Много, много тъжна статия

#18 Дара 05.04.2013 в 13:07:56

За икономиката - отделно. Но какви са тези хора ( младите) които уж заминават на работа, а забравят да вземат децата си? Това означава , че не отиват , за да живеят нормално, а за да съберат " едни пари" , за да си накупуват "едни неща". Ако просто искаха да живеят нормално, макар и без да успяват да спестят, щяха да си вземат и децата, и родителите, че и кучетата и котките. Какъв е тоя манталитет, дето отивайки на работа в чужбина, вместо да осигуриш покрив, храна и грижа на децата и родителите си, отиваш сам и живееш като скот за да спестиш ?

#19 VL-2 05.04.2013 в 13:30:08

Прочитайки последните коментари, достигам до извода, че се изказват емоционални мнения, като се пропуска обективната реалност. Северозападният индивид е далеч от нормативно определеното понятие "човек". Той отива на запад за "да захване едни кинти". Той живее точно като свиня в кочина за "да не харчи едни кинти". Той ще се върне на село като "надипли едни кинти". Той ще си купи няколко крави "щото е напред с материала". Той ще е всяка вечер в кръчмата на "убавата маса". Там е, защото е "напрайл кинти". След някъде половин година "кинтите ще си заминат". Ще продаде кравите и пак ще е на "гурбет". Всичко това е логично, защото средата в която е поставен го изисква. Това са ценностите на местната система. За децата е все пак добре, че ги оставят на бабите. Така хем децата не започват да проституират от млади, хем на бабите се праща по някой лев за храна. Може да е грубо, но на който му се вижда лъжа, нека да дойде. Мога да му препоръчам дори села с нулева заетост и пълна кръчма. Да се пробва отвечер да пие една ракия там ... и после да сподели впечатления.

#20 мааму стара 05.04.2013 в 15:26:29

http://www.youtube.com/watch?v=R9OJUXOzNNE

#22 доцент по химия 05.04.2013 в 23:41:55

Добре де, аз все пак да попитам: Защо точно в този край БСП са най-силни?

#23 DonTsetsi 05.04.2013 в 23:57:37

Много хора обвиняват населението на северозападна България за това какви са пустеняци, простаци и дрън, дрън. Сега се сетих за един разказ, който съм чел преди доста години: "Глупавата марсианка" на Джон Уиндъм. Запомнил съм този цитат, който издава и основната идея на разказа: Нали сте виждали как някой старец просто си седи на слънце и пет пари не дава за нищо? Това не значи, че е изкуфял. Може и да е такъв, но по всяка вероятност би могъл да излезе от това състояние и отново да впрегне мозъка си в работа, ако е наистина необходимо. Ала в повечето случаи не смята за нужно да се насилва. По-малко главоболия, пък да става каквото ще. Ето линк, за който се интересува: http://chitanka.info/text/14464-glupavata-marsianka

Новините

Най-четените