Фишът за неправилно пресичане не е мит!

Може да сте чували за съществуването му. Може приятел да ви е разказвал за приятел на свой колега, който е получавал такъв. Възможно е и самите вие да сте от митичните Рицари на опасната стъпка, които са го получавали, но шансът за това е най-малък...

Въпреки всичко, бъдете сигурни – фишът за неправилно ПРЕСИЧАНЕ съществува!

Първопричината за него - пешеходците, които са над всеки закон, правило, светофар и мантинела – са масово ширещо се явление. Що се отнася обаче до тази регулираща това поведение мярка, тя не е достатъчно масова и е по-скоро част от пешеходния фолклор. А съмненията в наличието на наказание неизбежно водят до появата на непукизъм.

Но, повярвайте, ако не си гледате в краката и най-вече заобикалящата ви среда, последствия има. Има ги фаталните (за тях след малко, в цифри), има ги и финансовите. Зад това твърдение стои личен опит.

В края на един работен ден в столицата се измъкнах от метростанцията на СУ и с не особено бодра крачка се запътих в посока градинката на "Кристал". Вместо да заобиколя площад "Народно събрание", реших да го пресека. Виждах зверския трафик край парламента и регулировчиците, опитващи се да създадат малко ред там. Но дали забързан, дали разсеян (без телефон в ръка), вместо да се съобразя с тях, пресякох, когато ми се отдаде възможност.

Посрещна ме полицейска палка. Оправдано мрачен с оглед на трафика униформен поиска личните карти на мен и жена, движила се на метър зад мен, вероятно подведена от моята пешеходна самоувер... глупост.

"Хора, хора... Внимавайте малко! 14 блъснати пешеходци има в София вчера!", поклати глава полицаят и сухо съобщи, че трябва на всеки от нас да напише фиш за по 20 лева за неправилно пресичане.

Може би просто около Народното събрание витае такава аура – на прегрешение, на греховни стъпки и на отнети от гражданите левове. Тук обаче не е "Новото познание", така че ще оставим паранормалните, конспиративни теории и ще се спрем на простичкия факт, че нарушение имаше, а в този случай трябва да има и наказание.

Бях чувал митове и легенди за съществуването на подобно нещо като фиш за неправилно пресичане, но не бях очаквал да го видя на живо. По принцип съм от онези пешеходци, педантични до дразнеща за околните степен. Не само ще вися минута и отгоре в очакване на зелена светлина на светофара, но освен това скастрям познатите си, които не правят това, когато са с мен (като пресече на червено, пак ще ме чака от другата страна, нали?). Че даже кимам благодарно на шофьори, които ми дават предимство на пешеходни пътеки без светлинна сигнализация. Човещинка си е.

Мнозина не правят така. Господари на пътя пресичат при всяка пролука, за която вярват, че няма да ги връхлети някой млад шофьор, убеден, че "Бързи и яростни" е по действителен случай. И от едната страна (тротоара), и от другата (в автомобила) се намират хора, за които малкото закононарушение не е закононарушение (а с издигането по обществената стълбица разбирането ни за "малко" се изменя и после всички групово ревем за липсата на ред).

Написването на фиша отне няколко скучни минути покрай патрулката. Накрая се сдобихме с по една розова хартийка, доказателство за прегрешението, която да показваме на всички неверници.

А такива имаше, при това изнанедващо много. През следващите няколко дни тази розова хартийка рязко вдигна акциите ми в очите на приятели, познати и колеги. Историята за фиша беше посрещана с "Моля!?", ококорени, изпълнени с почуда погледи и много на брой неочаквани признания, че съм първият човек с подобен фиш, когото познават.

Как да не му стане хубаво на човек от тази ексклузивност?

Няма как, когато се замислиш за онова нещо статистиката. Нещото, което, за съжаление, не ни плаши достатъчно, защото смъртта е по-страшна, когато има лице и име. Статистиката на МВР сочи, че заради нарушения на пешеходци през първите два месеца на 2019-а година са станали 18 тежки ПТП-та, един човек е загинал, а 17 са ранени. Да се хванем ли на бас кои доминират сред пострадалите – шофьорите или самите пешеходци?

За цялата минала година загиналите пешеходци на пътя (без значение чия е вината) са 120 души. Със сегашните темпове по този показател (21 загинали) и тази година няма да изостанем...

Може би глобите не са достатъчно масови. Не са безбожно високи, че да гладуваш след тях, но не са и нещо, на което да не обърнеш внимание – санкцията за неправилно пресичане е от 20 (като в моя случай) до 50 лева. Така че вероятно проблемът е в броя на санкционираните.

Само през първите седмици на февруари при акция на МВР над 1300 души получават фиш за лошите си пешеходни навици.

25 от тях са пресичали в нарушение заедно с децата си. Дотук с добрия родителски пример.

Рискът е осъзнат, но подценен. А и движещата мотивация за спазването на правилото трябва да е запазването на човешки живот, твой и/или чужд, а не спестяването на 20-50 лева.

В другия случай последствията са страшни, а дори удар от автомобил, движещ се под границата на позволената за населени места скорост (50 км/ч), има голям шанс да е фатален.

Но не се учим. Не сме се учили преди, не сме се учили сега, едва ли ще се научим и за в бъдеще. Може би е естествен подбор, кой знае...

В този ред на мисли, за финал ще споделя, че и касиерката, при която си платих фиша – приветлива госпожа на 60-ина години, също се учуди на вида на фиша, т.е. при нея не бяха идвали много хора с точно такава розова хартийка. Бързо обаче се впусна в разкази за това как преди няколко десетилетия живеела на "Дондуков", а "милиционерът" там редовно я глобявал по 50 стотинки за неправилно пресичане.

Нейното решение? Не, не започнала да пресича правилно. Вместо това предварително си приготвяла точната сума.

#1 Бай Пешо Танкиста 16.04.2019 в 16:09:53

Явно лъжеш за стойността на фиша, или си измислил историята, или полицаите са били милостиви!!! На мен за подобна ситуация ми написаха фиш за 50 лв, преди точно година, надявах се на 20 лв-но полицаят културно ми обясни, че имало нови глоби, приети със закон от НС и ми извади някаква брошура с новите по-високи стойности на глобите!!

#2 explorer 16.04.2019 в 16:22:58

Нека помним, че правилата са за хората, а не хората за правилата. Формализмът е доказано неефективна практика. Като пешеходец, не смятам, че при празен булевард, трябва да стоя и да чакам да стане зелено, само за да спазя правилото.

#3 SilvioGesell 16.04.2019 в 19:54:16

Правилния подход е да няма глоби за пешеходците и сам да си носиш отговорността ако някои те блъсне. И най-важното шофьора да не носи отговорност ако блъсне пешеходец пресичащ неправилно и ако водача е карал с позволена скорост. Не виждам причина полицая да се занимава с такива случай че даже и да е загрижен. Няма нужда от толкова държавна грижа.

#4 Дракон с кисело зеле 16.04.2019 в 21:24:17

И мен веднъж ме спряха за неправилно пресичане, ама не ме глобиха. Случи се на празна улица и светофарът май беше забил на червено, понеже, имам чувството, цели минути го чаках да светне зелено, след като бях натиснал бутончето. Принципно, нямам нищо против подобна мярка, обаче нека има условия за правилно пресичане. А и нека, все пак, се преценява според ситуацията - понеже никой няма да стои на празна улица и да чака светофара, особено пък ако бърза за някъде.

#6 dedo adji 16.04.2019 в 23:22:42

Доколкото си спомням, глобата за пешеходци е до 100лв. ДО 100, може да бъде и 50, и 20 и10лв, в зависимост на какъв кеф е мильо и доколко си е изпълнил плана за глоби. И мен в тъмните години на социализъма една милиционерка ме спря да ме глобява за пресичане на зелено, но не през тунела. Като видя съдържанието на студентския ми джоб от цели 40ст, махна с ръка.

#7 ImaIma 16.04.2019 в 23:22:48

от тия 120 пешеходци половината са виновни поне!

#8 explorer 17.04.2019 в 13:44:27

ImaIma, вината се доказва в съда. До влизане в сила на окончателната присъда, всеки се приема от закона за невинен.

#9 Xaoc 18.04.2019 в 13:44:22

То и за пиене на алкохол на обществени места има глоба, но по всички паркове има хора с бира в ръка. Това са правила проформа. Интересно ми е къде са били глобени онези 1300 човека. Бас държа, че се е случило в центъра на София. Иска ми се да видя как точно ще глобят циганин, пресичащ неправилно в някой краен квартал.

#11 deaf 18.04.2019 в 15:11:45

Преди "10-ти" са ме глобявали за неправилно пресичане когато вместо през подлеза при ЦУМ в посока градинката при Халите,минах отгоре по булеварда. Глобиха ме два лева. Това са максимум десет лева днешни пари. Ей,каква евтиния беше...

#12 Дракон с кисело зеле 18.04.2019 в 16:01:07

Клиент, съгласен съм с думите ти, обаче, все пак, за конкретния случай - повярвай ми, хич не ми беше приятно да си изпусна селския транспорт, понеже светофарът не работеше като хората, а полицаят ме спря и ме задържа не знам колко време, за да ми провери документите. То аз това и имах предвид под "условия за правилно пресичане" - работещи светофари, програмирани достатъчно адекватно, че да не ми се налага да подтичвам по улицата, за да не ме хване червеното, или да брадясвам на тротоара, докато ми светне зеленото човече.

#13 Xaoc 24.04.2019 в 12:13:20

" легнали полицай " - колкото и да съм съгласен с коментара, като видя подобна очебийна неграмотност, всяко положително мнение към коментиращия, се изпарява.

#14 Xaoc 24.04.2019 в 12:29:40

...мнение към коментиращия се изпарява... Би било добре да има и опия за редактиране на коментарите.

#15 vl 28.04.2019 в 03:14:18

Недодяланите ченгета отново отчитат пред началството дейност! Имах сериозна разправия с тях в края на март на пл."Народно събрание", защото не съм пресякъл на пешеходната пътека(която е почти изтрита!), а успоредно на нея от другата страна на кръстовището пред БАН. Беше вечер, регулировчик нямаше и изтритата пътека, която не е зебра почти не се виждаше! Написаха някакъв акт, защото отказах да подпиша фиш.......Познайте кога ще го платя.......Държаха се като милиционери от 50-те или 60-те, за които всички ние сме слушали вицове! Имаха един тартор с името Красимир Тарейн. Записах го, както и номера на колата им и още на следващия ден отидох при неговия началник в КАТ. След като написаха акта, който така и не видях, аз започнах да следя в продължение на половин час дейността им и да им се карам! Хванах ги в няколко нарушения и ги докладвах на началството. А именно-спират и глобяват когото си изберат, а не всеки нарушител. Събрали се на лафче и отвреме навреме си избират жертва. Станах свидетел на неспазване на предимство неколкократно, завиване без мигач и нарушаване на пешеходния остров пред очите им! Затова сериозно им се карах и обещах да им разваля кефа! Съвсем отговорно твърдя, че по никакъв начин не съм застрашил безопасността на движението, за повече от 30г. на волана нямам нито актове, нито фишове. Преди да пресека се огледах внимателно и като видях, че няма коли тръгнах без да забележа къде има остатъци от пътека и къде няма. Нагло ми обясняваха, че за лошата маркировка трябва да се оплаквам в общината! Възразих, че не аз, а те трябва да се оплакват, щом искат да се спазва! Същото обясних и на техния началник. Той не отмени акта, но когато го попитах какво ще стане, ако не го платя ми отговори "Нищо." Въпросният автоконтрольор с името Красимир Тарейн искал да се премести в гранична полиция. Възможно е да го преместят, защото по всичко изглежда, че мястото му не е на улицата. Дори е възможно да се сбие с кого ли не. Можете да се сетите колко се зарадва като му записах името на тефтера си и номера на колата им. Даже ми каза, че заради този акт щели да ми вземат книжката!? Това пропуснах да го докладвам на началника му. Но той пред мен го потърси по телефона и му каза на другата сутрин да се яви при него заради моя случай. Младши автоконтрольор, а се държи, като че ли е началник на всички на улицата! Не отричам, че доста пешеходци грубо нарушават правилника-пресичат на червено, дори прескачат мантинелата на Цариградско шосе! Но естественият въпрос е моето "нарушение" еквивалентно ли е на споменатите? Мисля някой ден, когато ми остане време пак да отида на пл."Народно събрание" да видя дали въпросните персони са там и какво контролират. Ако положението е същото, ще се обърна и към телевизиите да им потърсят сметка и да дадат публичен отзвук на дейността им. На тях не им се вярваше, че аз стоях там да контролирам дейността им! И смятам, че това е резонно-да има граждански контрол навсякъде. Докладвах на началника им, че веднъж съм видял полицейска кола да преминава на червено без сирени по ул."Алабин". Той се впечатли и поясни, че вероятно е била на някое районно. Явно това не е единичен случай, защото чужденците са забелязвали такива прояви и ги коментират като част от нашата действителност. Тоест полицията дава лош пример!

Новините

Най-четените