Ердоган заплаши, че Турция ще спре да купува природен газ от Русия

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган предупреди Москва, че Анкара може да възложи строежа на първата си ядрена електроцентрала на друга държава и да спре да купува природен газ от Русия.

Отношенията между Турция и Русия се обостриха, след като руски самолети нарушиха въздушното пространство на Турция до границата със Сирия на 3 и 4 октомври.

"Русия трябва да е чувствителна към тези въпроси. Ние сме най-големият купувач за руски природен газ. Загубата за Русия би била сериозна. При необходимост Турция може да започне да купува газ от най-различни места", подчерта Ердоган, цитиран от телевизия NTV.

Русия строи първата АЕЦ на Турция в град Акую, край Средиземно море - проект на стойност $20 млрд., който трябва да подобри енергийната независимост на Анкара.

Освен това Турция е един от основните вносители на руски газ и двете държави обединиха сили по нов проект за строеж на тръбопровод под Черно море - "Турски поток".

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 08.10.2015 в 16:25:39

Може разбира се, да купува катарски газ. САЩ ще осигурят финансиране на тръбата, и ще са на входа и изхода на същата. Нали това е целта. Но ако Сирия си стъпи на краката, катарският газ няма да минава през Турция, каквито са мераците на Таиб Ердоан, а ще е през Сирия, каквито бяха плановете. И турците ще се наиграят. А и на Сирия вече не и трябва тръба от Катар, защото те ще си експлоатират две огромни средиземноморски находища. И ще доставят газ директно в Европа [най-вероятно]. А и имат граница с Иран. Слаби карти има в ръката Ердоан, за да блъфира по този начин, точно в този момент. При стабилизиране на Сирия, алтернативите му за газ са РФ [турски поток], Иран или Сирия [катарски газ, ако има тръба там]. Или Набуко [иракски, азърбейджански, туркменистански газ]. А ако се развият новите два басейна в средиземно море, пак доставчик ще е Сирия. За съжаление тексасците и Израел ще са извън играта.

#2 TheRock 08.10.2015 в 17:59:23

США: «Исламское государство» — объект менее 10 процентов российских ударов в Сирии http://rusmonitor.com/ssha-islamskoe-gosudarstvo-obekt-menee-10-procentov-rossijjskikh-udarov-v-sirii.html

#3 TheRock 08.10.2015 в 18:00:32

Тепърва на Турция ще се клатят краката. Може и гражданска война да има в Турция. Двамата диктатори: неоосманистът Ердоган и неокомунистът Путин ще се гушнат в смъртоносна прегръдка. Лошото е, че ние пак се правим на ощипани госпожици и се гъзим на Русия докато САЩ търсят отчаяно съюзник на Балканите. Вижда се че Гърция не става, Румъния и далеч, оставаме ние. Да ама ние си пеем една песничка ловко дирижирана от комунистите и неофашистите в България. АТАКА насъсква българите, ДПС като не успя с турците сега пробва с циганите и от "остров на стабилност" сега изглеждаме като територия с тлеещ етнически конфликт!

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 08.10.2015 в 19:19:58

А, че САЩ нали си имат съюзници на балканите? Косово е на 104 километра от България, Босна на 360. В Косово е най-голямата военна база на САЩ в Европа. А и въобще най-голямата база извън пределите на САЩ. Camp Bondsteel. Още ли им трябват? И... някой ще ги напада ли, че си търсят "съюзници"? И какви съюзници "на балканите"? Аз доколкото знам, САЩ се намира дори на друг континент, защо да се съюзяват с някого на балканите?

#5 TheRock 08.10.2015 в 19:28:49

Ха ха ха!!! Какво казваш за Косово??? Я помисли малко!!! Промит мозък такъв!!!

#6 TheRock 08.10.2015 в 19:29:29

НАТО!!! Ти къде живееш??? В Чукотка?

#7 TheRock 08.10.2015 в 19:31:28

Разклащането на руско-турския (неискрен, разбира се!) достлук е много добра новина за България и света!

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 08.10.2015 в 19:38:51

Пак не си си пил простамол-а. Кое точно не ти е ясно в поста ми? Олигофрен ли си, или не знаеш къде са Косово и Босна? Има Google Maps, виж. Или за базата Bondsteel? Има достатъчно информация за нея, потърси в Google. Ключова дума Camp Bondsteel. Виж я и на картата. Източно от Урошевац, няма как да я пропуснеш.

#9 TheRock 08.10.2015 в 19:44:45

Не ми е ясни защо си толкова прост??? Една база!!! Ха ха ха!!! Наистина си простак!!! Полезен идиот и сигурна жертва на руската пропаганда!!! С такива идиоти като тебе сме в тая безизходица!!

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 08.10.2015 в 22:20:53

Аз не съм в безизходица. За тебе не знам. Ама то и какъв изход да имаш, с този потенциал...

#11 TheRock 08.10.2015 в 22:46:00

Дано скоро разбереш какъв потенциал имаш!!! Не си наясно с реалниа свят! Замаяно зомби си!

#12 Rodrigo Diaz de Vivar 08.10.2015 в 23:33:09

Така е, прав си.

#13 pepe 09.10.2015 в 00:59:33

Сирия просто няма начин да не скара Русия и Турция - даже и без руските самолети да прелитат във въздушното пространство на Турция - двете страни имат "интереси" там /не само САЩ имат "интереси" отвъд собствените си граници - американската база е в Косово а руската в Сирия, при това тя е специално застраховка именно срещу Турция и контрола, който тя има върху преминаването от Черно в Средиземно море, а не далеч е и най-голямата британска база ако не се лъжа/ и тези интереси съвсем не съвпадат. И не съм сигурен кой е "по-прав" в случая или кой е по-неприятен за България - определено агресивната напоследък Русия или определено ислямистката напоследък Турция /а тя беше символ на светската държава в територията на исляма/.

#14 dedo adji 09.10.2015 в 05:48:12

Пепе, не гледай кой е прав или крив, в тия игри прави няма. Гледай кой е по-голяма заплаха за България. За светска Турция питай кюрдите. А ислямизирането я прави още по-опасна. Не, че нещо й пречи да изтребва кюрдите по светски.

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 09.10.2015 в 06:58:44

Виж сега Pepe... да сравняваш пункта за техническо обслужване на вече несъществуващата "Пета средиземноморска ескадра" на РФ и US базата в Косово е малко нелепо. Базата в Тартус се състои от два пирса [понтона] и 5 сгради. И 5 човека персонал. Сега, по време на войната са вече 50, заедно с журналистите там. Базата Bondsteel наброява 7 000 военнослужещи, 4 квадратни километра и 11 километра в периметър. А Турция и РФ развалиха приятелството още преди 5 или 6 години, когато ислямски настроения Ердоан организира арестите на голяма група бивши и настоящи генерали, по обвинение в държавен преврат. Според обвинението, "Ергенекон" е името на секуларно настроената тайна организация на военните, твърдо против ислямизацията на Турция. Та, Путин прие в РФ няколко генералите и висши офицери, за да избегнат арестите и затвор в Турция.

Новините

Най-четените