Конгресът ще проверява срещите на Тръмп и Путин

Комисията по външна политика в долната камара на Конгреса ще провери твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е настоял за унищожаването на всички документи, описващи в детайли съдържанието на срещите му с руския държавен глава Владимир Путин.

Подобно твърдение беше публикувано в статия в Washington Post, според която няма нито един подробен протокол от 5-те лични срещи на Тръмп и Путин, а президентът е нареждал да се конфискуват дори записките на преводача и е забранявал обсъждането на подробности от разговорите дори с други служители от администрацията в Белия дом. WP се позовава на бивши и действащи държавни служители, като посочва, че подобна крайна дискретност не е обичайна практика при предишни президентски мандати.

Ръководителят на Външната комисия в Камарата на представителите Елиът Енгъл обяви, че ще проведе изслушвания за проверка на достоверността на тази информация. Това може да бъде едно от първите действия на Демократическата партия за проверка на президента след поемането на контрол от страна на опозицията над долната камара на Конгреса.

"Всеки път, когато Тръмп се срещне с Путин, на държавата не се казва нищо. Ще проведем изслушвания за мистериите, които обграждат странните отношения на Тръмп с Путин", посочва Енгъл в писмена позиция по казуса.

В събота Доналд Тръмп отхвърли като "смешни" обвиненията за пазенето в тайна на срещите си с руския си колега.

"Разговарях с него така, както го прави всеки президент. Правя го с всички страни. Не пазя абсолютно нищо, това изобщо не ме интересува", каза Тръмп.

Новините

Най-четените