Щом узакониха пистите на "Юлен", защо не и приюта

Този коментар е на човек от форума по статията "Бойкономика 2012".

"Тази зима може всички да бъдат спокойни. Обитателите на дома ще продължат да живеят в сградите в Нови хан", каза шефът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева, пред БНР. "Отец Иван декларира и аз съм убедена, че той ще изпълни своето обещание доброволно да премахне тези сгради, така че всички разходи ще бъдат за негова сметка или за сметка на дарителите", допълни тя.

Край на сагата с приюта на отец Иван? Дали?

Извинявайте, но много социалистическо надяване! Вервате ли си в МРРБ?! Или важното е да отчетем дейност?

Край ще има тогава, когато отец Иван заведе своите деца и хора в нужда в новия дом, а това ще стане... неизвестно кога, защото държавата досега е показала хиляди пъти, че не може да й се вярва! Всяко нещо на държавата "ЩЕ" означава нататък във времето, да му мислят тези след мен!

Ще видите, че и след една година ще има нов репортаж, че отново са дошли от ДНСК и отново приютът е пред разрушаване... Защото за построяването на нов приют ще са необходими минимум 2 500 000 лева. А тези пари няма откъде да дойдат!

Сега забележете как държавата си опорочава сама дейността с решаването на едно малоумно решение (да се разрушава приюта) с друго малоумно незаконно решение (да не се разрушава докато се построи нов), като МРРБ и ДНСК преминаха през трето малоумно временно решение да се вкарат децата във фургони, ЗА ДА СЕ СПАЗИ ЗАКОНЪТ ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА (ЗУТ)! Според който сградите са незаконни, според съда е потвърдено, че са незаконни и последващите действия на малоумните на ДНСК беше издадена заповед за принудително разрушаване!?!!

Малоумният закон

ЗУТ, като един малоумен закон, разпорежда всичко незаконно да се разрушава! В живота обаче има стотици примери, които не са за разрушаване - включително и държавни незаконни обекти!

Сега вече ДНСК е неизрядна и не спазваща правилата, тъй като ЗУТ не се спазва и сградите няма да се разрушат. Това според кои разпоредби на закона е? Къде в ЗУТ е казано, че Лиляна Павлова (министър на регионалното развитие и благоустройствот - бел.р.) определя устно коя сграда е за разрушаване и коя не?

Това показва отново само едно - че има субективно разрешаване, а не законно и главното, че ЗУт трябва да се промени и да се разреши узаконяване на съществуващите сгради! Това показва, че ЗУТ не работи за хиляди случаи от живота! Тези съществуващи - незаконни според ЗУТ - сгради са толкова опасни, колкото и бъдещите, с тази разлика, че бъдещите са имагинерни сгради, за които се изискват много пари! 

Държавата за сетен път показа само едно - че няма нормални закони и че няма прагматично мислене!

В същото време Плевнелиев непрекъснато говори, че ще е прагматичния президент! :-)
...Но той толкова много говори, че вече няма значение какво говори :-) ... същото прави и Лилито Павлова :-) която обеща, че ще даде земя от онази, която е в шубраците, и където биха снимали филми на ужасите. Дори и теоретично ще минат няколко години само за инфраструктура до това място, а когато няма финансиране и нормални закони?

Както узакониха пистите на "Юлен", така и да узаконят и приюта

На отец Иван не му трябва дива земя и напразни обещания, а реални сгради и нормални закони, регулации... и милиони левове! А Павлова сега ще харчи от народните пари, за да изгради специален офис, който ще се оборудва и ще има на щат секретар, който да координира изваждането на документите за построяването на новите сгради... Ако се намерят пари от дарители! Що за глупаво решение е това?

И откъде накъде ще харчи народни пари за нещо, което има много просто разрешение - узаконяване на съществуващите сгради! Както правителството узакони незаконните писти на "Юлен" на Банско, така да узакони и приюта на отец Иван!

Сагата с приюта на отец Иван продължава, без реални гаранции, без срокове и без финансиране от държавата! Сега държавата не спазва ЗУТ - т.е. закононарушител е!

Държавата за пореден път приложи един от чиновническите си трикове да отлага едно решение не от загриженост, а вследствие прекалено големия обществен шум! Само това спаси ЗА СЕГА отец Иван!

Ако държавата имаше прагматично мислене щеше да узакони сградите, ако трябва и след петорна експертиза от строителни инженери, че са функционални и безопасни, защото ако са опасни, децата трябва незабавно да освободят приюта!

Сигурен съм обаче, че сградите са безопасни поне колкото новото строителство! Най-голямото Варварство е да се разрушават функционални сгради във време на драматична финансова криза и да се опорочават даренията на хиляди хора, аз също съм дарявал за този приют и съм силно огорчен от липсата на държава и ново Мислене. Държавата показва за сетен път, че е под действията на Лукавия!

Сега предстоят да се приемат поредните 42 подред поправки в ЗУТ за 10 години. И сега е времето да се промени ЗУТ в полза на народа, а да не е срещу народа и срещу случаите от живота, в които ясно се показва, че в този вид този закон не работи!

Трябва да се даде възможност да се проучи всеки проблемен случай дали може да бъде узаконен. Първо, държавата има полза от това, защото има стотици незаконни държавни и общински обекти - като почивната база на Министерския съвет в чашката на язовир Искър, Проходът на републиката, 500 км пътища в цяла България, като стадиона в Пловдив и т.н.

Стига лукавост от страна на държавата!
Дано Новата година ни донесе - нормален ЗУТ, истински прагматични политици, които мислят с главите си и носят отговорност не на думи.

#1 My Majesty 05.01.2012 в 12:29:18

Брилянтен анализ. Разкрива цялото лицемерие, некадърност и наглост на Бойковото правителство. И тоталното им интересчийство, придружени с пиар за замазване на очите.

#2 lele male 05.01.2012 в 15:56:17

Може би тази колонка не е толкова лоша, защото ако не беше публикувано тук нямаше да прочета мнението на автора... което е много точно и много по-добре написано от повечето "баш автори"!

#3 боц 05.01.2012 в 18:09:26

#6 newmind 06.01.2012 в 12:56:30

Благодаря на webcafe,че ме забелязаха и най-вече разбраха! Благодаря и на хората от форума, които са харесали и разбрали това за което съм писал! Проблемът е,че от МРРБ и ДНСК няма как да си признаят,че сега те са в ролята на закононарушители и продължават с незаконните си действия. Много прав е и г-н Кръстев,който е написал,че струва 1000 лв. за да си законен при поставянето на една табелка например 200х600 на малкия си магазин, отново ти трябват Разрешително за строеж, арх.проект, съгласуване с гл.архитект,такси и т.н. това е също вследствие на ЗУТ.За една табелка само!??? Сега представяте ли си чисто теоретично колко ще струват само документите на новите за сега виртуални сгради? А колко години ще трябват, дори и при назначен към МРРБ специален секретар само с това да се занимава!? Това ли ни е нормалната процедура да си законен и да имаш нормален бизнес климат? Трябва да се сформира специален отдел, дирекция към МРРБ която да се занимава постоянно с помагане за изкарването на документите на всички граждани и фирми в България, защото нормален начин за това няма!? Това ли са ни нормалните закони и нормалните институции начело с министъра? Кога някой ще извика "Царят е гол" Ето ви още факти за това което съм написал за приюта на отец Иван! Мястото отредено за новите сгради е без инфраструктура: "Мястото в момента няма водопровод, канализация и ток. Имаме процедура по подготовка на документацията", каза Лиляна Павлова. След като вече МРРБ и ДНСК да закононарушители продължават с необоснованото и напразно харчене на народни пари в грешната посока: "Ще се създаде и офис в София със секретар, който да координира работата между институциите и фондацията на отец Иван." каза Лиляна Павлова "На 23 януари ще се проведе нова среща за уточняване на процедурите". обеща Павлова. Кои процедури? МРРБ и ДНСК не спазват ЗУТ, е са вече закононарушители, кой ще им вмени да започнат да работят в правилната посока? СЕГА ,МОЛЯ ВИ ОТ webcafe отидете на 23 януари в МРРБ и ни дръжте в течение за поредния кьорфишек и театро което ще се спретне там. Задайте въпросите от моите разсъждения....до кога МРРБ и ДНСК като щрауси ще си заравят главата в пясъците? Аз също ще подготвя няколко въпроса и ще ги постна тук....сега пиша и по друга тема,която също ще постна тук....Бих ви предложил да направите рубрика "Царят е гол" или "Лукавата държава". Само активни граждани с неугодни, а мислещи медии могат да сформират някаква опозиционна мисъл и някаква вълна срещу диктатът на държавните чиновници! Успех!

#7 newmind 09.01.2012 в 12:47:23

ЦЕНАТА ДА СИ ЗАКОНЕН С ВЪЗХОДЯЩ ТРЕНД. ЦАРЯТ Е ДОКУМЕНТЪТ !ДЪРЖАВАТА КОЯТО СИ УБИВА КРАВИТЕ, А МЛЯКО НЯМА! СЛЕДВАТ КАСОВИТЕ АПАРАТИ С ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ! ВСЕ ПО-СКЪПО СТАВА ДА СИ ЧЕСТЕН В БЪЛГАРИЯ! В КОМБИНАЦИЯ С ДРАМАТИЧНА ФИНАСОВА КРИЗА,ТОВА ПРЕВРЪЩА ЧЕСТНИЯ В АХМАК СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВАТА МАЙКА ! Държавата главен герой за унищожаването на малкия бизнес. Бийте ги малките за да останат само големите-това е принципът! Касовите апарати със СМС или как държавата обогатява определени фирми за сметка на белия малък бизнес! Такива касови апарати няма никъде в големите и цивилизовани европейски държави! А КАСОВИ АПАРАТИ И КЪМ КАФЕ АВТОМАТИТЕ ТОВА Е ПОРЕДНОТО МАЛОУМИЕ и върховна лукавост НА ЛУКАВАТА ДЪРЖАВА ! България спокойно ще влезне в ГИНЕС с такива придобивки и свързвания към НАП! Последни по доходи и първи по рестрикции,регулации и непрекъснат тормоз на работещия честно човек! Поредният пример за закон който толерира монополистите и е против малките в случая фирми. Поредният пример за рекет с помоща на законодателя...докога? На вниманието на журналистите . Няколко дребни сметки, ако имат смелост и журналистическа съвест би трябвало да зададат няколко въпроса на Вдянков и шефа на НАП Стефанов, т.к. цифрите са меко казано фрапиращи. Посочените суми са по-малки от тези които ще са реално, но доста ясно се очертава тенденцията. А ето ги простите сметки: 1) 185 000 фирми по два касови апарата средно(и това е минимум)=370 000 апарата. Средната цена за "ъпгрейд" на стар апарат е не по-малко от 270лв.(проверено) т.е. 370 000 x 270= 99 900 000лв.Новите касови апарати струват по 400 лв.Реално касовите апарати са и над 400 000. Ако се включат и вендинг автоматите,нищо чудно да станат над 500 000 !!! Сметнете си сами в този случай! До сега 60 000 касови апарата или една пета от обшия им брой вече имат GPRS връзка. На пазара за касови апарати основните играчи са трима, т.е. до 31.03.2012, по законов път им е осигурен/гарантиран/продаден минимален оборот от по 33 300 000лв. Сега се появиха още фирми които предлагат касови апарати,но колко от тях ще ги има след 10 години? Това е свързано със сервиза на тези нови апарати. Най-печеливши ще бъдат големите три фирми, Разбира се НАП-ЛАП може да решат след година да направят нови изисквания към касовите апарати да станат и с видео наблюдение за да се вижда дали омразния частник пуска пустите касови бележки След година може отново да се сменят касовите апарати с такива с видео наблюдения Бой по частника :-) 2) За ежемесечна връзка до НАП отново законово е осигурен/гарантиран/продаден чист доход от по 6лв. на апарат(за абонамент- СИМ карта от мобилен оператор), т.е. 370 000 x 6= (2 220 000лв./месечно, или годишно 26 640 000лв). И познайте- фирмите са отново три или годишно от въздуха и подарено от мизерниците монополистите си разделят по 8 880 000лв. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!!! За останалите- очаквайте следващата година застрахователите- те да са на ход. Първо действие с ГО мина, второто, което предстои е за задължително застраховане на имотите.Банките ги уредиха "насила" да прибират заплатите на хората, та те си траят за момента Чакат си реда. П.С.1 Ако някой си мисли, че някой друг, който до този момент не е пускал касови бележки ще започне да го прави само защото е свързан към НАП е честно казано слънчасал или висш чиновник,който цял живот не е излизал от кожения си кабинет. П.С.2 От друга страна държавата можеше да направи жест и тези допълнителни разходи да се приспаднат от сумата на ДЪЛЖИМИЯ ДАНЪК (подоходен или корпоративен), а не от облагаемата основа, което също не се направи. Мярката е скъпоструваща и нискоефективна. П.С.3 Големите далавери не се правят чрез касови апарати, а чрез монополи и продажни политици и администрации, както и с участието на специалните за свои хора и фирми закони . П.С.4 Единственото нещо което е гарантирано е увеличаване на РАЗХОДИТЕ НА НАП . Защото ще трябват нови хора-инспектори, нови компютърни оператори, нови помещения и компютри които да ОБРАБОТВАТ ТЕЗИ ЕЖЕДНЕВНИ смс отчети. Ще трябват режийни за заплати,поддръжка на техниката и амортизация на компютрите, на недвижимите обекти където се помещават новите чиновници. Уж шеше администрацията да се съкращава? Ще трябват нови софтуерни програми, нови курсове за преквалификация на персонала....от другата страна малките фирми ще гаснат и ще се заличават от белия свят !Умната държава си пази кравите от които пие мляко. Царят е гол!

Новините

Най-четените