Синодът срещу йога? Аз съм за извънземните

На въпроса ми защо върху нощното си шкафче държи икона и статуя на Буда едно до друго, майка ми отговори „Не знам, аз съм за извънземните". Навремето ми се стори кощунствено, но днес „да бъдеш за извънземните" ми се вижда не толкова лоша идея.

Ерес ли е да държиш статуетка на Буда в дома си?

Сектанти ли са хората, които правят йога упражнения в дома си или в някой от многото фитнес центрове, които имат и (уж) йога учители?

За църквата не е Богоугодно децата да отговарят на въпроси за йога на матурите, затова и Св. Синод изпрати отворено писмо, в което осъжда подобни задания в изпит, част от светското образование.

И по силата на религиозния прочит на Библията онези модерни учения, които навлизат в обществото, действително са „парарелигиозни вярвания които водят до разпадане на личността, разрушаване на обществения строй и до дезинтегриране на държавата".

Четенето на отвореното писмо на Светия Синод обаче напомня за реч на Лютви Местан - изречения, в чиято словесност не може да се намери пробойна, но които носят назидателност и фалш.

Не знам дали е Богоугодно да погребеш либидото си, да потънеш в аскеза, да не споменаваш напразно името Господне. Вероятно да. Очевидно Богоугодно е (макар и на друг бог) и да умреш от дехидратация по време на Рамадан, защото не може да пиеш вода дори когато температурата навън е 50 градуса.

Призивът „Помогнете да открием семената на зловредните влияния върху подрастващите ни поколения и да ги изобличим" ме притеснява.

Не защото ми напомня Светата инквизиция, намирала семената на зловредните влияния на най-необичайни места. И не защото тези семена не трябва да бъдат разобличавани, а защото според Синода те са в йогата - впрочем практикувана от огромен процент от хората като набор от физически упражнения и нищо по-различно.

Връзката с Бог не изисква да полагаш в жертва езика, образованието, сексуалността или живота си. А възмущението на църквата от точно този въпрос издава нейното безсилие и напомня, че тя е загубила онази сила, която е имала навремето, защото Бог няма нищо общо с висшето духовенство - поне в България.

Ако за момент Неговите наместници на земята слязат от луксозните си автомобили, може и да видят кои са истинските семена на злото и да проповядват вярата там, където я няма - в гетата, домовете за сираци, психиатричните заведения, болниците, хосписите т.н.

Но за тази цел ще трябва да си изкалят обувките.

* Текстът на Цветелина Иванова е публикуван в Chronicle.bg

#1 daysydogy 26.06.2015 в 20:34:42

Но за тази цел ще трябва да си изкалят обувките. Не само ще си изцапат обувките , но и ръцете със сълзите на нещастието, а това не е богоугодно!!!

#2 daysydogy 26.06.2015 в 20:39:28

Най жалката пасмина в България е т.н. висш клир. Неделчо да стане патриарх, защото е атеист - това е резолюция на тато върху докладната кой да е следващият патриарх...

#3 Маймун 26.06.2015 в 21:13:46

Всъщност истинската цел на йога е да ви свърже с Бог.Но не свързване чрез религия. Връзка ,която сам изграждаш. Интуитивно. Затова толкова е и против синода. Намалят овчичките. Вместо да подхване темата за боговдъхновеното в радикалния ислям и отрязаните глави ,за които дават награда в рая.Но това е опасна тема.Там ти крещят фанатици в лицето, че и се взривяват даже.И Синод не пипа.

#5 Никой 26.06.2015 в 21:29:39

Любимата ми тема - "ЙОГА"... И пак Светия синод бил срещу "ЙОГА"!!! ДС агентите май съвсем са се дезограмотили Църквата не е срещу "ЙОГА", а срещу дискриминацията на МОН на ПРАВОСЛАВИЕТО за сметка на "ЙОГА"... МОН е питало не: - "Какво е учението "йога" за мен", а "Какви са "ползите""... МОН не е питало: - Необходимо ли е да е "ДЯКОН", за да бъде "АПОСТОЛ" Васил Левски... Светия синод просто протестира срещу обратната дискриминация на МОН срещу църквата... Знае се - от "ЙОГА" ползи няма, има само потенциални вреди, постигнати "ИНТУИТИВНО". Вижте сами: http://www.webcafe.bg/id_1893737650

#7 Никой 26.06.2015 в 22:03:58

И с големи инструменти като в порно филма за снежанка

#9 Никой 26.06.2015 в 22:29:07

Ееее, като не сме в ДС, да се учим на секс практики по време на масовки Падаме си по клира, но ще се прежалим и за теб... Ако бяхме в гепи, щях веднага да пусна снимчица

#10 alem 26.06.2015 в 23:34:01

когато невежеството върви ръка за ръка с фанатизма се получава нищо и Никой.... Учение на около 3000 години и практикувано от милиони хора, а от него само потенциални вреди...Ебаси малоумното човечество, добре че има Никой да ни светне. Освен, че сме българи християни, сме и жители на планетата Земя, така че е чудесно децата да си повишат общата култура с познания за едно от великите учения - йогата, а когато някой от Светия Синод попрактикува поне 6 месеца и с ужас установи, че поговорката „Под голям камък голяма риба се крие" хич не е вярна в неговия случай, когато "камъкът" изчезне, да напише официално оплакване въз основа на този новопридобит опит. Успех...

#11 Никой 27.06.2015 в 00:48:35

Е споко де, то християнството и исляма са затрили египетската религия, която е съществувала значително повече от 3000 г., така че ще се види сметка и на йогата без да изпадаме в крайности... Няма пак да се предлагам, че гаджето ми ме обяви за "безпарична курва" Отбелязвам обаче за пореден път: Българите по "Български език и литература" учат за православните Св. Св. Кирил и Методий, които са измислили глаголицата, за православния Св. Климент Охридски, създал кирилицата, за православния Паисий Хелендарски, изработил първия вариант на българска история, за православния апостол дякон Васил Левски, издигнал българското самосъзнание, за поета Христо Ботев, самоубил (мое мнение) група българи за отечеството... Не е редно да се мисли за така наречените "ПОЛЗИ" от "ЙОГА"... редно е да се мисли за "ВЯРАТА" в българското, която я няма...

#13 mima 27.06.2015 в 09:47:28

Йога не е само физически упражнения, но и духовно учение. Лично познавам човек, който е започнал да практикува йога само като физически упражнения, продължил е в житейските си нрави и е навлязъл в духовната част на ученията. Та той твърдеше, че в един момент просто е бил полужив, стигнал е до много тежко състояние на отричане от живота и абсолютна самовглъбеност от света. Е, очевидно се е измъкнал, след като съм разговаряла с него. Но като някой навлязъл много надълбоко в йога ме предупреди никога да не се занимавам с това и че може да бъде опасно. Църквата ни има много недостатъци, но това не означава, че всичко, което говорят са глупости.

#14 alem 27.06.2015 в 10:16:58

а да ти е хрумвало Мима, че проблемът не е в йогата, а в самия човек, който я е практикувал неграмотно? Това е като с ножа - можеш да си намажеш филия с масло , а можеш и да си прережеш вените с него, за виси как и за какво го ползваш. Ползвайте ги тия мозаци чат-пат бе, хора !?

#15 GRINGO 27.06.2015 в 10:24:25

Смърди на неизпрано , та се нетрае. На чорапи и потници

#16 Никой 27.06.2015 в 10:25:23

Georgi Marinov и mima, прави сте за написаното. Лично аз съзнавам, че физическите упражнения, съчетани в йога традицията, не са вредни по никакъв начин, дори напротив. А това - откаде е започнала пробългарската реакция: "това тръгна от студентите от богословския" говори за наличие на мислещи младежи в страната и е похвално! Бих се изненадал неадекватните в клира да направят нещо адекватно... А тези от МОН са отвъд всички... най-вероятно актът на национално предателство да е обект на неграмотност от просветните педагози

#17 pepe 27.06.2015 в 10:48:56

Аз виждам нещо друго: Ако Синода твърди, че неща, свързани с религията могат да доведат до "разпадане на обществото и дезинтеграция на държавата", то тогава държавата с цел собствената си защита и недопускане на разпадането на обществото трябва да упражнява контрол върху религиозните въпроси. С други думи, ако това, което Синода твърди е истина, няма място за независими изповедания.

#18 Никой 27.06.2015 в 11:01:36

pepe, има място за независими вероизповедания, но не и в матурата по "Български език и литература" Няма някой продажен чиновник от МОН използва моите данъци да насажда ереси в обществото... Извън училище всеки може да изповядва каквото си иска Дори необезопасено скачане от мостове, ако в това се състои неговата вяра...

#19 pepe 27.06.2015 в 11:09:14

Остави я матурата. Работата е там, че ако Синода прави подобно изказване, той твърди, че има сериозна нужда държавата да го контролира.

Новините

Най-четените