"Неделята е тъжен ден за хора, усещащи един от друг умора", е написал великият Валери Петров.
Това обаче е валидно за обикновените, не-секси, не-арт, не-интересни хора, които са способни да достигнат до състояние на умора и отегчение.
Това не се отнася до модерните, хипер креативни, вечно-на-гребена-на-вълната свръхчовеци, които от сутрин до вечер и от вечер до сутрин творят, раждат идеи и влизат в причудливи колаборации с други себеподобни.
Дълбока тайна е какво се случва в главите на всички онези млади предприемачи, рекламни гурута и хайку поети в обикновените, ледени, януарски недели. Никой не знае как точно се задвижва механизмът на висшия креативитет.
Можем обаче леко да повдигнем завесата и по косвени сведения да заключим кои са заниманията, с които новите хора на изкуството, които без свян римуват "мечта" със "сълза" и "мен" с "ден", се потапят в дълбините на своя творчески Аз.
Ето пет такива, които може да пробвате, ако и вие се стремите към създаване на неразбираема литература, естетически потресаващи инсталации и въобще всякакъв странен контент за отбрана публика.
Бавно пиене на бял чай
Забравете за кафето на крак и ретроградния фреш от портокал. Артистичните души пият чай в продължение на часове. Не разчитайте обаче на готови пакетчета "Утро" или "Зима". Не се опирайте и на баналните мента, липа и каркаде. Може да си приготвите бял чай от сорта "сребрист шамански облак" с аромати от плода на кактус от аризонската пустиня, сенсевиера и аржентински домат.
Пийте чая в продължение на около два часа и половина, като през това време практикувате майндфулнес на фона на индийска народна музика. Не забравяйте да се снимате обаче и да постнете снимката в социалните мрежи. Нищо няма смисъл, ако не е публично достояние.
Гледайте кулинарни предавания
Никой вече не готви миш-маш, гювеч и пълнени чушки. Обикновените ястия са за профаните. Гледайте кулинарни предавания за странни храни и смело съчетавайте супер скъпи продукти и екзотични подправки в налудничави фюжън ястия, които да хапнете вечерта на покривката от баба ви.
Презирайте традиционната храна. Вижте до какво ни докара дългогодишното тъпчене с боб чорба: глутенова непоносимост, алергии, киселини... Заложете на сигурното: яребица с кестени, еленски бузи с редукция от високопланинска къпина и крокодилска плешка с портвайн.
Четете висока поезия
Поезията е изкуство, което преодолява защитите на разума и рациото и прониква право в сърцето. Затова всяка неделя отделяйте поне по два часа за активно и задълбочено четене на поезия, но не каква да е.
Ако искате да налеете огън в своя креативитет, заложете на поезия, която не ви говори нищо и не провокира нищо у вас. Важно е да няма рима и да е напълно неразбираема. Случайният сбор от думи, нанизани по една на ред, е добра отправна точка за интегрирането на високата поезия във вашата собствена креативност.
Маратони и биатлони
Преди време спортът беше за простите. Сега обаче всеки уважаващ себе си артист поддържа тялото си с движение. Не с тенис, волейбол или джогинг обаче. А с дълги маратони и биатлони. Може и гмуркане в Египет. Или плаване през панамския канал с фитнес на палубата. Важно е да имате хубава и скъпа екипировка и да правите много снимки, докато спортувате.
Издайте книга
Може и да сте чули, че на Джеймс Джойс му е отнело 7 години, за да напише "Одисей", но това е било във времето, в което издаването на книга е значело, че създаваш литература. Нищо не пречи да оползотворите неделята като напишете мемоарите си, намерите си издател и напечатате първите 1000 бройки от книгата.
Неделите са дълги дни, а като човек на изкуството и интелектуалец, вие имате предостатъчно енергия, за да обърнете света наопаки.