Орешарски доволен, че успокоил България

"Ако трябваше отново да взимам решения, не бих ревизирал нито едно" - такава е равносметката на бившия премиер Пламен Орешарски близо година след оставката на правителството му, или "период на реанимация" по неговото лично определение.

Не друго, а "успокояването на обстановката" беше посочено като най-ценното постижение на скоропостижно приключилото управление на Орешарски, обяви самият той в интервю за бТВ.

По думите му, масовото обедняване на хората от последните години на управлението на Бойко Борисов и самозапалванията приключили с идването на власт на неговия кабинет. Той обяви, че от 2009 г. страната живее в условията на експеримент, но отказа да отговори на въпроса "кой е главният лаборант".

Орешарски призна, че е бил подложен на натиск от политически и лобистки сили, но не видя нищо необичайно в тази практика. Без да уточнява от коя посока са дошли, той заяви, че същите интереси упражняват натиск и върху настоящото правителство на Бойко Борисов.

Орешарски обяви, че през целия му мандат проблемите не са се намирали в кабинета, а в парламента, който управляваше в условията на малцинство.

"Докато имах подкрепата и на двете партии (БСП и ДПС), всичко беше ОК", обобщи бившият министър-предеседател.

Той определи като "химера" т.нар. модел КОЙ и заяви, че не разбирал какво стои зад него.

"Аз не чух дебат за политики, а само за назначения. Това ли е най-важното?", попита Орешарски.

Той отново обвини протестиращите в платена организация, като се позова на личните самопризнания на "негови добри познати", участвали в демонстрациите против властта. Нито едно име не беше споменато от бившия премиер в твърденията за платените протести.

По думите му - често бил спиран от хора по улиците с "топло отношение". Орешарски продължава да се ползва от охрана на НСО в рамките на законовите изисквания.

На финала Орешарски обяви, че не се считал за политик, затова не можел да носи политическа отговорност. Той се съгласи, че "сигурно" е станал жертва на политически интереси, но потвърди, че не би променил нищо в решенията, които е вземал на власт.

#1 Диман 30.06.2015 в 18:08:24

Този е не само мухльо, но и голям наглец!Такива мишоци не знаят, какво е достойнство и срам!

#2 deowin 30.06.2015 в 19:08:30

>успокоил България Ъъ.. моля?? В коя реалност цяла година ежедневни протести против кабинета му се считат за спокойна обстановка? Как точно висящото цяла година на косъм нефункционално и напълно обречено правителство, което, напълно естествено, в края на краищата си подава оставката, допринася положително, вместо очевидното отрицателно, за успокояването и стабилността на България? >Аз не чух дебат за политики, а само за назначения Назначения като това на Пеевски за шеф на ДАНС са знакови за точно определени и кристално ясни течения в политиката. Хората протестираха именно срещу тях, а Пеевски беше просто конкретното им олицетворение. Горното е все едно да кажеш на пациент, който се притеснява за новопоявила се бучка по тялото си, "ми бучка някаква дребна, какво ти пречи?". Бучката Пеевски беше симптоматична. При повечко късмет можеше да е доброкачествен тумор. В противен случай, а тогава по-скоро изглеждаше да е така, говорим за рак. Притеснението беше за рака, а не за бучката. Самите ракови клетки, естествено, ще се опитат винаги да преместят фокуса върху нищожността на дребната бучка, което според мен прави Орешарски в случая.

Новините

Най-четените