Прокуратурата застана зад референдума на Слави

Зам.-главният прокурор Ася Петрова защити референдумът на Слави Трифонов. Тя се яви на заседанието във ВАС по делото, което започна след жалба на Инициативния комитет за референдума срешу ЦИК.

Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея.

Инициаторите на референдума вярват, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Жалба срещу ЦИК с искане за оставката на членовете на комисията подаде и новосформираната партия на Радан Кънев "Нова република". Те настояват ЦИК да разреши и да организира купуването на над 12 000 машини за гласуване, защото така разчитат Изборния кодекс.

Според Кодекса избирателите на парламентарните избори през 2017 г. трябва да могат да гласуват или машинно, или традиционно, като задраскат собственоръчно избора си на бюлетината. Това обаче няма как да бъде организирано в краткия срок преди вота, защото не може да се обяви нито обществена поръчка, нито да се подсигури финансово според ЦИК.

#1 rare case 31.01.2017 в 16:58:10

"..новосформираната партия на Радан Кънев "Нова република"....." Някой ще бъде ли така добър да ми обясни - това партия ли е по регистрация, структури......или "надпартийта платформа" по устните заявления на лидера Кънев.

#2 deowin 31.01.2017 в 22:46:32

Когато прокуратурата начело с човек със 7% одобрение подкрепи каузата ти, това може би не е точно повод за гордост.. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/27/2907686_chislo_na_denia_7_odobrenie_za_glavniia_prokuror/

#3 адв Гроздев 01.02.2017 в 11:48:58

Становището на прокуратурата е абсолютно правилно и е съобразено с получените резултати от съдебната експертиза. Партийните централи, обаче, са толкова уплашени от резултата от референдума, че зад чисто правното становище на прокуратурата по делото "съзират" и политически мотиви.

#5 deowin 01.02.2017 в 17:58:44

Референдумът беше иницииран от Трифонов, подписките за него бяха събирани от неговия екип, следователно е доволно логично да се назове "референдум на Слави". Освен това не му стигнаха необходимия брой гласове за да се станат предложенията му нужни за внасяне. Фактът, че въпреки това ГЕРБ и цацаратурата държат да прокарат тези предложения сякаш референдумът е минал, въпреки, че той не мина, е показателен за това чии интереси обслужва Слави.

#6 The Seeker 01.02.2017 в 23:05:24

@Жалко е, че продължавате да наричате референдума ''референдума на Слави''. Звучи несериозно и непрофесионално. Цялата организация по референдума се проведе от екипа на Слави - да референдума е на Слави. Имаше организирани инициативни комитети от доброволци, който пряко се организираха от екипа на Слави. До колкото ми е известно е имало дори "почерпка" за доброволците преди дните за информиране на населението. Едноименния концерт отново се организира от Слави и накрая Слави събра в студиото си най-активните доброволци, участвали в организирането и провеждането на референдума на Слави - мога да дам много подробности по темата понеже близки приятели участваха като доброволци в целия този филм, не не му е тук мястото - аз лично съм против целия този цирк понеже въпросите поставени от референдума обслужват чужди интереси (различни от тези на нормалния гражданин). Още по весело е, че 3-те въпроса които отпаднаха (знаеше се предварително, че ще отпаднат понеже са "противо конституционни") всъщност изстреляха референдума нагоре, понеже хората на първоначалната подписка гласуваха именно заради тях. Жалко е, че хората които гласувахте по референдума на Слави не осъзнахте за какво всъщност гласувате и просто се подведохте с масата хора.

Новините

Най-четените