Всички обичат чичо Чарли

Ако някой въобще би могъл оцелее като символ на мачовщината и сексизма в ерата на #MeToo, то това е Чарли Шийн.

Добрият стар чичо Чарли е от този тип "герои на нашето време", който е преживял толкова атаки срещу себе си, множество съдебни битки, клиники за борба с алкохолизма и дрогата, публични скандали, шумни разводи, проститутки и порноактриси, че сякаш е имунизиран срещу всичко, което светът може да му предложи като осъдителност и злобни коментари.

И причината за това е проста - явно или тайно хората просто го харесват такъв, какъвто е. Неговата звезда не изгря с "Двама мъже и половина", но именно там образът му стана иконичен.

Там Чарли Шийн не трябваше да пресъздава образ, а просто да играе себе си - с цялото си откачено поведение, "особено" отношение към жените, простащина и арогантност. Вярно, в малко по-смекчен вариант и с орязани сцени на насилие и гротеска, но все пак същият персонаж, когото феновете обожават да гледат.

Простото доказателство затова - рейтигните, които шоуто прави, докато той е на борда, както и фактът, че за времето си там той е най-високоплатеният актьор в телевизионен сериал - нещо, което определено не е малко.

Подобно на Доналд Тръмп, срещу когото вече се е изговорило толкова много, че нищо не може да смути наистина публиката, така и личния живот и скандалите на Чарли Шийн се знае в такива дълбоки детайли, че сякаш всички свикнаха с идеята, че той е любимото лошо момче на Америка.

Чарли е просто твърде чаровен, забавен и автентичен в собствената си лошотия, че почти всичко може да му бъде простено, просто защото е той и всички са му свикнали на поведението - индулгенция по навик.

Той е блудният син, когото всички обичат, стига да им не е в къщата за повече от няколко дни. Той е смахнатият чичо, който ти казва мъдростта за жълтия сняг и ти обяснява за ползите от стриптизьорките в живота на един мъж.

Именно тази комбинация от грубоват и леко просташки хумор заедно с откритото пренебрегване на общите правила, го прави толкова привлекателен и за аудиторията, и за самия Холивуд.

Добавете към всичко това и огромното му самочувствие, подправено с търсенето на победата и смелостта да кажеш в очите на шеф, когото не харесваш, че е идиот, и получавате един своеобразен герой. Вярно, със съмнителен морал, непристойно и дори откровено агресивно поведение, но с безкраен чар и създаващ усещане за бунтарство.

Затова и за мнозина той е едва ли не идолизиран като човек, който получава момичето накрая - и то не само едно момиче, а няколко. Само че тук със сигурност важи старата приказка, че най-добре такива идоли да ги гледаш само отдалеч.

Защото отвъд целият този мъжествен, свалячески, забавен и горд ореол се крие човек с тежки проблеми и неспособност да ги реши.

Човек, който по-скоро ще премълчи за това, че е заразен със ХИВ и ще продължи да прави секс наляво и надясно, докато някой не го издаде накрая.

А тогава вече е време за финалните надписи.

Новините

Най-четените