Bitcoin е добра, но не за Европа

Европейският банков орган препоръчва хората да избягват употребата на Bitcoin, докато валутата не попадне под някаква регулация.

Преди дни организацията е публикувала на сайта си мнението на регулаторния орган за виртуалните валути - Bitcoin, Litecoin, Peercoin и други, след направено проучване. Докладът, цитиран от ZDNet, е подготвен за представяне пред Европейската комисия и Европейския парламент и предупреждава финансовите институции да странят от подобни валути, докато пазарът им не започне да се регулира.

Това е второто произнасяне на финансовата институция по въпроса - миналия декември те установиха, че трябва да се разбере дали пазарът на криптовалутите може и трябва ли да бъде регулиран.

Всъщност основните предимства на новия разплащателен метод са в това, че не е регулиран от публичен орган. Самата валута може да се съхранява онлайн или офналйн - в електронен портфейл. Има обаче и своите рискове - през февруари Mt. Gox, най-голямата световна bitcoin борса, стана недостъпна, а както се оказа и е изгубила стотици милиони долари заради дълготрайно хакване, незабелязано за фирмата.

Валутата получи и друг голям удар върху имиджа си, когато се разбра, че поради по-трудното си проследяване е била предпочитана в наскоро затворили нелегален сайт за търговия Silk Road, където са се продавали и оръжия и наркотици.

Според Европейския банков орган, виртуалната валута е добра заради по-ниските такси за преводи, по-бързата трансферна скорост и липсата на териоториални и социални ограничения. Всички тези предимства обаче важат с по-малка сила при условията на Европейския пазар, смятат от организацията.

В комплект с плюсовете, ЕБО определя и 70 риска на търговията с подобни валути, които се отнасят до потребителите и компаниите. Според тях валутата носи опасност за финансовата стабилност и потенциал за увеличаване на прането на пари и финансовите измами. От органа допълват и че има заплаха и за стабилността на традиционните разплащателни системи.

В доклада от тази седмица органът отговаря на въпроса, зададен през декември - трябва да се регулират електронните валути, но за да се достигне до достатъчно голям и цялостно работен регулаторен орган ще отнеме доста време и настройване и прилагане. Затова от ЕБО смятат, че трябва да бъдат заложени усилия в кратсрочен период от време, които да предотвратят поне най-сериозните рискове.

Докато бизнесът на запад, макар и бавно, започва да експериментира с Bitcoin, дали да признае виртуалната валута за истински разплащателен метод е въпрос, под широк дебат. Китай и Япония вече забраниха употребата й, а в САЩ я признаха като легитимен начин за финансиране на политическа кампания.

Новините

Най-четените