Каракачанов: Премиерът и парламентът ще подкрепят доброволната военна служба

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов имал уверения от премиера Бойко Борисов и от парламента, че предложението за въвеждане на доброволна военна служба ще бъде подкрепено.

Това каза самият Каракачанов след церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Пред медиите военният министър заяви, че продължава да настоява за връщането на казармата. Въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока.

„Смятам, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Това, което имам като уверение и от премиера, и от парламента е, че ще подкрепят първата стъпка в тази посока – това е въвеждането на доброволна служба”, каза Каракачанов.

Според него младите хора, които получат подобни знания и умения, могат да служат доброволно - една част от тях можело да харесат службата и да останат в армията.

„За да има държава и да се охранява живота и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия”, допълни още Каракачанов, цитиран от bTV.

Той също така предлага въвеждането на швейцарската система – обучение на всички, което да е по-кратко от шест месеца, но след това да се влиза в резерва. По време на резерва да се опресняват знанията и подготовката.

Военният министър добави, че държави като Швеция, Финландия и Норвегия връщат наборната военна служба, макар „заплахите към тях да са много по-малко отколкото заплахите към нас”.

„Значи те са по-глупави от нас ли или така са решили да харчат пари? Просто мислят за сигурността си”, обясни Каракачанов.

#1 TheRock 17.01.2018 в 09:47:00

Върти-суче лъжепатриота Каракачанов и все за корупционни схеми се хваща. Я по-добре да каже защо не е предвидил пари за Су 25? "Нов шамар за пилотите - Каракачанов приземи щурмуваците Су-25 на българските ВВС" https://frognews.bg/novini/nov-shamar-pilotite-karakachanov-prizemi-shturmuvatsite-25-balgarskite-vvs.html

#2 Гризли 17.01.2018 в 12:06:50

"Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия" Така де - която икономически е просперирала... То и ние икономически вече сме много просперирали, та затова е ред на връщането на казармата! Всички други проблеми решихме, да видим най-накрая и армията... Бях войник в Гранични войски от 93-та до март 95-та - щяха да ни уморят от глад! Слаба и малко храна, не добри условия за живот и разни други неща. И въпреки това стреляхме по два пъти на седмица, имахме всеки ден практически обучения и физическа подготовка. Каракачанов може ли да каже по колко патрона на месец стрелят сегашните войници? Колко часове физическа и бойна подготовка имат, ама реална? То няма пари за обучение и тренировки на сегашните военни, той за задължителна казарма се замислил! И какво значи доброволна казарма? Някой младеж ще реши, че му е доскучал живота и ще загуби няколко месеца от живота си за нищо? Или все пак ще се плаща? Колко ще се плаща, като едно време ли? Военната подготовка е хубаво и полезно нещо, но връщането на казармата в днешно време е меко казано несериозно... Затова трябва много добре да се премисли как ще се организира такова военно обучение, под каква форма (напр. като работно време или няколко месеца в едни казарми), ще има ли въобще добри условия за обучение и живот и т.н.... Всичко останало е само повод за смях... Вярно, патриотичен смях, но все пак смях...

#3 KingoftheROAD 17.01.2018 в 22:55:00

Гризли, ами тези същите тикви раззграбиха и разрушиха повечето военни поделения. А сега как ще построят нови? Говорят си колкото да не заспят. Швейцарския може да е по-добре приложим. Нещо като цивилни доброволци, но с военна поготовка, опресняване и обучения и тренировки, и военни задължения и мобилизация в случай на война, или нещо такова. Доколкото знам в САЩ има такива, хора които охраняват границата с мексико, всички подробности не ги знам, но в мирно време се водят нещо както го писах по-горе.

Новините

Най-четените